Чому квасоля з м’ясом «не дружать»?
Деякі продукти не варто поєднувати, оскільки вони можуть завадити зниженню ваги та спровокувати проблеми із травленням. Зокрема, консультант із дієтологічного супроводу Олена Кален не схвалює деякі звичні для української кухні страви
Тушкуємо у горщиках м’ясо з квасолею, кладемо ці інгредієнти в борщ. І те, й інше — білок. Але різний за швидкістю засвоєння. М’ясо перетравлюється швидше, ніж боби. У результаті настає момент, коли їжа в неоднаковому стані перебуває у шлунку та в кишківнику. Через це може виникати здуття, бродіння. Частина поживних речовин псується та може залишитися у кишковому тракті у вигляді шлаків. Це порушить мікрофлору, спричинить запори, дисбактеріоз і зіпсує талію. Водночас, поодинці згадані продукти надзвичайно корисні. А щоб боби краще засвоїлися, їх попередньо вимочуємо.
Любите сало? Їжте його мерзлим із часником або цибулею. Користі буде більше, аніж від солоного. Коли люди починають солити їжу усвідомлено та потроху, то швидко помічають, що жир у раціоні скорочується, а в організмі відбуваються добрі зміни.
Традиційно ми подаємо свинину, курятину з картоплею. Але крохмаль на фоні білка може спричинити здуття. На м’ясо виділятиметься фермент пепсин, на бульбу — альфа-амілаза. Ці ферменти активізуються в різний час та в різних умовах кислотно-лужного середовища. Картопля почне засвоюватися ще в ротовій порожнині, а м’ясо — у шлунку. Через таку невідповідність іноді виникають порушення травлення.
Бульба — корисна й потрібна, але краще їсти її з іншими овочами. До речі, саме такі страви є гарним варіантом закуски до спиртних напоїв. Адже картопля сприяє повільному всмоктуванню алкоголю в кров.
Не схвалюють дієтологи й поєднання солодких та солоних інгредієнтів. Наприклад, це ми використовуємо у приготуванні більшості маринадів, щоб знайти оптимальний баланс смаку. Але і надмір солі шкідливий, і зайвий цукор здоров’я не додає. Тож маринованими огірочками й помідорами краще ласувати лише зрідка.
Любите сало? Їжте його мерзлим із часником або цибулею. Користі буде більше, аніж від солоного. Коли люди починають солити їжу усвідомлено та потроху, то швидко помічають, що жир у раціоні скорочується, а в організмі відбуваються добрі зміни.
Читайте також: Гарбуз із секретом: Відгадайте, що ми заховали, — і отримайте грошовий приз! (Розумна вікторина)
Марія КАЩУК