Вибирати мандарини — ціла наука
Яскраво виражений цитрусовий аромат — один із головних проявів якості фрукта. Кожен сорт мандаринів має свій неповторний смак
Грузинські вважаються найбільш екологічно чистими, їх менше обробляють всілякою хімією для кращого зберігання. Кісточок мають небагато, зустрічаються вони тільки у деяких сортів.
Іспанські майже завжди солодкі. Шкірка чиститься легко. Кісточки трапляються часто, хоча є й сорти без них.
У турецьких шкірка світло-оранжева або жовта, кісточок практично немає, але чимало плодів кислуваті.
Ізраїльські надходять у продаж пізніше, сезон їх дозрівання — середина зими. Фрукти солодкі, без кісточок, іноді трохи сухуваті. Шкірка тонка, блискуча, легко чиститься.
Грузинські вважаються найбільш екологічно чистими, їх менше обробляють всілякою хімією для кращого зберігання. Кісточок мають небагато, зустрічаються вони тільки у деяких сортів.
Приховані небезпеки ароматних плодів
- Перед вживанням мандарини необхідно мити. Багато хто думає, що оскільки ми їх чистимо, то робити це не обов’язково. Але будьте обережні: шкірка цитрусових містить чимало небезпек. Адже перевізники покривають зелені фрукти етиленом, який є токсичним і накопичується у печінці. Такі плоди липкі на дотик. Під час чищення всі шкідливі речовини потрапляють на руки, а потім на м’якоть.
- Зелені плями на фрукті свідчать про хворобу. Ненатуральний восковий блиск шкірки означає, що мандарини обробили фунгіцидами. Їх використовують, аби захистити від грибка. А у великих дозах фунгіциди можуть викликати ниркову недостатність.
Загальні правила
- На шкірці мандаринів не повинно бути ніяких плям. Сліди цвілі неприпустимі.
- Вм’ятини або м’які ділянки на плодах вказують на те, що фрукт підморожений або підгниває.
- Підсохла або м’яка шкірка свідчить про його погану якість.
- Сік, що бризкає зі шкірки при легкому стисканні, — показник стиглості і свіжості.
- Якщо шкірка легко відстає від плоду — мандарин стиглий.
Читайте також: Проведіть веселі, незабутні свята із красивою ялинкою.