Море, море — світ бездонний і… смачний
Креветки, кальмари, мідії, восьминоги… Скільки можливостей завдяки умілим рукам з’являється з усіма цими морепродуктами. З ними виходять чудові пасти, піци і лазаньї. Вони прикрасять будь-який стіл у тушкованому або запеченому вигляді, доповнять салати. Зрештою, просто стануть відмінною закускою до пива…
Спагеті з морепродуктами у вершковому соусі
Інгредієнти: 400 г спагеті, базилік, оливкова олія, 3 цибулини-кущівки, 500 г морського коктейлю, щіпка мускатного горіха, 350 мл вершків, 3 зубки часнику, перець, сіль — до смаку.
Приготування. Дрібно покраяти зубчики часнику і цибулю. Закип’ятити воду і відварити спагеті, як зазначено на упаковці. Влити в сковорідку олію, всипати подрібнені цибулю і часник, спасерувати, влити вершки, посолити, поперчити, притрусити мускатним горіхом, перемішати. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні 7 хвилин, потому додати морепродукти. Готувати 3 хвилини, тоді вкинути в соус відціджені спагеті, перемішати, прогріти хвилину-дві. Розкласти на порційні тарілки, оздобити страву базиліком і подавати на стіл.
Плівка у кальмарів дуже тонка і легко рветься, тому чистити краще руками.
Кальмари у клярі
Інгредієнти: 3 кальмари (охолоджені й очищені тушки), 2 яєчні білки, 0,5 скл. пшеничного борошна, 0,5 скл. води, сіль, олія.
Приготування. Очистити від тонкої плівки і добре промити під холодною проточною водою тушки кальмара. Потому замочити їх у холодній воді на пів години, обсушити і нарізати кільцями завтовшки приблизно 4–6 мм. Для кляру відокремити яєчний жовток, а білок у мисці збити вінчиком або виделкою, додати сіль, влити воду, перемішати і порціями підсипати борошно, постійно швидкими рухами збиваючи до утворення однорідної маси без грудочок. На середньому вогні розігріти глибоку пательню, влити олію. Кожне колечко кальмара вмочити в кляр і покласти на сковорідку. Смажити з обох боків до утворення золотистої скоринки. Готові кільця на деякий час перекласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Подавати можна разом з овочевим салатом і картоплею фрі.
До речі
l Плівка у кальмарів дуже тонка і легко рветься, тому чистити краще руками.
l За наявності фритюрниці нею дуже зручно скористатися для обсмажування кальмарів.
l До кальмарів у клярі можна приготувати сирно-часниковий
соус.
l Таку закуску доречно подавати і на вечірку, і на святковий стіл.
Креветки у вершках
Інгредієнти: 300 г тигрових креветок, 1 невелика цибулина, 180 мл вершків, 160 мл сидру, 1–2 зубчики часнику, 1 ст. л. оливкової олії, 10 г вершкового масла, 1 ч. л. лимонного соку, невеличкий пучок петрушки, гілочка чебрецю, 1 ст. л. (без чубка) борошна.
Приготування. У сковороді розігріти олію і масло. Розчавити часник, вкинути в пательню, потримати в ній хвилину-дві, поки він віддасть аромат, і дістати. Потому вкинути дрібно порізану цибулю і чебрець, спасерувати 2–3 хвилини, присипати борошном, перемішати і залити сидром, довести до кипіння. Влити вершки, приправити спеціями і, проваривши 5 хвилин, додати попередньо очищені креветки, накрити кришкою і тушкувати 7 хвилин. Влити лимонний сік, всипати нашатковану зелень петрушки і перемішати — ніжний соус ідеально доповнить смак морепродуктів, зробить його більш насиченим.
Щоб смачно приготувати морепродукти
Для цього стануть у пригоді маленькі кулінарні хитрощі
На жаль, у наших магазинах не знайдеш свіжих морепродуктів, тож доводиться задовольнятися пакетами із замороженими і найчастіше вже відвареними креветками та мідіями. Проте їх теж можна смачно приготувати, головне – правильно розморозити і не переварити-пересмажити, інакше продукт перетвориться на гуму. А ще вам допоможуть такі прості поради:
l Свіжі морепродукти потрібно обов’язково понюхати – вони мають пахнути морем і трохи рибою. Якщо ви придбали заморожені, їх слід нюхати після розморожування. Вони повинні пахнути свіжістю моря. Якщо є неприємний запах, то вживати в їжу їх не рекомендується.
l Важливо пам’ятати: морепродуктами можна сильно отруїтися, тому треба бути уважними при виборі, перед приготуванням. Якщо продукт викликає найменші сумніви — відразу викидайте, не шкодуйте.
l Креветки і мідії краще розморожувати поступово в холодильнику. А кальмари треба залити холодною підсоленою водою.
l Значна частина морепродуктів у продажі – вже відварені, а потому заморожені. Їх не треба відварювати ще раз, необхідно тільки розморозити і прогріти в дуже гарячій воді, але до кипіння не доводити. Сірі креветки – сирі. Їх потрібно відварювати в киплячій воді протягом 3–4 хвилин.
l М’ясо кальмарів готується дуже швидко, його важливо не переварити, щоб не стало «гумовим». Та якщо все ж це сталося, то протушкуйте їх у невеликій кількості бульйону хвилин 20 – м’ясо знову стане м’яким.
l Перед смаженням будь-які морепродукти треба розморозити, воду злити. Якщо розморожувати на сковороді, то буде багато води, вона не випарується – і страва вийде гумовою, не тушкованою і не смаженою.
l Відмінно відтіняє морепродукти смак нерафінованої кокосової олії, сильно розігрітої з часником, дрібкою кориці і перцем. Але смак її специфічний – на любителя.
Паста з мідіями
Інгредієнти: 160 г спагеті, 1 цибулина, 75 мл томатного соку, 120 г мідій, 1 ч. л. солі, оливкова олія, 2 зубчики часнику, щіпка меленого запашного перцю, 4 ст. л. томатної пасти, 0,5 ч. л. паприки, 1 ч. л. сушеного базиліку.
Приготування. Макарони відварити, як зазначено на упаковці. Сковорідку розігріти, влити оливкову олію, всипати подрібнену цибулину і часник, обсмажити до м’якості. Влити томатну пасту і сік, всипати спеції, кип’ятити 5 хвилин. Потому додати мідії і варити в соусі 5 хвилин, а тоді змішати з відвареними спагеті, підсолити до смаку й потомити 3–4 хвилини на слабкому вогні.
Салат з морського коктейлю
Інгредієнти: пакет морського коктейлю, оливкова олія, 3 помідори, соєвий соус, 10 маслин, листя салату, 2 зубочки часнику, 120 г твердого сиру.
Приготування. Такий салат підійде любителям пряних і гострих страв. Відварити морську суміш, остудити. Нарізати кубиками помідори. Натерти сир. Подрібнити часник. Оливкову олію змішати із соєвим соусом. Порвати салатне листя. Маслини порозрізати на четвертинки. Зсипати всі інгредієнти, полити соусом і перемішати.
До речі
l Під час приготування салату залишайте кілька шматочків крабів або трохи креветок для оздоблення страви. Соусом заправляйте перед самою подачею.
l Щоб справити враження на гостей, подавайте салати порційно. Для цього помістіть у великий винний келих приготовану закуску і прикрасьте зверху посіченою зеленню.
l Будь-яка страва з морепродуктів буде мати ефектніший вигляд, якщо блюдо вистелити салатним листям.