Хурма — екзотична гостя на нашому столі
Вона з’являється на полицях супермаркетів пізньої осені, коли нашим садам, за висловом Ліни Костенко, «вже навіть яблучко не сниться». Яскрава, блискуча, немов справжнє уособлення сонця. До речі, з латині слово «хурма» навіть перекладається як «божественний вогонь». Цей фрукт із далеких тропіків зазвичай їдять сирим. Та, окрім того, з м’якоті плода готують мармелад, желе, патоку, вино, сидр і навіть пиво. Обсмажене і подрібнене насіння хурми використовують як замінник кави. А ще фрукт додають у джеми, варення, салати, десерти, випічку й соуси. Якщо ж хочете ласувати хурмою і в інші сезони, приготуйте з неї сухофрукти. Дітям неодмінно сподобаються такі солодощі, а оригінальні закуски приємно здивують гостей. Отож радуйте рідних, пригощайте друзів і самі смакуйте на здоров’я!
Салат із хурмою і бринзою
Інгредієнти: пучок листя салату, 400 г курячого філе, 1 хурма, 1 червона цибулина, 250 г бринзи, цукор, сіль та перець — до смаку, 1 ст. л. оцту, 2 ст. л. оливкової олії.
Звичні нам види хурми оранжевого кольору містять удвічі більше корисних мікроелементів, ніж яблука. Висока концентрація вітаміну С сприяє підвищенню імунітету. В одному плоді – 80% добової потреби людини в аскорбіновій кислоті.
Приготування. Куряче філе заздалегідь запекти й охолодити. Хурму слід брати досить тугеньку, помити її та нарізати скибочками. Цибулю тонко покраяти, скропити оцтом і посипати цукром. Злегка прим’яти і залишити на 10–15 хвилин промаринуватися. На широкій пласкій тарілці порвати великими шматками листя салату, на нього викласти хурму, далі — нарізане тонкими скибочками м’ясо. Бринзу, покраяну кубиками, викласти на курятину, зверху — півкільця цибулі. Перед подачею посипати крупною сіллю, перцем, скропити оливковою олією.
До речі. Із сіллю будьте обережні, адже бринза досить солона.
Золотиста курочка
Інгредієнти: 3–4 хурми середньої величини, 1 велика або 2 менші цибулини, тушка курки (приблизно 1,5 кг), сіль, мелений чорний перець — за смаком.
Приготування. Для маринаду хурму розрізати на четвертинки, зняти шкірку і видалити кісточки. Цибулю очистити, покраяти невеликими кубиками. Подрібнити у блендері хурму і цибулю. Курку вимити, розрізати на порційні шматочки, кожен натерти сіллю і меленим чорним перцем. Укласти їх у глибоку миску, залити маринадом із хурми і поставити в холодильник на 2 години. Розігріти духовку до 180 градусів, змастити деко олією, розкласти на ньому шматочки курки разом із маринадом і запікати до утворення рум’яної скоринки. Якщо м’ясо підгоратиме, підлити на деко трохи води.
Ванільні сирники з хурмою
Інгредієнти: 400 г сиру, 1 велика стигла хурма, 2 яйця, по 4 ст. л. борошна і манної крупи, щіпка ванільного цукру, по 2 ст. л. цукру і насіння кунжуту, вершкове масло та олія для смаження.
Приготування. Хурму промийте, очистіть від шкірки і наріжте на дрібні кубики. Сир розімніть виделкою і ретельно перемішайте з цукром, збитими яйцями і ваніллю. Потім введіть у сирну масу шматочки хурми, всипте борошно і ще раз усе перемішайте. Сформуйте сирники, обваляйте їх у суміші кунжуту і манної крупи й обсмажте до рум’яної скоринки. Краще смажити на суміші вершкового масла і рафінованої олії, це додасть їм ніжного вершкового смаку. Десерт виходить не надто солодким, тому подавати його можна з розтопленим медом, малиновим варенням або абрикосовим джемом.
Читайте також: У мережі показали старовинні фото Луцька.
Хурма, запечена в сметанному соусі
Інгредієнти: 6 середніх плодів хурми, 2 яйця, по щіпці ванільного цукру і кардамону, 2 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукрової пудри, сік і цедра одного лимона, 1 скл. цукру, 50 г меду, 1 скл. сметани, шматочок вершкового масла, панірувальні сухарі.
Приготування. Хурму помийте, викладіть у сотейник і залийте водою, яка повинна покривати плоди повністю, додайте цукор, сік і цедру лимона, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь, накрийте посуд кришкою і дайте постояти 30 хвилин. Потім дістаньте плоди з маринаду, зніміть з них шкірку. Яйця збийте з медом, додайте борошно і сметану. Форму для випічки застеліть пергаментом, змастіть маслом, посипте сухарями, викладіть хурму, полийте сметанним соусом і запікайте при температурі 170 градусів протягом 20–25 хвилин. Подавайте десерт, посипавши цукровою пудрою, змішаною з кардамоном і ванільним цукром.