Яблука корисні навіть після термічної обробки
Більше того, у багатьох випадках вони навіть мають лікувальні властивості. У печеному вигляді ці фрукти нормалізують вуглеводний обмін, підвищують імунітет, виводять токсини, запобігають розвитку атеросклерозу і є просто незамінним антиоксидантом. А ще це чудові ласощі для тих, хто дотримується здорового харчування. Тож обирайте начинку до смаку — і насолоджуйтеся корисними десертами
…з горіхами та сухофруктами
Інгредієнти: 4 великі яблука, 50 г родзинок, 2 інжири, 2 фініки, 3 ст. л. горіхів, 1 ч. л. кориці, мед або кленовий сироп.
Приготування. Ізюм та інжир на 20 хвилин залити теплою водою, обсушити на рушничку й порізати. Подрібнити горіхи та фініки, змішати з родзинками, інжиром та корицею. З яблук вийняти серцевину, зубочисткою наколоти їх, щоб при запіканні не потріскалася шкірочка. Нафарширувати щільно фруктовогоріховою начинкою і загорнути кожне яблучко у фольгу, залишивши зверху невеличкий отвір. Запікати 30 хвилин за температури 180оС. Перед подачею на стіл можна полити їх медом або кленовим сиропом.
…із солодкою сирною начинкою
Інгредієнти: 4 яблука, 150 г кисломолочного сиру, 3 ст. л. родзинок, 3 ст. л. цукру, 3–5 ст. л. сметани, ваніль і кориця — за смаком.
Приготування. Сир змішати зі сметаною, цукром, родзинками, ваніллю і корицею. З яблук видалити серцевинки і нафарширувати начинкою, покласти у форму та запікати в духовці протягом 30 хвилин за температури 190о С.
…з вівсяними пластівцями
Інгредієнти: 2 великі яблука, 2 ст. л. вівсяних пластівців, 5 ст. л. меду, по 1 ст. л. мигдалю і фундука, 1 ст. л. родзинок, сік одного лимона, кориця.
Печені яблука — це чудові ласощі для тих, хто дотримується здорового харчування.
Приготування. Яблука розрізати навпіл, видалити серцевини і скропити соком лимона. Вівсяні пластівці змішати з подрібненими горіхами, родзинками, медом і корицею. Нафарширувати половинки яблук готовою начинкою і поставити в духовку, розігріту до 180оС, на 20 хвилин. Запечені яблука полити медом (кленовим сиропом або розтопленим шоколадом).
…з чорносливом і сметаною
Інгредієнти: 50 г чорносливу, 3 ст. л. сметани (15–20% жирності), 1,5 ст. л. цукру, 5 яблук.
Приготування. Чорнослив промити й залити окропом на 15–20 хвилин. Потому зцідити, порізати на дрібні шматочки, додати цукор і сметану. З яблук позрізати верх, вибрати серцевину. Дно бляшки вистелити фольгою та покласти яблука, заповнити начинкою і запікати 30 хвилин при 180 градусах.
…з калиною
Інгредієнти: 6 великих яблук, жменька горіхів, 2 ст. л. родзинок, 1 ст. л. сушених ягід калини, пакетик ванільного цукру, кориця, 2 ст. л. вершків.
Приготування. З чотирьох яблук зрізати «кришечки», вийняти серцевинки і помістити в духовку на 15 хвилин за температури 180о С. Інші 2 яблука почистити, натерти на крупній тертці, додати вершки, ванільний цукор, корицю, подрібнені горіхи, родзинки і калину. У підпечені яблука викласти начинку, прикрити «кришечками» і пекти 15 хвилин (при 180о С). Готову страву за бажанням притрусити цукровою пудрою і прикрасити листочками м’яти.
…з апельсиновим соком і курагою
Інгредієнти: 4 яблука, 1 скл. порізаної кубиками кураги, 0,5 скл. родзинок, 0,5 скл. подрібнених горіхів, 4 ч. л. меду, 4 ст. л. вершкового масла, 4 палички кориці, сік 3 апельсинів, лимонний сік і м’ята.
Приготування. Зрізати з яблук «кришечки», очистити від серцевини, ложечкою вибрати трохи м’якоті, збризнути лимонним соком. Родзинки, горіхи, курагу, мед і масло перемішати та начинити отриманою масою яблука. Прикрити «кришечкою», встромити збоку по паличці кориці. Викласти у форму, полити апельсиновим соком і пекти впродовж години при 180o С, час від часу поливаючи апельсиновим соком.