До святкового столу: підбірка цікавих рецептів
Січень – місяць, що асоціюється у нас із безперервною вервечкою яскравих і веселих празників, що змінюють один одного. Тож гостини й частування впродовж цього часу, здається, не закінчуються. А отже, господині змушені проявляти неабияку винахідливість і фантазію – щоразу приготувати щось нове, смачне, оригінальне, цікаве
Салат з пекінської капусти та курятини
Інгредієнти: 120 г пекінської капусти, 1 куряче філе, 3 варені яйця, 100 г твердого сиру, 2–3 варені «в мундирах» картоплини, 1 червона цибулина, 4–5 ст. л. майонезу, сіль та перець — до смаку.
Приготування. Куряче філе відварити 30–40 хвилин у підсоленій воді зі спеціями, охолодити. Варену картоплю натерти на середній тертці та викласти першим шаром на тарілку, присолити, злегка змастити майонезом (так змащувати кожен шар салату). Цибулю порізати невеликими кубиками, викласти на картоплю (можна взяти звичайну цибулю, але її краще заздалегідь замаринувати). Куряче філе розібрати на волокна і розподілити поверх цибулі. Яйця почистити, потерти на середній тертці — вони мають бути наступним шаром. Твердий сир потерти на дрібній тертці і викласти на яєчний пласт. Пекінку нашаткувати дуже тоненько і посипати нею салат, утворюючи гірку. Перш ніж подавати до столу, дайте салату настоятися як мінімум пів години. За бажанням страву можна присипати подрібненою зеленню і солодкою паприкою.
Салат «Гавайський»
Інгредієнти: невеликий пучок листя салату, 1 куряче філе, 100 г волоських горіхів, 1 банка консервованих ананасів, сіль, перець — за смаком; сметана або грецький йогурт для заправки.
Приготування. Куряче філе відварюємо в підсоленій воді до готовності (після закипання 25–30 хвилин). Нарізаємо курятину й ананаси кубиками. Горішки січемо ножем або подрібнюємо в кухонному комбайні. Листя салату миємо, обсушуємо і рвемо руками на шматочки. Підготовлені інгредієнти зсипаємо, приправляємо йогуртом або сметаною і перемішуємо.
М’ясна «слойка» з овочами
Інгредієнти (на одну порцію): 1 куряче філе, 1 помідор, 1 цибулина, 1–2 печериці, 0,5 шт. болгарського перцю, 1 яйце, 50 г твердого сиру, сіль, перець — за смаком.
Приготування. Філе порозрізати на 4 пласти, кожен відбити з обох сторін, посолити, поперчити. Цибулю покраяти кільцями, печериці та помідори — пластинками завтовшки близько 5 мм, болгарський перець — широкими смужками. Дно форми для запікання змастити маслом і викласти продукти, змащуючи кожен пласт збитим яйцем, щоб «конструкція» в процесі запікання не розпалася: м’ясо, болгарський перець, м’ясо, гриби, м’ясо, помідори та цибуля (трохи посолити), м’ясо. Накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати протягом 35 хвилин при температурі 180–200 градусів. Дістати форму, зняти фольгу, посипати верх «слойки» тертим сиром і запікати ще 10 хвилин, щоб сир розплавився. Прикрасити страву гілочкою петрушки або кропу.
Сало, «копчене» в мультиварці
Інгредієнти: 1 кг сала з прожилками м’яса, 1 л води, 100 г солі, 1 ст. л. цукру, 4 гвоздички, 5–7 горошин запашного перцю, 5 лаврових листків, 5 пакетиків чорного чаю без ароматизаторів.
Приготування. Звісно, справжнє копчене на дровах сало набагато смачніше. Але коли такої можливості немає, то це — чудова альтернатива. Порізати сало на шматки близько 15 см завдовжки і 6–7 см товщиною. Натерти їх подрібненим часником, розтертим із сіллю, і залишити на годину. В чаші мультиварки закип’ятити 1 л води, додати туди сіль, цукор, гвоздику, запашний перець, лаврові листки. Покласти у киплячий розсіл одноразові пакетики чорного чаю і вимкнути мультиварку. Через 5 хвилин дістати чай, а в розсіл покласти підготовлене сало. Увімкнути мультиварку в режимі «тушкування» на 1 годину 20 хв. Після сигналу про готовність залишити сало в розсолі ще на 12 годин. Дістати, обсушити, замотати в пергамент і покласти в морозилку. Через кілька годин сало готове до споживання.
Печінкові рулетики
Інгредієнти: для тіста — 350 г печінки, 2 яйця, 250 г молока, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. перцю, 100 г борошна, 25 мл соняшникової олії; для начинки — 1 морквина, 1 цибулина, 300 г вершкового сиру, 2 зубчики часнику, 50 мл сметани, кріп, сіль, перець, спеції.
Приготування. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити до готовності на олії, всипати натерту на грубій тертці моркву й пасерувати разом до м’якості. Покраяну на шматочки печінку подрібнити за допомогою блендера, додати яйця, сіль, перець і борошно, вимішати, влити молоко і збити блендером до однорідності. З цього тіста посмажити на пательні млинці середньої товщини, щоразу змащуючи сковорідку олією. Смажені цибулю з морквою, часником і сметаною перебити блендером до однорідності, змішати із сиром, дрібно посіченою зеленню, сіллю і перцем. Охолоджені млинці змастити цією начинкою, згорнути в рулетик, викласти на блюдо і прикрасити зеленню.
Читайте також: «Як на Щедрий добрий вечір до вас гості завітали...».