Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Нумо варити свіженькі супчики: прості рецепти перших страв

Смачного!

Фото ruposter.

Нумо варити свіженькі супчики: прості рецепти перших страв

Після серії тривалих зимових свят і попразникової акції «Доїдайте, бо ж зіпсується!» навіть найвибагливіші гурмани з нетерпінням чекають, коли на столі з’являться не всілякі вишукані наїдки, а паруватиме звичайнісінький щойно зварений гарячий суп. Якщо ж ви додасте буденній першій страві якоїсь особливої нотки, почуєте замість звичного «дякую» найвищий кулінарний комплімент: «Хочу добавки!»

Вершковий із фрикадельками та брюссельською капустою

 

 

Інгредієнти: 5–6 картоплин, 1 морквина, 250–300 г брюссельської капусти, 2 цибулини, 2–3 плавлені сирки, 2–3 зубчики часнику, лавровий листок, кілька горошин духмяного перцю, 100 мл вершків, 350 г фаршу, сіль, перець, зелень – за смаком, олія для засмажування.

Приготування. До фаршу потерти одну цибулину, посолити, поперчити, вимішати, відбити і сформувати фрикадельки. У товстостінну каструлю влити трохи олії, всипати нарізану кубиками цибулю і спасерувати. Додати потерту моркву і смажити ще кілька хвилин. Сюди ж вкинути почищену й покраяну кубиками картоплю і долити води. На середньому вогні довести до кипіння, зняти піну, вкинути фрикадельки і брюссельську капусту. Варити на слабкому вогні до готовності. Наприкінці посолити, поперчити, додати плавлені сирки, вершки, спеції та часник, проварити до розчинення сирків, посипати зеленню і зняти з вогню. Залишити на кілька хвилин, щоб суп настоявся, і подавати.

Читайте також: Як приготувати ласощі без молока і яєць: 4 смачні рецепти.

Суп-пюре із броколі

 

 

Інгредієнти: 250 г броколі (взимку можна використовувати заморожений продукт, а в сезон, звичайно, краще взяти свіжий), 1 ст. л. соняшникової олії, 1 цибулина, 3–4 зубчики часнику, 4 ст. л. оливкової олії, 200 мл вершків (20%), 250 мл води, перець чилі, куркума, кінза, кмин, насіння гірчиці – до смаку, 50 г гарбузового насіння, грінки пшеничні.

Приготування. Якщо використовуєте розморожену броколі, просушіть її на серветці, перекладіть на деко, посоліть, збризніть олією, перемішайте і запечіть у духовці протягом 20 хвилин. Гарбузове насіння змішайте з олією, меленим коріандром, кмином, насінням гірчиці та куркумою і обсмажте на сковороді. Остудіть. Наріжте цибулю півкільцями й обсмажте разом із подрібненим часником на оливковій олії, посоліть. Додаємо броколі. Вливаємо вершки і воду, додамо за смаком ще спецій, доведіть до кипіння, а тоді збийте суп блендером до однорідної консистенції. Подавайте з грінками.

 

Цибулевий у горщиках

 

 

Інгредієнти: 6–8 середніх цибулин, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. борошна, мускатний горіх, сіль, мелений перець, дрібка солі, 100 мл білого сухого вина, 5 скл. бульйону (м’ясного чи овочевого), 100–120 г твердого сиру, грінки.

Приготування. Цибулю нарізати кубиками або півкільцями й смажити на олії або вершковому маслі на великому вогні доти, поки не виділиться багато соку. Тоді зробити мінімальний вогонь і пасерувати якнайдовше (приблизно пів години), періодично помішуючи, тоді всипати сіль, перець та цукор, перемішати й пасерувати ще 10 хвилин, після чого додати борошно, обсмажити декілька хвилин. Якщо хочете, щоб шматочки цибулі зовсім не відчувалися, а суп мав ніжну консистенцію, то збийте суміш блендером. Влити до пюре вино, ретельно перемішати, присмачити мускатним горіхом, залити бульйоном і варити на повільному вогні протягом 20 хвилин, далі розлити у глиняні горщики. На сухій сковорідці обсмажити шматочки батона або французького багета. Сир натерти на тертці. В кожен горщик із супом покласти по столовій ложці сиру. На нього – грінку й знову столову ложку тертого сиру. Запікати в духовці у горщиках до розплавлення сиру.

 

«Чізбургер»

 

 

Інгредієнти: 200 г фаршу, невелика морквина, 2 ст. л. олії, 1 цибулина, 2–3 картоплини, сіль, спеції, чорний мелений перець – до смаку, 1 лавровий листок, 600 мл води; для соусу-заправки – 80 г твердого сиру, 100 мл молока, 20 г вершкового масла, 1,5 ч. л. борошна, сухарики для подачі.

Додасте буденній першій страві якоїсь особливої нотки — почуєте замість звичного «дякую» найвищий кулінарний комплімент: «Хочу добавки!»

Приготування. Цибулю, картоплю і моркву почистити. Цибулю нарізати дрібними шматочками, морквину – кубиками. У розігріту сковорідку з олією викласти моркву та цибулю, підсмажити, помішуючи, 2–3 хвилини на середньому вогні, потім додати фарш. Ретельно вимішати і готувати далі, не перестаючи помішувати, до зміни кольору фаршу, після цього всипати покраяну невеликими кубиками картоплю і смажити при постійному помішуванні близько 3–4 хвилин (при цьому бульба не повинна мати скоринку). Перекласти вміст сковороди в каструлю, влити гарячу воду, додати сіль, спеції, чорний мелений перець, лавровий лист. Поставити каструлю на сильний вогонь, довести до кипіння, прикрити кришкою і варити суп на невеликому вогні до готовності картоплі (хвилин 15). Для приготування соусу-заправки в сковороді розтопити вершкове масло на середньому вогні, всипати борошно, перемішати, влити тепле молоко, швидко мішаючи, щоб вийшла однорідна, без грудочок маса. У гарячу суміш додати натертий на дрібній тертці сир та інтенсивно перемішувати, поки сир не розплавиться. Коли картопля стане м’якою, заправити цим соусом суп, перемішати, довести до кипіння на середньому вогні, тоді зменшити полум’я і варити на слабкому вогні 5 хвилин. Подавати страву гарячою із сухариками!

 

Суп із домашньою локшиною

 

 

Усі ми так чекали свят. Але, втомившись від ситних жирних страв, уже хочемо чогось ріденького. Ароматний і наваристий супчик із домашньою локшиною якраз до речі

Інгредієнти: 400 г курятини, 3 л води, 2 картоплини, 1 морквина, 1 цибулина (+ 1 для приготування бульйону), 100 г борошна пшеничного, 1 яйце, сіль за смаком, 2 лаврові листки, 7 горошин чорного перцю.

Приготування. Для бульйону м’ясо домашньої курки або індички доводимо до кипіння, знімаємо піну, солимо і варимо на малому вогні до готовності. Можна додати цілу цибулину, яку потім слід вийняти. Поки вариться бульйон, готуємо локшину. Для цього яйце збиваємо з дрібкою солі і додаємо 100 г борошна (муки може знадобитися трохи більше або менше), добре вимішуємо тісто, яке повинно вийти однорідним та еластичним, накриваємо його рушником або харчовою плівкою і залишаємо на 15 хвилин. Після цього тонко розкачуємо, присипаємо борошном, складаємо навпіл або вчетверо і нарізаємо смужками. На 2,5–3 л бульйону локшини буде якраз достатньо. З готового бульйону дістаємо м’ясо, остудивши, відділяємо його від кісток і нарізаємо. Ріжемо картоплю, цибулю (дрібно), моркву тремо на тертці. Цибулю з морквою можна спасерувати кілька хвилин на сковороді з олією або закладати разом із картоплею відразу в бульйон. Коли овочі майже готові, додаємо м’ясо і локшину, перець горошком і лавровий лист, варимо 5 хвилин. Перцем чорним меленим і зеленню посипаємо за 2 хвилини до готовності.

Telegram Channel