Дідух до хати — біда із хати
Колись без нього не обходилося жодне Різдво. Господар урочисто заносив його до хати, ставив на покуті. Розпочинати трапезу на Святвечір можна було лише тоді, як у світлиці під образами стояв дідух, дідо, дідочок, коляда, сніп-рай, колідник — різдвяний солом’яний оберіг із жита, пшениці, вівса, льону. Він символізував дух предків, дідів, збереження традицій і пам’яті роду. Це знак доброго врожаю, миру й злагоди в сім’ї, достатку в оселі. І хоч ми вже звикли до прикрашеної ялинки як символу Новорічно-Різдвяних свят, давні українські звичаї потроху повертаються до наших домівок і до нашої свідомості
Художниця із Кропивницького Оксана Калюжна (на фото) — одна з тих, хто вбачає у солом’яних оберегах альтернативу сучасному новорічному деревцю. Майстриня навіть називає дідух прадавньою версією ялинки. Матеріалами для святкових атрибутів запасається заздалегідь.
— Нерідко чоловік бере мене із собою на риболовлю за компанію. А поки він пильнує вудку, я не можу на місці всидіти, то, щоб не гаяти марно часу, ходжу там біля ставочка, прогулююся берегом, дивлюся, які є цікаві рослинки, колоски, збираю квіти-трави… Дещо сама вирощую у батьків на городі — вони мені виділили невеличку діляночку. Сушу в пучечках у їхній літній кухні, — розповідає пані Оксана.
Минулого літа зібрала сім снопів жита і бромусу. Сушити сировину потрібно близько тижня. Які рослини добре зберігають колір і форму, а які не годяться для композицій, бо є надто крихкими, майстриня визначила для себе експериментальним шляхом, на практиці.
Головне правило, якого дотримується флористка, — важливо, щоб дідух мав розгалужений низ — це символізує коріння, далі йде стовбур і саме дерево. Адже це не просто сніп зі злаків, це символ святого відродження всього живого, що є на світі, традиційно він міг мати три, п’ять чи сім «ніг». На його виготовлення брали необмолочені колоски, прикрашали сухими квітами, ягодами калини, різнокольоровими стрічками, додавали різне зілля, адже дідух — це ще й оберіг для родини. Приміром, мак захищав від злих сил, а льон допомагав, аби цілий рік не боліла голова.
Окрім дідухів, пані Оксана створює ексклюзивні новорічні прикраси, різдвяні віночки, композиції із засушених квітів, трав і злаків. Такі вироби екологічні й унікальні — жоден не повторюється.
Вигляд майбутнього дідуха художниця не проєктує наперед, а імпровізує в процесі складання букета. Вважає, що нині не обов’язково дотримуватись абсолютно всіх правил при виготовленні святкових атрибутів, тож поєднує рослини і кольори на власний розсуд, спираючись, як митець, на своє бачення: «Зараз можна не так канонічно до цього підходити, головне, щоб ідея лишалась. Я старалась по кольору зробити гармонійний перехід від головок маку, дала три шари флуму, ячмінь, пшеницю, колосоподібне просо, фалярис. Іще якісь квіти знайшла випадково біля річки — і виявилось, що це класні сухоцвіти», — демонструє жінка один зі своїх виробів.
А ще, каже, вирішила пофантазувати і виготовити щось середнє між дідухом і ялинкою. «У мене вийшов фантазійний дідух. Тут я поєднала польові колоски, хвощ, лагурус рожевий, сорго чи просо, ваточник сирійський», — розповідає про іншу композицію.
Оксана Калюжна мріє виготовити дідуха у людський зріст. Такі нерідко нині ставлять на центральних площах наших міст.
Окрім дідухів, пані Оксана створює ексклюзивні новорічні прикраси, різдвяні віночки, композиції із засушених квітів, трав і злаків. Такі вироби екологічні й унікальні — жоден не повторюється.
— Із сухостою виготовляю ялинкові іграшки, вони мають досить цікавий вигляд на новорічному дереві. А віночком можна прикрасити вхідні двері або просто в оселі десь почепити чи на стіл святковий поставити, а всередині свічку помістити, — каже майстриня.
Такі новорічні прикраси гарні й оригінальні, а найголовніше — екологічні, це особливо важливо, коли в домі є дитина. Новорічні композиції Оксана Калюжна створює для власної оселі, а також на подарунки для родичів і друзів, дещо й продає. Запевняє, що в приміщенні з нормальною вологістю вироби із сухоцвітів не втрачають своєї краси щонайменше два роки. Головне, каже, не смикати їх і берегти від домашніх улюбленців.
За матеріалами
suspilne.media, dostyp.com.ua, news.nikolaev.ua.
Надія АНДРІЙЧУК
Читайте також: До святкового столу: підбірка цікавих рецептів