Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Як одинадцятикласники мають готуватися до вступної кампанії і яку роль відіграватимуть шкільні оцінки?

Національний мультипредметний тест включатиме питання з трьох шкільних предметів: української мови, математики, історії України.

Фото із сайту education.24tv.ua.

Як одинадцятикласники мають готуватися до вступної кампанії і яку роль відіграватимуть шкільні оцінки?

У Міністерстві освіти і науки України пояснили, як завершиться навчальний рік і що буде з оцінками та атестатами

Коли завершиться навчальний рік?

Це вирішуватимуть навчальні заклади. Також вони мають переглянути свої плани і програми та ущільнити їх, оскільки певний час занять у школах не було.

Як виставлятимуть семестрові та річні оцінки?

Оцінювання може відбуватися і дистанційно, і очно (залежно від ситуації).

Є кілька варіантів оформлення результатів навчання та виставлення річних оцінок.

Якщо з документами все гаразд, школа веде журнал і він уцілів, підсумкове оцінювання відбувається як завжди.

Якщо відомості про оцінки, отримані в першому семестрі, втрачено, то річну оцінку можна буде отримати на основі балів лише за другий семестр. Якщо ж і цього немає (наприклад, школа згоріла разом із документами) й узагалі в другому семестрі оцінок не було, успішність учня можуть оцінити за результатами письмової контрольної.

Якщо відомості про оцінки, отримані в першому семестрі, втрачено, то річну оцінку можна буде отримати на основі балів лише за другий семестр.

Якщо дитина навчалася якийсь час за кордоном чи в іншій школі за місцем тимчасового проживання, у річній оцінці будуть враховані всі оцінки, отримані нею за цей період. Школа, де тимчасово навчався учень, надасть інформаційну довідку, в якій зазначить перелік предметів та оцінки.

Якщо жодних оцінок немає або учень об’єктивно не мав можливості навчатися чи більше половини уроків з певного предмета проходило в дистанційному форматі, педагогічна рада школи може оцінювати успіхи учня не в балах, а словами «зараховано – не зараховано».

Якою буде процедура вступу нинішнього року, в деталях невідомо, але на брифінгу Сергій Шкарлет описав основні новації, підкресливши, що наразі «вони не затверджені, та це ті базові основи, які ми намагаємося закласти у вступ», інформує «Дзеркало тижня».

На спеціальності з творчим конкурсом знадобляться заява + результати творчого конкурсу + мотиваційний лист. При цьому буде «безумовний пріоритет творчого конкурсу». Творчі конкурси, співбесіди можуть  проходити дистанційно.

Для вступу на бюджет знадобляться заява + результати національного мультипредметного тесту + мотиваційний лист. 

Реклама Google

Що таке національний мультипредметний тест? Це тест, який включатиме питання з трьох шкільних предметів: української мови, математики, історії України.

На контракт знадобиться тільки заява та мотиваційний лист. А для контрактників на популярні спеціальності та для майбутніх медиків  буде також потрібен мультипредметний тест.

На спеціальності з творчим конкурсом знадобляться заява + результати творчого конкурсу + мотиваційний лист. При цьому буде «безумовний пріоритет творчого конкурсу».

Можливо, для трьох предметів мультипредметного тесту буде впроваджено коефіцієнти, які дозволять посилити вагу одного і зменшити вплив іншого на конкурсний бал. Наприклад, у технарів більше важитиме математика, а в гуманітаріїв – історія чи мова.

У цю вступну кампанію буде суттєво підвищена роль мотиваційних листів.  Іноді вони відіграватимуть головну роль, якщо при вступі не вимагається ні результат мультипредметного тесту, ні творчий іспит. Бали за мотиваційний лист будуть визначальними для рейтингу бюджетників, які матимуть однакові результати мультипредметного тесту.

Тому випускникам вже зараз варто поцікавитися, як правильно складати такі листи. І звернути особливу увагу на підготовку з історії, яка стала несподіванкою для багатьох.

Оксана ОНИЩЕНКО, dt.ua.

Читайте також у нас: «На Горохівщині директорка музичної школи створила сільський цех для приготування смаколиків​».

Telegram Channel