Воєнна кухня: різні варіанти улюбленого салату вінегрет
Один із найпростіших, найлегших у приготуванні та найкорисніших салатів, адже не містить майонезу! До складу вінегрету входять недорогі, бюджетні продукти, які доступні у будь-який сезон та підходять майже під усі дієти й обмеження. Для класичного варіанту обов’язковими складниками є відварені картопля, морква та буряк і квашені огірки та капуста, але за бажанням салат доповнюють відвареною квасолею, консервованим горошком, маринованими грибами, оселедцем, зеленню тощо
Класичний
Інгредієнти: 1 великий буряк, 1 морквина, 2–3 картоплини, 1–2 солоні огірки, 100 г квашеної капусти, 3 ст. л. олії, сіль та перець — до смаку.
Приготування. Овочі вимити і відварити до готовності. Картопля і морква варяться 25 хвилин, буряк слід варити окремо і довше — 50–60 хвилин. Відварені овочі залити холодною водою, остудити, почистити. Картоплю, моркву й огірки нарізати однаковими кубиками, зсипати в миску. Цибулю дрібно покраяти і залити окропом на кілька хвилин, щоб позбутися гіркоти. Злити воду і додати до овочів. Капусту відтиснути від розсолу і додати до овочів. Буряк нарізати кубиками. Якщо ви любите, коли овочі в салаті підфарбовані буряком, додавайте його відразу. Якщо не хочете, щоб овочі забарвилися, – змішайте покраяний буряк зі столовою ложкою олії, залиште на кілька хвилин, а потім додайте в салат. Посоліть, поперчіть до смаку і вимішайте.
Якщо ви любите, коли овочі в салаті підфарбовані буряком, додавайте його відразу. Якщо не хочете, щоб овочі забарвилися, – змішайте покраяний буряк зі столовою ложкою олії, залиште на кілька хвилин, а потім додайте в салат.
З оселедцем
Інгредієнти: 2 морквини, 4–5 картоплин, 300 г філе оселедця, пучок зеленої цибулі, 300 г квашеної капусти, 4–5 солоних огірків, 2 буряки, 4 ст. л. олії, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
Приготування. Картоплю і моркву відварити до готовності — приблизно 25–30 хвилин. Буряк варити до години. Овочі остудити, почистити і порізати однаковими кубиками. Солоні огірки також покраяти кубиками, кріп і зелену цибулю посікти. Філе оселедця порізати середніми шматками. Всипати інгредієнти в глибоку миску, посолити і поперчити салат, заправити олією. Зверху притрусити подрібненою зеленню.
З горошком
Інгредієнти: 400 г консервованого зеленого горошку, 300 г квашеної капусти, 4–5 невеликих квашених огірків, 4–5 картоплин, 2 середні цибулини, 1 великий або 2 менші буряки, 2 великі морквини, по кілька гілочок кропу і петрушки, 4 ст. л. олії, сіль до смаку.
Приготування. Картоплю, буряк і моркву вимийте, відваріть овочі до готовності (буряк краще варити окремо), відцідіть та охолодіть. З квашеної капусти злийте розсіл, капусту злегка відіжміть. Варені моркву, картоплю й буряк, а також огірки наріжте невеликими кубиками. Цибулю почистіть, помийте і покрайте дрібними кубиками. Консервований горошок відкиньте на друшляк. Зелень вимийте, обсушіть і подрібніть. Перекладіть усі інгредієнти в миску, посоліть до смаку, полийте олією (краще підійде нерафінована запашна соняшникова) і перемішайте. У салатнику посипте вінегрет подрібненою зеленню.
Читайте також у нас: «І під час війни: каша – мати наша (доступні всім рецепти)».