Курси НБУ $ 41.86 € 43.52
Що краще використовувати для випічки: соду чи розпушувач

Фото із сайту google.com.ua.

Що краще використовувати для випічки: соду чи розпушувач

Розпушувач (інша назва, що часто трапляється в рецептах, — ​пекарський порошок) — ​це харчова добавка, що використовується у виробництві випічки і кондитерських виробів. З вигляду він нагадує білий сипучий порошок

Його природа — ​хімічна, а до складу зазвичай входить три компоненти:

- сода (гідрокарбонат натрію);

- кисла сіль;

- нейтральні інгредієнти (борошно, різні види крохмалю).

Чайну ложку соди можна замінити 2 чайними ложками магазинного розпушувача.

При тепловому впливі з соди виділяється необхідний для пишності випічки вуглекислий газ. Але, на жаль, вже при 90 °C сода перестає працювати. На допомогу приходить кислий компонент (кисла сіль). Вступаючи в реакцію з содою і змішуючись з іншими інгредієнтами випічки, вона продовжує процес реакції, тому виділення вуглекислого газу не припиняється.

Нейтральні складники пекарського порошку необхідні для того, щоб загальмувати виділення газу до безпосереднього початку випічки. Розпушувачу потрібен додатковий відчутний об’єм — ​це допомагає в точності підрахунку інгредієнтів при замішуванні тіста. Саме тому він містить крохмаль або борошно. Пам’ятайте, що у різних виробників склад розпушувача може відрізнятися.

Читайте також: Завдяки внукові бабуся стала популярною блогеркою.

Чи можна замінити розпушувач содою? Так, але пропорції цих «кулінарних помічників» не будуть однаковими. Для зручності вкажемо їх не у грамах, а у звичних чайних ложках.

Співвідношення: 1 чайну ложку соди можна замінити 2 чайними ложками магазинного розпушувача.

Для того, щоб нівелювати своє­рідний смак соди і запустити хімічний процес вивільнення вуглекислого газу, її необхідно погасити оцтом, мінералкою або лимонним соком. Якщо використовуєте оцет, то пропорції наступні: 1 частина оцту до 2 частин соди.

Гасіння соди в столовій ложці і подальше додавання отриманої суміші в тісто, на жаль, не дуже ефективне. Цей спосіб уже застарів. Весь вуглекислий газ за секунду випаровується, так і не діставшись до борошна та інших інгредієнтів майбутнього кексу або пирога. Тому не бійтеся застосовувати розпушувач як альтернативу соді: він нешкідливий і простий у використанні.

Реклама Google

Telegram Channel