Мандаринку визнали шкідливим фруктом
Якщо жерти його по півтора кіла на день...
Багато хто любить мандарини. Вони незмінно асоціюються з Новим роком та святковим настроєм. Ці фрукти смачні, соковиті та освіжаючі, а крім того, ще й корисні. У мандаринах містяться вітаміни С, B1 і B2, бета-каротин, клітковина, антиоксиданти та багато інших речовин. А завдяки останнім вітамін С найдовше і краще зберігає свою активність. Про це повідомляє championat.com, пише agronews.ua.
Вважається, що фрукти можна їсти у необмеженій кількості. Але насправді вони містять чимало глюкози, яка стимулює вироблення інсуліну. Якщо людина з’їдає дуже багато фруктів (більше 300 г) за один прийом, інсулін порушує розщеплення жиру, і він вирушає в жирове депо, а людина набирає вагу.
Якщо їсти мандарини в рекомендованих кількостях (а це 250-300 г на день), фруктоза не є небезпечною. Бажано розподіляти цю норму та з’їдати порційно протягом дня, а не за один раз. Але пам’ятайте: чим солодший і стигліший фрукт, тим більше в ньому цукру і вище його глікемічний індекс, а значить, і порція має бути меншою.
Але пам’ятайте: чим солодший і стигліший фрукт, тим більше в ньому цукру і вище його глікемічний індекс, а значить, і порція має бути меншою.
Як зазначалося, в мандаринах міститься чимало корисних речовин. Так, фітонциди це природний антисептик. Вітамін С прискорює регенерацію тканин, підвищує стійкість організму до бактеріальної флори та інфекцій, бере участь у процесі згортання крові та має антиоксидантну дію, зменшує проникність капілярів, покращує засвоєння заліза. Нестача вітаміну С призводить до швидкої стомлюваності, що позначається на загальному самопочутті. Бета-каротин необхідний роботи серцевого м’яза.
Зараз у моді фреші, смузі, сокові детокси, але не всі замислюються про склад та користь таких напоїв. Наприклад, мандариновий фреш містить багато органічних кислот, які у великих кількостях шкодять шлунку та підшлунковій залозі, руйнують зубну емаль. А ось клітковини в соках менше, ніж у цілих фруктах. Крім того, зловживання фрешами загрожує зайвою вагою через велику кількість фруктози.
Фрукти краще їсти, а не пити. А якщо все-таки захотілося свіжого соку, варто вибрати варіант, який містить зелень – шпинат, петрушку, листовий салат. У такий фреш можна додати і мандарин, але не більше одного.
Мандарин – це цитрусовий фрукт, який може викликати алергічні реакції під час переїдання. Кислі плоди не рекомендовані людям із захворюваннями травної системи: гастритом, колітом, виразковою хворобою, а також при проблемах із підшлунковою залозою та жовчним міхуром. Також педіатри не рекомендують давати мандарини дітям до року.
Не варто вибирати мандарини як десерт: вони запускають бродіння в шлунку і провокують здуття.
Як правило, шкірку обробляють спеціальним розчином, щоб продовжити термін зберігання та убезпечити плоди від грибка. Тому перед вживанням мандарини необхідно обов’язково мити. А саму шкірку можна їсти, тільки замочивши її, інакше є ризик отруєння хімічними речовинами.
Не варто вибирати мандарини як десерт: вони запускають бродіння в шлунку і провокують здуття. Також ці фрукти погано поєднуються з жирами та білками м’яса, риби та птиці – краще не використовувати їх при приготуванні цих страв. Крім того, кислі цитруси підвищують апетит, тому не рекомендується їсти їх на вечерю.
Читайте також: У Луцьку перейменували ПУМ та дві школи.