Курси НБУ $ 41.29 € 43.47
«Голубці й ковбаси — то чудово… Але супчик — краще!»

Фото із сайту fundacjafasola.pl.

«Голубці й ковбаси — то чудово… Але супчик — краще!»

Напевно, нині ця фраза — рекордсмен за частотою звучання в кожному домі. За свята вже всі наситилися м’ясними делікатесами, жирними наїдками, і легкий прозорий суп — саме те, чого найбільше хочеться після тривалих празникувань і частувань

Куліш із грибами

Ця традиційна страва української кухні, на жаль, забута сучасними господинями, більшість, мабуть, лише чула про неї. А між іншим, пшоно, яке є обов’язковим складником цього супу, вважається чи не найкориснішим серед круп

Інгредієнти: 60 г сушених грибів, 0,5 скл. пшона, 600 г картоплі, 2 цибулини, 3 ст. л. олії, 2 л води, зелень, сіль за смаком.

Приготування. Гриби промити, залити холодною водою і варити до готовності. Бульйон зцідити в окрему посудину, а гриби сполоснути і нарізати дрібними шматочками. Покришену кубиками цибулю підсмажити на олії до золотистого кольору, додати підготовлені гриби і потушкувати разом ще 3–4 хвилини. Пшоно добре промити, розкласти в горщики і залити гарячим грибним бульйоном, додати нарізану кубиками картоплю, підсмажені цибулю та гриби, перемішати і поставити в духовку на
1 годину. Подаючи до столу, посипати куліш посіченою зеленню.

Юшка із селерою

Кажуть, що секрет приготування «правильної» юшки знають лише справжні рибалки. Однак і сучасні господині можуть радувати рідних різними варіантами такого супу. Завдяки використанню голів або тушки скумбрії, карася, товстолобика, осетрових вдасться щоразу отримувати новий смак

Інгредієнти: 500 г риби (бажано різних сортів), 2–3 стебла селери, 1 червоний болгарський перець, 1 середня морквина,
3–4 невеликі картоплини, великий пучок кропу, 4 зубчики часнику, сіль, перець, паприка, сушений базилік.

« Легкий прозорий суп — саме те, чого найбільше хочеться після тривалих празникувань. »

Приготування. Рибу почистити, помити, нарізати середніми шматочками й опустити у киплячу воду на 3 хвилини. Потім дістати з каструлі, охолодити й дуже ретельно вибрати кісточки. Селеру, моркву, картоплю помити, почистити і нарізати невеликими кубиками. У киплячий бульйон засипати овочі, шматочки рибного філе і варити після закипання на повільному вогні 15–20 хвилин. Тим часом посікти кріп, подрібнити часник, додати їх наприкінці варіння разом зі спеціями, прокип'ятити юшку 1 хвилину. Якщо любите гостре, покладіть більше пекучого перцю.

Солянка

Зосталися після свят м’ясні делікатеси? Згодяться для цієї страви!

Інгредієнти: 2,5–3 л води, 300 г свинини на кісточці, 300 г копченостей (шинки, ковбаси, мисливських ковбасок, реберець тощо), 300 г картоплі, 1 банка маслин, 2–4 мариновані або солоні огірки, 2 цибулини, 1 морквина,
1–2 лаврові листки, 2 ст. л. томатної пасти, сіль, перець; для подачі — лимон, зелень, сметана.

Приготування. Свинину на кістці залити водою, довести до кипіння, зняти піну і варити на малому вогні 2 години. З готового бульйону дістати м'ясо, нарізати його соломкою і всипати назад у каструлю. Так само покраяти інші м'ясні продукти й підсмажити їх на сковорідці без олії. Додати нарізану кубиками цибулю та натерту на тертці моркву. Коли овочі спасеруються, влити томат. Протушкувати все разом. Картоплю нарізати кубиками і всипати в киплячий бульйон. Коли картопля буде напівготовою, додати томатну засмажку з копченостями. Огірки покраяти кружальцями (якщо шкірочка товста, то почистити її), всипати у солянку. Поперчити і посолити, вкинути лавровий листок, кружальця маслин, перемішати і на повільному вогні варити 10–15 хвилин. У кожну тарілку при подачі покласти скибочку лимона, сметану і зелень.

 За свята вже всі наситилися м’ясними делікатесами, жирними наїдками, і легкий прозорий суп — саме те, чого найбільше хочеться після тривалих празникувань і частувань

Суп із реберцями та сирними галушками

Страва сподобається любителям сиру. Кльоцки виходять ніжними, повітряними й дуже смачними

Інгредієнти: 300 г свинячих реберець, 5–6 картоплин, 2 морквини, 1 цибулина, зелень, спеції, перець, сіль; для галушок —
1 яйце, 100 г борошна, 50 г твердого сиру.

Приготування. Зварити м’ясний бульйон із реберець, всипати брусочки картоплі. Цибулю покраяти кубиками, моркву натерти на тертці, зелень дрібно посікти. Спасерувати овочі на олії й додати в суп.

У мисці змішати натертий на дрібній тертці сир, яйце і борошно, посолити й замісити тісто (не рідке, але й не дуже густе, щоб галушки не були «гумовими»; воно має «важко» падати з ложки). У киплячий суп викладати тісто, набираючи по половинці чайної ложки (адже при варінні галушки значно збільшуються у розмірі). Щоб тісто добре зісковзувало з ложки, перш ніж його набирати, треба щоразу занурювати її у бульйон. Наприкінці додати зелень, посолити й поперчити до смаку. Коли всі галушки спливуть на поверхню, поварити їх ще 3–5 хвилин і зняти каструлю з вогню. Подавати суп, притрусивши зеленню, можна зі сметаною. 

Читайте також: Житній хліб визнали найкориснішим для здоров'я

Реклама Google

Telegram Channel