![На Волині почали виробляти крем-мед: що це таке і з чим його їдять (Фото, відео)](https://volyn.com.ua/content/thumbs/750x500/k/tc/4gq4e4-xnyd5sztbsfziazasq6pnorucngx2tck.jpg)
Мед усім медам!
На Волині почали виробляти крем-мед: що це таке і з чим його їдять (Фото, відео)
Ніжний, легкий, не надто солодкий, але не менш ласий і корисний. Це новий смаколик від волинських лісівників, який нещодавно почали виготовляти у консервному цеху Ківерцівського лісового господарства. Там запустили нову лінію з виробництва вишуканого десерту – крем-меду
Його можна використовувати як лікувальний або протизапальний засіб, вживати для профілактики хвороб чи просто куштувати як лакоминку. За смаком і текстурою він відрізняється від звичайної продукції бджільництва. Це – чудова альтернатива для тих, хто не любить класичного меду, адже в ньому немає кристалів, запах не так виражений і легший смак. Його ще називають медом-суфле.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/7/7s/4svkln-0x-1-4640x2087-axxrukjoc5i5clqehjkpm4uy24ntf7s7.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/a/53/vdm277-0x-1-4640x2087-gjlpersqj6dsbc4c4re2r6dq4crgx53a.jpg)
Це – чудова альтернатива для тих, хто не любить класичного меду, адже в ньому немає кристалів, запах не так виражений і легший смак. Його ще називають медом-суфле.
Цей десерт – новинка в асортименті волинських лісівників. Товари, які десятки років виготовляють консервні цехи Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (наша область – єдина в Україні, де такі переробні комплекси працюють), користуються попитом в Україні та за кордоном.
На одному з таких підприємств – Ківерцівському ми на власні очі побачили, як працює нова лінія з виготовлення крем-меду. Інженер з побічного користування Волинського ОУЛМГ Олександра Кузьмич та керівник консервного цеху Ківерцівського лісового господарства Олеся Гожик розповіли про особливості виробництва та унікальність нового продукту.
Щодо технології переробки: звичайний натуральний бджолиний мед механічно перетирають при певній вологості і невисокій температурі. Рідкий впродовж 5-10 діб (залежно від сорту) змішують із кристалізованим. Солодку масу приводять до кремової консистенції. Для цього процесу найліпше підходить соняшниковий мед, адже в ньому найбільше цукру. Важливо, що властивості натурального меду не втрачаються, він зберігає всі цілющі властивості.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/t/gp/am36p5-0x-1-4640x2087-7zilqhehtl6o5gup4altanpk2jc4mgpt.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/b/ek/da2tad-0x-1-4640x2087-qvc76bqdnv3uzreugidgxl6tviqa4ekb.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/g/zh/upaajy-0x-1-4640x2087-7fpxhomfwi2emembcpjizlabz4wrwzhg.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/h/ia/jwgtzw-0x-1-4640x2087-twena4yzvknbswvkg265upsolxfq3iah.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/r/nb/75rvui-0x-1-4640x2087-gfxy7l3377lgwj7nr7flvhlaojshbnbr.jpg)
– Це не звичайний мед. Він відрізняється і текстурою і смаком. На смак він легший, має ніжну текстуру, менш солодкий, не кристалізується і не застигає при низькій температурі. Його зручно намазувати на хліб, чи просто їсти ложкою як десерт, можна використовувати в кондитерстві та змішувати з різними інгредієнтами, – розповіла начальник консервного цеху Олеся Гожик.
До слова, влітку, з ініціативи керівника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка, яку підтримав директор Ківерцівського лісгосподарства Анатолій Ярмолюк, консервнний цех модернізували – в приміщенні зробили капітальний ремонт, аби фахівці могли працювати в комфортних та сприятливих умовах.
Фахівці консервного цеху планують запустити виробництво мед-крему з різними додатками – чорницею, журавлиною, малиною, лимоном та імбиром, корицею, обліпихою, м’ятою, горіхами, навіть сосновими шишками (такий продукт має не лише корисні, а й лікувальні властивості для організму, ефективний при застуді, ангіні). Головна вимога в технології – аби всі додатки були повністю висушені.
Процес створення диво-меду доволі затратний, враховуючи вартість спецобладнання і сировини. Відповідно висока собівартість позначається й на ціні продукту: 400-грамова баночка, приміром, коштує 70 гривень. Однак, делікатес популярний серед гурманів і поціновувачів еко-продукції.
Цікаво, що про крем-мед в Україні вперше почули нещодавно. Делікатес з’явився на вітчизняних інтернет-платформах у 2016 році. Хоча технологію його приготування розробив приблизно сто літ тому в Канаді американський професор бджільництва Елтон Дайс. Цей продукт важко знайти на полицях магазинів, але можна купити в інтернеті. Його незабаром реалізовуватимуть в мережі фірмових магазинів волинських лісівників «Лісовичок», або на сайті Волинського ОУЛМГ.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/a/53/vdm277-0x-1-4640x2087-gjlpersqj6dsbc4c4re2r6dq4crgx53a.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/l/4h/4zwi2e-0x-1-4640x2087-rtnkd7mdxwxtrnlisl25dhw5rzjp44hl.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/s/hp/lrgslg-0x-1-4640x2087-4dmi56cpsrfikxdvwlo4iow4o2xwahps.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/5/oq/fr7smr-0x-1-4640x2087-wxr4soaacxrkffxuhnhcvcxtikrckoq5.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/i/4u/ctpin3-0x-1-4640x2087-h3mcfxocbnhz5wkp6zvlkca4cm5we4ui.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/f/ka/stg3ie-0x-1-4640x2087-sy2qtovwjrqf2etsbpgrzjnl6yrjekaf.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/5/3q/z6zyrm-0x-1-4640x2087-tgo6esi4obs7dbq3muqedx5r7runj3q5.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/z/rt/gvi6jx-0x-1-4640x2087-mcuis2m3imprd57imzuozv72c73p6rtz.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/6/su/4vjut6-0x-1-4640x2087-jcrkz7pcuiw3m6tvqsa6eyhrpfxbxsu6.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/s/qg/m2ldod-0x-1-4640x2087-pw2p34fxu223wzk5xynsxjwo4wogtqgs.jpg)
Читайте також: У селі на Волині учні проводять більше часу в лісі, ніж у соцмережах (Відео)
![Telegram Channel](https://volyn.com.ua/src/img/channel.jpg)