Чим задобрити Чорного Водяного Тигра?
Нехай смакує! Досвідчені господині, заздалегідь дізнавшись про тотем наступних дванадцяти місяців, уже зараз складають новорічне меню, адже кажуть, що від того, які страви будуть на святковому столі, залежить благополуччя й удача у прийдешньому році. Особиста справа кожного — вірити в подібні прикмети чи вважати їх нісенітницями. Якщо ви хочете з перших хвилин сподобатися покровителеві наступного року і сподіватися на його прихильність — може, варто прислухатися до порад. Іншим же просто стануть у пригоді рецепти смачних наїдків
А господарем 2022-го буде Чорний Водяний Тигр. Ця горда і незалежна тварина є хижаком, основна його їжа — м’ясо. Тож, аби догодити майбутньому покровителю року, подбайте про різноманіття м’ясних страв для новорічного застілля. Звісно, найбільше сподобається Тигру м’ясо, приготоване на відкритому вогні: шашлики або стейки чи ковбаски на грилі. Та не всі мають таку можливість, тому підійдуть і тушковані, варені, запечені м’ясні страви, всілякі нарізки з ковбас, копченостей, салати з курятиною, шинкою тощо. Можна сміливо використовувати й молочні продукти: всілякі сири, вершки, масло.
Хоч у природі тигр не схильний до риболовлі, тотем 2022 не буде проти рибних страв і смакоти з морепродуктів.
Хоч у природі тигр не схильний до риболовлі, тотем 2022 не буде проти рибних страв і смакоти з морепродуктів. Як стверджують знавці китайської міфології, він дуже допитливий і йому буде цікаво скуштувати нові страви. Головне — щоб наїдки були ситними і мали красивий вигляд, адже Тигр — царствена особа і звик їсти тільки добірні і якісні продукти.
А ще, кажуть, не зайве приготувати одну зі страв у формі господаря року — тоді він зрозуміє, що застілля приурочене саме йому.
Жодне свято не обходиться без різноманітних десертів та фруктів. Бажано, щоб вони були яскраві — оранжевого, червоного або жовтого кольорів. Це стосується також напоїв. Тигру сподобаються натуральні соки з персиків, яблук, ананасів, апельсинів, мандаринів, а також усілякі вина, особливо будуть доречні червоні і шампанське. Єдине, від чого застерігають астрологи, — алкоголю не повинно бути надто багато.
«Гармошка» зі свинини
Інгредієнти: 0,5 кг свинини, 200 г твердого сиру, 2 помідори, 3 зубчики часнику, сіль та перець — до смаку.
Приготування. Сир і помідори покраяти на тонкі скибочки, часник — пластинками. У шматку свинини зробити глибокі надрізи на відстані 1 см один від одного, не дорізаючи до кінця на 1,5–2 см. Натерти сіллю, перцем, спеціями (за бажанням) зовні і всередині, у надрізи вкласти скибочки сиру, помідорів і часнику. Загорнути свинину у фольгу, покласти у форму для запікання і готувати в духовці за температури 180 градусів. Через 45 хвилин розгорнути фольгу і запікати ще 15 хвилин.
Реберця у фруктовому маринаді
Інгредієнти: 1 кг свинячих реберець, 1 цибулина, 1 ст. л. гірчиці, 3 ст. л. соєвого соусу, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. винного оцту, 2–3 зубчики часнику, 300 г ківі, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. чорного перцю, щіпка солі.
Приготування. З ківі зняти шкірку, розрізати на кілька частин, покласти в чашу блендера і подрібнити на кашку. Часник розтерти у ступці або пропустити через прес, додати до ківі. Перекласти суміш у глибоку ємність, до фруктового пюре додати соєвий соус, олію, винний оцет і гірчицю, посолити-поперчити, ретельно перемішати. Промити реберця, викласти їх у готовий соус і залишити маринуватися на 3 години. Потому перекласти все на деко і запікати у попередньо розігрітій духовці при 180 градусах упродовж 1,5 години. При подачі на святковий стіл готові свинячі реберця можна прикрасити зеленню (листям салату, петрушкою або кропом).
Яловичина з болгарським перцем
Інгредієнти: 800 г яловичини, 2 цибулини, 3 болгарські перці різних кольорів, 2 помідори, 2 ст. л. кетчупу, 100 мл води, сіль та перець — до смаку, олія для смаження.
Приготування. М’ясо покраяти тонкими брусочками, цибулю — півкільцями, перець — смужками. Помідори порізати кубиками. Розігріти сковорідку з олією, всипати м’ясо і цибулю та обсмажувати на великому вогні 5–7 хвилин. Потім влити воду, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати 50 хвилин, після чого додати перець, помідори і кетчуп. Готувати ще приблизно 15 хвилин.
Свиняча шия, запечена в рукаві
Інгредієнти: 1,5 кг свинячої шиї, 8–10 зубчиків часнику, 3–4 ст. л. олії, 0,5 ч. л. чорного перцю, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 2 ч. л. крупної солі, 1 ч. л. паприки, зелень, рукав для запікання.
Приготування. М’ясо промити і висушити серветкою. Підготувати маринад: змішати олію, хмелі-сунелі, чорний перець, паприку, сіль та дрібно посічену зелень. Відставити маринад на 20–30 хвилин, щоб настоявся і олія увібрала аромати. Часник почистити, порозрізати зубчики поздовжніми пластинками, і роблячи у шматку м’яса проколи ножем, повставляти їх подекуди у свинину з усіх боків. У глибоку ємність покласти м’ясо, вилити на нього маринад і залишити на 6–10 годин, щільно накривши посудину харчовою плівкою. Потому помістити у рукав для запікання, зав’язати його і зробити в плівці 1–2 проколи зубочисткою зверху для виходу зайвої пари. Поставити в розігріту духовку і запікати при 200 градусах 90 хвилин. Якщо за цей час м’ясо не підрум’янилося, розріжте плівку і готуйте ще 7–10 хвилин.
Соковите м’ясо під шубою
Інгредієнти: 0,6 кг м’яса, 300 г печериць, 0,5 кг картоплі, 2 великі цибулини (краще червоні), 40 г вершкового масла, 200 г помідорів, 120 г твердого сиру, 2 ст. л. майонезу (сметани), сіль та перець — до смаку, 1 ч. л. приправи до м’яса, 1 ст. л. олії.
Приготування. М’ясо нарізати порційними шматками, відбити з двох сторін, посипати сіллю, перцем і приправою. Скласти в миску і залишити, щоб маринувалося. Картоплю почистити, порізати, залити водою і зварити до готовності, посоливши до смаку. Зцідити, додати вершкове масло і потовкти на пюре (можна влити трохи картопляного відвару). Одну цибулину покраяти дрібно, другу — кільцями. Гриби нарізати пластинками, помідори — кружальцями. Сир потерти на крупній тертці. Обсмажити на олії цибулю до золотистого кольору, додати гриби і готувати, доки не випарується вся рідина. Посолити до смаку. У форму для запікання викласти кільця цибулі, зверху — м’ясо, змастити майонезом (сметаною), далі — смажені гриби з цибулею, помідори, накрити картопляним пюре, розрівняти. Форму накрити фольгою і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 30–35 хвилин. Потому вийняти, зняти фольгу, посипати тертим сиром і знову поставити в духовку на 10–15 хвилин, щоб розплавився сир і утворилася апетитна скоринка.
Курячий рулет із чорносливом
Інгредієнти: 2 курячі філе, 70 г чорносливу, 2 ст. л. домашнього майонезу, 2 зубочки часнику, 60 г моцарели, 0,5 ч. л. суміші перців, 0,5 ч. л. солі, 2 ст. л. олії.
Приготування. Відбийте м’ясо через плівку, присипте спеціями з обох боків та залиште на пів години. Промийте ретельно чорнослив, залийте окропом, через пів години воду зцідіть, а чорнослив наріжте шматочками. Часник подрібніть. Змастіть м’ясо майонезом, викладіть чорнослив і часник, загорніть рулетом та обмотайте ниткою, щоб не розвалився. Помістіть у форму, змащену олією, та запікайте 30 хвилин при 180 градусах. Вийміть із духовки, зніміть нитку, присипте тертим сиром та запікайте ще 5 хвилин.
Смажений яловичий язик із соусом та овочами
Інгредієнти: варений яловичий язик (приблизно 150–200 г), 2 зубчики часнику, 80 мл олії, 30 мл соєвого соусу, 70 мл вершків (20% жирності), 25–30 мл соусу теріякі, 100 г печериць, 1 великий помідор, гілочка чебрецю, 100 г свіжомороженого овочевого міксу.
Приготування. Замаринувати вже відварений яловичий язик, змішавши соєвий соус, вершки і соус теріякі. У сковорідку влити олію, розігріти, вкинути порізаний пластинками часник і подрібнений чебрець, смажити 30 секунд, тоді додати овочі й тушкувати, помішуючи, до готовності. Тим часом язик покраяти скибочками, додати до овочів, влити й соус, у якому він маринувався, і протушкувати все разом кілька хвилин. Подавати з овочами і соусом.
Гаряча закуска з беконом
Інгредієнти: смужки бекону, чорнослив, мигдаль.
Приготування. Беремо смужки бекону, таку ж кількість чорносливу і мигдалю (смаженого). Чорнослив заливаємо теплою водою на 30 хвилин, після чого зливаємо воду, просушуємо чорнослив на серветці. Всередину кожної ягоди поміщаємо по смаженому горішку мигдалю й обгортаємо смужкою бекону. Утворені рулетики складаємо на деко, застелене пергаментом, і запікаємо в духовці, розігрітій до 200 °C, до утворення на беконі красивої рум’яної скоринки.
Пікантний окіст
Інгредієнти: 1–1,5 кг карбонату свинячого (краще зі шкіркою), 3–4 ст. л. майонезу, 1 ст. л. гірчиці «Діжонської», 2–3 зубочки часнику, мелені імбир та розмарин, 30 мл олії, сіль та перець — за смаком.
Приготування. Свинину промити, обсушити, шкірку нарізати акуратними ромбиками. Обсипати приправами, натерти м’ясо часником і обмазати майонезом. Залишити на 2–3 години в холодному місці для маринування. Перекласти свинину у вогнетривку форму, долити 100–200 мл води і запікати у духовці близько години, регулярно поливаючи соком, що виділяється. Проткнути шпажкою: якщо на проколі немає червоної рідини — м’ясо готове. Нарізати на рівні шматки і подавати до столу. На гарнір підійде картопляне пюре, тушкована кисла капуста і навіть маринована брусниця.
Холодець
Інгредієнти: 1 кг свинячих ніжок, 2 морквини, 2 цибулини, 5–7 горошин чорного перцю, 2–3 лаврові листки, 1 ст. л. солі, корінь селери, пастернаку або петрушки.
Приготування. Свинячі ніжки потребують ретельної обробки: промити їх під проточною водою, обсмалити над великим вогнем, щоб позбутися щетинок, знову промити, зішкребти кіптяву, розрубати ніжки на кілька частин, залити водою і залишити на 2–3 години. Періодично воду слід міняти. Велику каструлю з підготовленими ніжками і водою, що сягає на 5 см вище за м’ясо, поставити на великий вогонь. Щойно закипить, першу воду обов’язково вилити, залити м’ясо свіжою і поставити на плиту. Після закипання зменшити вогонь до мінімуму, щоб бульйон сильно не кипів, а лише побулькував. Так варити приблизно 6–8 годин, поки м’ясо легко відділятиметься від кісток, а рідина загусне. За годину до готовності в бульйон додати порізані овочі і спеції: цибулю, моркву, петрушку, сіль, перець, лавровий лист. Коли вистигне, м’ясо дістати з каструлі, вручну розібрати і викласти в заздалегідь підготовлені форми. Бульйон процідити і залити ним м’ясо. Прикрасити морквою і зеленню. Для повного застигання холодцю необхідно не менше кількох годин. Найкраще поставити страву в холодильник на ніч.
Скумбрія, запечена у фользі
Інгредієнти: на 1 скумбрію — 1 помідор, 1 невелика цибулина, кріп, петрушка, базилік, сіль, перець — усе за смаком.
Приготування. Рибу випатрати, відрізати голову, плавники і хвіст, промити її в холодній воді. Обсушити скумбрію паперовим рушником. Цибулю і помідори покраяти кружальцями. Рибу також розрізати на 5–6 шматочків однакової товщини і перекласти їх на фольгу, «реконструюючи» рибу. Поміж шматочками скумбрії повставляти петрушку, кріп, базилік, кружальця помідора і цибулі. Комбінувати вставки можна за власними уподобаннями. З усіх боків обсипаємо рибу приправами, перчимо і солимо, щільно загортаємо у фольгу, кладемо на деко або решітку і запікаємо при температурі 180–200 градусів близько 30 хвилин. Готову скумбрію дістаємо з фольги й обережно викладаємо на блюдо. Подаємо з овочами та картоплею.
Читайте також: Лікарі назвали найшкідливіший сорт ковбаси: краще відмовтеся від неї зовсім
Запечені рулети з лаваша із сьомгою та сиром
Інгредієнти: 0,5 кг філе сьомги або горбуші, 2 листки вірменського тонкого лаваша, 180 г твердого сиру, невеликий пучок кропу, невеликий пучок петрушки, 2,5 ст. л. лимонного соку, 5–6 ст. л. оливкової олії, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. чорного перцю, 1 ст. л. зернистої гірчиці, 1 ст. л. меду, 1 ч. л. улюблених спецій (прованські трави, базилік тощо).
Приготування. Рибу розробити на філе, ретельно вибравши кісточки. Порозрізати на невеликі тонкі смужки (завширшки до 1 см). Нарізку посолити й поперчити, перекласти в глибоку миску, полити соком лимона, змішаним з оливковою олією, і поставити на годину в прохолодне місце. Тим часом приготувати соус. Ретельно промити зелень і подрібнити її. Сир потерти на тертці. В окремому посуді змішуємо інгредієнти для заправки: столову ложку лимонного соку, ложку оливкової олії, ложку гірчиці і ложку меду. Лаваш змастити оливковою олією, посипати спеціями, накрити ще одним листом лаваша, рівномірно розподілити на ньому шматки замаринованого філе, не доходячи з одного краю лаваша на 4 см. Рибу посипати тертим сиром і подрібненою зеленню. Щільно згорнути лаваш у рулет, розрізати його на шматочки завширшки 2,5 см. Щоб рулет не втратив форму, ніж має бути дуже гострим. Деко змастити або застелити пергаментом для випічки. Викласти шматочки рулета на деко. Зверху полити гірчичною заправкою і готувати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20–25 хвилин. Готові рулетики подавати гарячими, виклавши на листя салату.