Неймовірні рецепти: «Матусю, хочеться до чаю чогось солоденького!»
Печиво – чи не найпопулярніша випічка. І хоч крамниці в наш час пропонують величезний асортимент різноманітних ласощів, але куди їм до домашніх смаколиків – із якісних продуктів, без усіляких там пальмових олій та консервантів, свіженьких, щойно з духовки! І хай навіть ці коржики або тістечка не такі ідеальні на вигляд – вони безцінні, бо спечені з любов’ю маминими чи бабусиними руками. А коли ж і побалувати рідних домашнім печивом, як не зараз, узимку, поки не кличуть нас поля-городи-дачі, поки маємо вдосталь вільного часу...
«Персики»
Інгредієнти: для печива – 400 г вершкового масла, 300 г цукру, 4 яйця, 1 ч. л. ванільного цукру, 1,5 кг борошна, 2 ч. л. розпушувача; для начинки – 250 г м’якого вершкового сиру (маскарпоне), 400 мл згущеного молока, 0,5 ст. л. рому, 300 г подрібненого печива (крихта); для оздоблення – цукор, свіжа м’ята; для забарвлення – помаранчевого: 1 скл. молока, 50 крапель жовтого харчового барвника, 2 краплі червоного барвника; червоного: 1 скл. молока, 20 крапель жовтого харчового барвника, 60 крапель червоного барвника.
Приготування. Збийте міксером розм’якшене вершкове масло і цукор до однорідної м’якої консистенції, додайте яйця, ваніль і перемішайте. Борошно і розпушувач змішайте і просійте до рідких інгредієнтів. Замісіть тісто. Столовою ложкою сформуйте з нього кульки, викладайте їх на деко, застелене пергаментним папером, на відстані 5 см одну від одної. Випікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 10 хвилин. Невеликим ножем із тонким лезом повирізайте в нижній пласкій частині печива заглиблення (робити це слід дуже обережно, бо печиво крихке і легко ламається). Ця крихта знадобиться трохи пізніше. Для начинки змішайте маскарпоне і варене згущене молоко до однорідного стану, влийте ром, додайте крихту з печива і ще раз перемішайте. За допомогою чайної ложки заповніть начинкою серединку кожного печива, змащуючи і його краї, з’єднайте їх попарно, злегка притискаючи. Всипте в одну тарілку цукор, а в дві інші влийте підфарбоване молоко (Якщо немає підходящого харчового барвника, замість підфарбованого молока можна скористатися свіжовичавленими морквяним і буряковим соками). Занурюйте кожне тістечко одним боком у молоко, підфарбоване в жовтий колір, а другим – у червоний колір, потому обкачайте в цукрі. Викладіть печиво на деко, застелене фольгою, і залиште, щоб підсушилося протягом години. Перед подачею на стіл прикрасьте «персики» листочками свіжої м’яти.
Пісочне печиво
Інгредієнти: 250 г масла, 300 г сметани, 3 скл. пшеничного борошна, пів пакетика розпушувача для тіста, цукор.
Приготування. Масло кімнатної температури перетріть із борошном та розпушувачем, додайте сметану, замісіть. Якщо потрібно, підсипте ще трохи борошна — тісто має вийти м’яким і не липнути до рук. Поставте його на пів години в холодильник. Потому дістаньте і розкачуйте не дуже тонко, формочками вирізайте фігурки, вмочуйте одним боком у цукор і викладайте на деко, застелене пергаментним папером. Випікайте, поки не зарум’яниться, за температури 180–200 °C.
До речі, якщо ви не хочете печива з цукром, можна вмочати в кунжут, мак, насіння (або все разом).
Печиво «Горішки»
Інгредієнти: 250 г маргарину, 3 сирі жовтки, 0,5 скл. цукру, 0,5 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, 3–3,5 скл. борошна, ванільний цукор, 1 банка згущеного молока, 200 г масла.
Приготування. Маргарин перетерти з 3 склянками борошна. Додати яєчні жовтки, збиті з цукром, соду, погашену оцтом, ванільний цукор і вимісити м’яке еластичне тісто, при потребі досипаючи трохи муки. Повиліплювати з нього невеличкі кульки (діаметром близько 2 см), розкласти їх у заглиблення форми (змащувати форму не треба, адже в самому тісті достатньо жиру), притиснути кришкою і пекти на газовій конфорці до рум’яного кольору. Готові половинки «горішків» витрусити з форми в миску і накладати нову порцію кульок. Варене й охолоджене згущене молоко збити з маслом, додати щіпку ваніліну, подрібнених волоських горіхів, добре вимішати і начинити цією сумішшю випечені «шкаралупки» і зліпити їх попарно.
Еклери з ванільним кремом
Такі тістечка, приготовлені власноруч, особливо сподобаються малечі
Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 260 г борошна, 4 яйця, 400 мл молока, 5 г ванільного цукру, 4 яєчні жовтки, 40 г цукрової пудри.
Приготування. Закип’ятити склянку води, вкинути в неї масло, цукор, щіпку солі і добре перемішати. В гарячу воду всипати борошно і ретельно вимішувати дерев’яною ложкою до отримання гладкої однорідної маси, після чого залишити до охолодження. В остигле тісто почергово по одному додавайте яйця, щоразу розмішуючи. Деко застеліть папером для випічки і викладіть тісто ложкою або кондитерським шприцом, залишаючи невеличку відстань між тістечками. Поставте бляшку в духовку, розігріту до 200 градусів і випікайте 25–30 хвилин, поки еклери злегка підрум’яняться. В мисці збийте жовтки з цукром до однорідної маси, додайте 40 г борошна і знову добре перемішайте. Закип’ятіть молоко з ванільним цукром, влийте жовтково-борошняну масу і мішайте, доки крем стане однорідним. Схололим кремом начиніть тістечка, зробивши в них попередньо невеличкі надрізи. Прикрасити можна шоколадною помадкою або притрусити цукровою пудрою.
Зберігати готове печиво можна за температури +20°С (плюс-мінус 2–3 градуси). А вологість повітря не повинна перевищувати 75%.
Кокосове шоколадне печиво
Інгредієнти: 250 г кокосової стружки, 3 яєчні білки, 3/4 скл. цукру, 4 ст. л. какао-порошку, 5 ст. л. яблучного пюре, дрібка морської солі.
Приготування. У каструлі збийте яєчні білки, цукор, какао-порошок і яблучне пюре, додайте кокосову стружку і перемішайте. Поставте на середній вогонь і варіть, поки суміш стане пастоподібною. Перекладіть тісто в кондитерський мішок із насадкою у вигляді зірки і видавлюйте на деко, застелене пергаментним папером. Посипте печиво невеликою кількістю морської солі і ставте в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку. Випікайте протягом 12 хвилин. Подавайте після повного охолодження.
До речі
= Якщо використовуєте свіжий кокос, подрібніть його в блендері.
= За допомогою кондитерського мішка вдасться надати печиву красивої форми, та якщо його немає, викладіть тісто на деко столовою ложкою.
= Таке печиво можна довго зберігати.
Сочники
Інгредієнти: для тіста — 1,5 скл. борошна, 3/4 скл. цукру, 1 велике яйце (або 2 маленькі), 150 мл жирної сметани, 50 г вершкового масла, по щіпці розпушувача і солі, 0,5 ч. л. соди; для начинки — 0,5 скл. цукру, 300 г жирного сиру.
Приготування. Яйце збити з цукром до утворення піни. Додати сметану і масло, перемішати. У борошно всипати сіль і розпушувач, змішати муку зі сметанно-масляною сумішшю і вимісити гладке тісто. Поки воно підніметься, встигнемо приготувати начинку. Для цього сир добре протерти крізь сито, швидко змішати з цукром і знову викласти в сито, щоб стекла сироватка. Тісто розкачати в пласт і кондитерським кільцем вирізати кружечки. У центр кожної заготовки покласти столову ложку начинки, паляничку скласти навпіл і злегка притиснути. Випікати сочники у заздалегідь розігрітій духовці за температури 190ºС приблизно 35 хвилин.
Апельсинові кекси
Інгредієнти: 2 яйця, 160 г цукру, 125 мл кефіру, 125 мл апельсинового соку, 260 г пшеничного борошна, цедра 1 апельсина, 1 ч. л. розпушувача, 1/4 ч. л. соди, дрібка солі, 1 пакетик ванільного цукру
Приготування. Збити цукор, яйця, додати цедру, кефір та сік апельсина. Змішати борошно, розпушувач, соду, ванільний цукор, сіль, додати сухі складники до мокрих. Збивати тісто не потрібно, лише ретельно вимішати, воно має бути рідким та стікати з ложки. Налити тісто у форми для кексів, заповнюючи їх приблизно наполовину. Випікати при 180 градусах 35–40 хвилин, готовність перевіряти дерев’яною шпажкою. Коли охолонуть, посипати цукровою пудрою.
Натираючи цедру апельсина, не використовуйте білий пласт, бо він гірчитиме в тісті. Тріть лише помаранчевий.
До речі
= Аби надати кексам більш яскравого кольору, до тіста можна додати трішки куркуми.
= Натираючи цедру апельсина, не використовуйте білий пласт, бо він гірчитиме в тісті. Тріть лише помаранчевий.
Рогалики із сирного тіста
Інгредієнти: 1,5 скл борошна, 100 г вершкового масла, 130 г сиру, 10 г свіжих дріжджів, 2 ч. л. цукру (можна і більше, якщо любите солодке), щіпка солі
Приготування. Продукти не повинні бути холодними. Дріжджі розтерти з 1 ст. л. теплої води і цукром. Сир змішати з розм’якшеним маслом, додати дріжджі. Всипати сіль, борошно, замісити тісто, накрити миску серветкою, змоченою в гарячій воді, і поставити в тепле місце хвилин на 30–40. Тим часом розігріти духовку до 200 градусів. Для начинки можна взяти густе варення або повидло (щоб варення при нагріванні не стало рідким і не витекло, додайте 1–2 ч. л. крохмалю і добре перемішайте), горіхи (подрібнити і змішати з цукром 1:1). Можна зробити рогалики асорті — з різними начинками. Тісто, що підійшло, дістати з миски, трохи обім’яти на столі, розділити на 4 рівні частини, скачати з кожної кулю. Кожну кулю розкачати в круглий коржик завтовшки 4–5 мм, розрізати його гострим ножем на 8 сегментів. Класти начинку на широку частину трикутника і згортати в напрямку до гострого кінця, формуючи рогалик. Готові рогалики розкласти на деко, змащене маслом. Випікати в духовці за температури 180–200 градусів 20–25 хвилин, готові рогалики можна посипати цукровою пудрою.
Шоколадно-апельсинове
Інгредієнти: 1 апельсин, 1 яєчний білок, 150 г борошна, 120 г вершкового масла, 100 г цукру, 30 г какао, сіль.
Приготування. На дрібній тертці натерти цедру апельсина. За допомогою міксера збити масло з цукром та яєчним білком. В отриману масу поступово всипати борошно, апельсинову цедру і какао, перемішати до однорідної консистенції. Тісто скрутити в довгу ковбаску і поставити в холодильник на годину, після чого нарізати на тонкі кружальця, викласти на змащене деко. Випікати 10 хвилин за температури 180–190 градусів.
Горіхове
Інгредієнти: 100 г волоських горіхів, 1,5 скл. борошна, 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 60 г вершкового масла.
Приготування. На сухій розігрітій сковороді підсушити половинки горіхів до приємного аромату, дати охолонути, очистити від шкірки, потерши їх пальцями, потім подрібнити практично на порох. Розм’якшити масло, розтерти з цукром, не припиняючи вимішування, всипати борошно, вибити яйце і всипати горіхи, замісити тісто і скачати його в кулю. Обгорнути тісто плівкою, на годину покласти в холод. Розкачати тісто в пласт не більше 0,5 см завтовшки, вирізати печиво за допомогою формочок. Викласти його на змащене маслом деко, залишаючи відстань у 3 см з кожного боку. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин, остудити на бляшці, бо гаряче печиво дуже крихке. Якщо додасте в тісто корицю – печиво вийде ароматнішим і ще смачнішим.
Напекли? А як і скільки зберігати?
Можливо, таке запитання для багатьох зовсім не актуальне, бо хіба ж ті ласощі влежать... Популярний жарт «У домі, де є діти, ідеально чисто може бути хіба що у вазочці для печива» давно перестав бути жартом. Та якщо все ж ви хочете притримати солодощі до якоїсь особливої події, такі поради стануть вам у пригоді
= Насправді домашнє печиво не має великого терміну зберігання. Але, якщо забезпечити правильні умови, деякий час воно не псуватиметься.
= Зберігати готове печиво можна за температури +20°С (плюс-мінус 2–3 градуси). А вологість повітря не повинна перевищувати 75%.
= М’які ласощі тримають загорнутими поштучно в пергамент. При цьому їх укладають у контейнер із кришкою, що щільно прилягає.
= Галети та інші види сухого печива слід зберігати в пакетах із паперу або поліетилену. А якщо ласощі стали надмірно вологими, просто підсушіть їх у духовці.
= Термін зберігання печива безпосередньо залежить від кількості жиру в його складі. Довше зберігається той продукт, який містить менше жирів. Але в середньому термін зберігання може становити від 15 діб до трьох місяців від дня випічки.
= На тривалість зберігання виробу впливає його склад. Всілякі добавки (горіхи, джем, родзинки і т.д.) скорочують цей термін.
= Домашня випічка залишатиметься свіжою протягом тижня, якщо її тримати в ємності із щільною кришкою.
= Кожен вид кондитерських виробів слід зберігати в окремій тарі. Для цього підійдуть ємності з металу, кераміки, харчового пластику, які щільно закриваються. Іноді можна придбати печиво в подарункових жерстяних ємностях, викидати їх не варто – стануть у пригоді для подальшого зберігання домашньої випічки.
= Тримати печиво в холодильнику можна, але не бажано: там занадто холодно, і продукт швидко черствітиме. Термін зберігання глазурованого печиво в холодному місці становить 5 – 7 діб.
= Тривалість зберігання печива без холодильника залежить від кількості жиру в рецептурі – від 15 днів до 2 місяців. Цукрове сухе печиво залишатиметься придатним до вживання 2 місяці, випічка, в якій кількість жиру не перевищує 10%, – близько 5 тижнів. Здобна випічка із вмістом жирів 10–20% може зберігатися не більше місяця, більш жирна – до двох тижнів. Будь-який вид печива потрібно тримати в закритому від сонячного світла місці.
Читайте також у нас: «Про українського воротаря говорить вся Європа (Відео)».