Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
В Елладській церкві запропонували позбавити Московський патріархат автокефалії на п’ять років

Путін намагається розширити свій вплив через церкву?

Фото EPA/UPG.

В Елладській церкві запропонували позбавити Московський патріархат автокефалії на п’ять років

Митрополит Перистерійський Григорій пропонує позбавити на п’ять років автокефалії РПЦ МП у покарання за створення схизми та започаткування екзархату в Африці, на території Александрійського Патріархату. Він пропонує також позбавити сану єпископа, якого рішенням Синоду РПЦ МП було призначено «патріаршим екзархом в Африці»

Синод РПЦ МП 29 грудня 2021 року оприлюднив рішення про створення патріаршого екзархату Африки з двома єпархіями у його складі – Північно-Африканською та Південно-Африканською. Патріаршим екзархом Африки був призначений архієпископ Єреванський та Вірменський (нині – митрополит Клінський) Леонід. Також Синод ухвалив прийняти до юрисдикції РПЦ МП понад сто священнослужителів із восьми країн Африки після їхніх прохань. Про це розповідає «Релігійна правда» з посиланням на Credo Press.

Митрополит Перистерійський Григорій охарактеризував створення екзархату РПЦ МП в Африці як розкольницьку акцію.

Перистерійська митрополія входить до єпархій Елладської архієпископії, відвідування яких паломниками «не благословляється» РПЦ МП, оскільки їхні ієрархи визнають ПЦУ. Митрополит Григорій очолив митрополію кілька місяців тому.

В інтерв’ю телеканалу Orthodox TV митрополит Перистерійський Григорій охарактеризував створення екзархату РПЦ МП в Африці як розкольницьку акцію. Він вважає, що надання автокефалії Української Церкви є лише приводом, а не причиною цього діяння. Григорій назвав нелогічним те, що РПЦ МП виступила проти Александрійського Патріархату. «Питання – чому вона починає з Александрії? Вона має розпочати із Вселенської патріархії спочатку. Він видав автокефалію», – сказав митрополит.

Читайте також: Український спортсмен на Олімпіаді протестував проти російської агресії.

За його словами, ці дії РПЦ МП підривають усю еклесіологічну та канонічну систему Церкви. Митрополит нагадав, що автокефалія була надана Московській Церкві у 1589 році з двома умовами – вести діяльність у межах своєї території та спілкуватися з іншими Церквами. Ці дві умови, на його думку, не дотримані Москвою.

Реклама Google

Telegram Channel