Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
США передасть Україні дрони-камікадзе Switchblade. Що це за зброя

Дрони стануть ідеальною зброєю для української армії, яка діє в режимі активної оборони, проводячи разючі контратаки.

Фото AeroVironment.

США передасть Україні дрони-камікадзе Switchblade. Що це за зброя

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість надання Україні тактичних ударних безпілотних авіаційних комплексів Switchblade — так званих дронів-камікадзе

Досі Україна використала кілька видів різних безпілотників, аби стежити за переміщеннями ворога, а також знищувати його техніку та живу силу.

Найвідомішими стали, звичайно, Байрактари, які показали високу ефективність: на рахунку цих безпілотників понад 50 одиниць різної техніки — від зенітно-ракетних комплексів до поїздів і вантажівок із паливом.

Проте незабаром у розпорядженні української армії може з'явитись нова високотехнологічна зброя — дрони-камікадзе Switchblade. Одразу кілька американських видань повідомили, що в межах допомоги, яку адміністрація президента США Джо Байдена вирішила виділити 16 березня, будуть серед іншого 100 нових дронів, які досі були на озброєнні лише у США та Великій Британії.

Американська армія використовувала безпілотники Switchblade в Афганістані, проте не афішувала результатів їхньої роботи.

Що це за зброя?

Виробником дронів є американська компанія AeroVironment, яка відкрито підтримує Україну у війні проти Росії: «Ми підтримуємо народ України та всі країни НАТО. Україна та наші східноєвропейські союзники зараз потребують наших технологій, аби перемогти російську армію та запобігти майбутній агресії», — ідеться на сайті компанії. Однак поки що представники AeroVironment ніяк не коментували факт потенційної передачі комплексів Switchblade.

Switchblade не просто так називають дроном-камікадзе. Оператор може швидко запустити безпілотник, вибрати ціль і запустити дрон прямо в неї — усе це відбувається досить швидко і на безпечній для оператора відстані.

Це невеликий безпілотник, оснащений камерами, системами наведення та боєголовками, що може розвивати швидкість близько 100 км/год. Дрон використовує GPS-координати в реальному часі та відео, що дозволяє швидко і точно визначати мету і завдавати максимальних втрат.

Фактично, їх можна назвати одноразовими Байрактарами, які, при цьому, значно дешевші за ракети, яким оснащують бойові безпілотники: за деякими оцінками, «молодша» версія Switchblade коштує близько $6 тис. А малі габарити, висока швидкість і безшумний політ (які забезпечують електричні двигуни) роблять їх практично невразливими для ворога.

Фактично, їх можна назвати одноразовими Байрактарами, які, при цьому, значно дешевші за ракети, яким оснащують бойові безпілотники: за деякими оцінками, «молодша» версія Switchblade коштує близько $6 тис. А малі габарити, висока швидкість і безшумний політ (які забезпечують електричні двигуни) роблять їх практично невразливими для ворога.

Ще однією перевагою Switchblade є можливість оператора змінити ціль в останній момент, якщо ситуація різко змінюється вже під час атаки на об'єкт. Із випущеною боєголовкою так зробити неможливо. Таким чином оператор може максимально точно коригувати удар дрона, максимально убезпечивши мирних людей або об'єкти, що містяться поруч.

«Це як точніша версія ракети Javelin. Обидві системи можуть вразити будівлю, але Switchblade може потрапити у потрібне вікно в цій будівлі, що дозволяє знищувати цілі з неймовірною точністю. Таким чином, невелика група може розгромити важливу позицію або транспортний засіб ворога з безпечної відстані», — описує принцип роботи один із операторів, які працювали в системі.

Дрони стануть ідеальною зброєю для української армії, яка діє в режимі активної оборони, проводячи разючі контратаки та розбиваючи логістичні ланцюжки ворога.

Є дві версії дронів — Switchblade-300 та Switchblade-600

Switchblade-300 — «молодша» версія системи, боєголовка якої еквівалентна 40-мм гранаті, що використовується в гранатометі, що робить дрон найбільш ефективним проти піхоти та легкоброньованої техніки. Окремо зазначається, що заряд може детонувати як у повітрі, так і за безпосереднього контакту з ціллю.

Це компактний дрон довжиною в 61 см, який разом із чохлом для перенесення та пусковою установкою важить лише 2,7 кг — тобто поміщається у звичайний рюкзак. Невеликі розміри дозволяють запускати його з різних повітряних, морських і наземних платформ.

Дрон може перебувати в повітрі до 15 хвилин і керувати ним можна з відстані до 10 кілометрів. Круїзна швидкість безпілотника — близько 100 км/год; під час атаки дрон може розігнатися до 161 км/год, що робить його практично невловимою ціллю противника.

Switchblade-600 — велика версія безпілотника, яку використовують проти танків і важкої бронетехніки. Він значно важчий за свого молодшого брата (загальна вага — 23 кілограми), однак має більшу дальність роботи (до 40 км), великим часом автономної роботи (до 40 хвилин) і вищою швидкістю атаки (до 185 км/год).

Точна вартість дрона невідома, проте вона точно нижча за ракети типу Javelin, які вже активно використовувані українською армією.

Наразі невідомо, який тип безпілотників вирушить до України. Експерти вважають, що українська армія отримає обидва види дронів-камікадзе, проте незрозуміло, у якій пропорції.

Читайте також:Володимир КЛИЧКО: «На землі лежать тіла, їх не прибирають. Занадто багато мертвих»

Реклама Google

Джерело: Радіо Новое время
Telegram Channel