Квасолеві страви до посту: ситно і смачно
Уже через два дні, 28 листопада, розпочнеться Пилипівка, або Різдвяний піст, що триватиме 40 днів і закінчиться Святвечором 6 січня. У цей період квасоля просто незамінна в раціоні харчування, адже вона — унікальний продукт за вмістом корисних речовин, багатюще джерело білка, чудовий замінник м’яса, а відтак — основний інгредієнт для багатьох страв
Овочеве рагу в горщиках
Страви в горщиках — це дуже зручно і зовсім не складно. Продукти прогріваються повільно і рівномірно, їжа в них не пригоряє, а смак і запах має неймовірний
Інгредієнти: 300 г квасолі, 2 цибулини, 3 морквини, 3 картоплини, 4 зубочки часнику, перець, сіль, олія, овочевий бульйон.
Приготування. Попередньо замочену квасолю відварити, відцідити. Порізану соломкою цибулю обсмажити, додати моркву. Викладати в горщики пластами: цибулю з морквою, квасолю, покраяну шматочками картоплю. Залити овочевим бульйоном із додаванням подрібненого часнику. Запікати при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.
Паштет
Чудова пісна намазка, багата білками, має ніжний та приємний смак і є відмінною альтернативою печінковому паштету
Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 0,5 скл. грецьких горіхів, 1 морквина, 1 цибулина, 1–2 зубки часнику, сіль та перець — за смаком.
Приготування. Відварити квасолю, моркву потерти на грубій тертці та підсмажити з подрібненою цибулею. Грецькі горіхи підсушити на сковороді (без жиру) або в духовці. Все разом перемолоти через м’ясорубку. Посолити, поперчити, додати часник, пропущений через прес або розтертий у ступочці, і добре вимішати. Такий паштет можна щільно втрамбувати у форму і поставити у холодильник на кілька годин. Він матиме густу консистенцію, буде придатний для нарізання шматочками. Якщо ж ви надаєте перевагу рідшому паштету, який можна намащувати на хліб, додайте 2 ст. л. пісного майонезу і перемішайте.
Ця популярна городня культура — джерело рослинного білка. Для квасолі характерний високий рівень вуглеводів — до 50–60%.
Лобіо
Ця страва — одна з візитівок грузинської кухні
Інгредієнти: 500 г квасолі сухої, 4 гілочки зеленої кінзи, 2 цибулини, 2 зубки часнику, 0,5 скл. олії, по 1,5 ч. л. мелених гвоздики і кориці, шафран, 1 стручок перцю, сіль за смаком.
Приготування. Квасолю замочити на 10–12 годин, промити, всипати в каструлю, залити водою і варити до готовності. Відвар злити, заправити сіллю, товченим стручковим перцем, шафраном, гвоздикою і корицею, накрити кришкою. Цибулю дрібно порізати, підсмажити на олії до м’якості, додати квасолю, протушкувати все 5–10 хвилин. Тушковану квасолю трохи прим’яти товкачем, але не перестаратися (не перетворити на пюре), влити відвар, довести до кипіння, поварити 1–2 хвилини і додати посічену кінзу.
Тушкована квасоля в томатному соусі
Бобові відмінно поєднуються з помідорами, а доповнені улюбленими спеціями матимуть неперевершений смак
Інгредієнти: 1 л консервованої або відвареної квасолі, 4 помідори, 2 цибулини, 2–3 зубочки часнику, 2 ст. л. олії, 2 ст. л. томатної пасти, 1 пучок зелені петрушки, кмин, коріандр, орегано, сіль, чорний мелений перець — за смаком.
Приготування. Цибулю та часник дрібно порізати. У глибокій сковороді розігріти олію. Додати до неї по дрібці кмину, коріандру та орегано, а через хвилину — часник із цибулею. Пасерувати протягом кількох хвилин. Помідори помити й обдати кип’ятком. Зняти з них шкірку та подрібнити блендером до консистенції пюре. Додати помідори і томатну пасту в сковороду з цибулею і часником. Довести суміш до кипіння, посолити і поперчити за смаком. Всипати квасолю і тушкувати в томатному соусі протягом 10 хвилин. Подавати до столу гарячою, посипавши дрібно посіченою зеленню петрушки.
Читайте також: У Львові власник «Жигуля» утеплив свою «ластівку» килимами.