Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Перевірені господинями рецепти: нехай смакує і паска, і ковбаска...

Хоч би скільки наїдків приготували господині, головним атрибутом свята є великодній хліб.

Фото із сайту samotuzhky.com.ua.

Перевірені господинями рецепти: нехай смакує і паска, і ковбаска...

«Дай нам, Боже, в щасті й при здоров’ї святу паску спожити, на другий рік Воскресіння діждати і рік від року, доки Бог призначив віку» — такими словами традиційно вітав господар свою родину після повернення з церкви, перш ніж розговітися. Що тут додаси? Хіба що — ​під мирним небом в рідній Україні

Лимонна паска

Інгредієнти: 2 л молока, 400 г масла (або по 200 г масла й маргарину), 200 г дріжджів, 4–5 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 лимон, 25 яєчних жовтків, родзинки, ванілін, борошно.

Приготування. Жовтки збити з цукром, додати масло кімнатної температури й добре розтерти. Закип’ятити молоко і, ретельно мішаючи, влити до яєчної маси. Охолоне — ​всипати подрібнені дріжджі, трішки борошна, добре розмішати і залишити бродити. Коли опара гарно підніметься, додати в неї ванілін та потертий на дрібній тертці лимон (зі шкіркою, але без кісточок) і місити тісто, поступово підсипаючи просіяне борошно. Наприкінці місіння за кілька прийомів влити олію, всипати родзинки і дуже добре вимісити – ​до появи бульбашок. Поки тісто рухається, форми змастити смальцем. Заповнити їх тістом на третину і поставити в тепле місце, щоб підійшло. За бажанням – ​оздобити завитками, квітами, пасхальними символами з того ж тіста (трішки підмісивши його з мукою, щоб було тугішим) або з прісного. Коли пасочки підростуть, змастити їх збитим яйцем і випікати в попередньо розігрітій духовці (час – залежно від розміру паски, від 35 хвилин до години).

Якщо верх паски залишаєте рівним, можна після випічки прикрасити білковою глазур’ю та барвистими посипками.

Сирна на дріжджах

Інгредієнти: 1,5 кг борошна, 700 г кисломолочного сиру, 1 пачка (200 г) вершкового масла, 1 скл. цукру (якщо любите більш солодку – дайте 1,5 скл.), 1 скл. молока, 6 яєць і 6 жовтків, 0.5 ч. л. солі, 100 г свіжих дріжджів, 1 скл. родзинок, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Для опари подробити дріжджі, влити тепле молоко, розмішати, всипати 1 ст. л. цукру і 4 ст. л. борошна, все ретельно перемішати, накрити і залишити в теплому місці на 15–20 хвилин (поки збільшиться у 2–2,5 рази). Сир перетерти через сито, збити блендером (якщо нема, то можна пропустити через м’ясорубку). Яйця, жовтки, сіль, ванільний цукор, цукор, що залишився, добре збити міксером, додати сир, знову збити до однорідності, додати м’яке масло вершкове, ще раз збити. Потому до цієї маси влити опару. Борошно просіяти і, всипаючи невеликими порціями, вручну вимісити тісто не менше 15 хвилин (воно буде трохи липкуватим). Далі викласти його в поліетиленову торбинку, злегка зав’язати кінці, залишивши вільне місце, щоб тісто могло піднятися, і поставити в холодильник на ніч (на 8–12 годин). Діставши з холодильника, дати прогрітися в теплому місці. Тим часом промити і просушити родзинки, перемішати їх із невеликою кількістю борошна і вмісити в тісто. Залежно від величини і кількості форм поділити тісто на частини, з кожної сформувати кульку і помістити у змащені форми, заповнюючи їх наполовину. Накрити чистими рушничками і залишити, поки підійде у теплому місці ще раз.

Перед випічкою змастити верх пасок яйцем і випікати при температурі 180°С, готовність можна перевірити за допомогою дерев’яної шпажки.

Салат «Великодній» з яловичиною

Інгредієнти: 300 г вареної яловичини, 1 цибулина, 2 ст. л. оцту (9%), 2–3 мариновані огірки, 6–8 помідорів чері, пучок листя салату, 4–5 гілочок петрушки, 2 ст. л. олії, сіль, перець — ​за смаком.

Приготування. Відварене м’ясо нарізати соломкою. Цибулю почистити, покраяти півкільцями, скласти в миску, залити оцтом і залишити на 10–15 хвилин, після чого маринад зцідити. Огірки нарізати соломкою. Змішати в мисці м’ясо, цибулю й огірки, посолити, поперчити за смаком, заправити олією. Листя салату промити, обсушити і встелити ним пласку тарілку чи блюдо. На нього гіркою викласти салат, прикрасити помідорами чері та петрушкою.

Варено-печений курячий рулет зі спеціями

Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 2 зубки часнику, 2 лаврові листки, коріандр, чорний мелений перець та сіль — ​за смаком.

Приготування. Куряче філе відбити, щоб воно мало рівномірну товщину. Натерти м’ясо сіллю та спеціями і залишити на годину, щоб замаринувалося, тоді згорнути його в рулети, замотати у фольгу, скласти у високу форму для запікання і налити води, щоб вона покрила м’ясо приблизно на дві третини. У воду додати порізаний скибочками часник, лавровий лист і сіль. Пекти у розігрітій до 200 °C духовці 1–1,5 години. Остудити готові рулети, не дістаючи їх із форми, а потому поставити на 2–3 години в холодильник. Перед подачею на стіл фольгу зняти, а м’ясо нарізати тонкими скибочками.

Реклама Google

Домашня ковбаса

Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, 4–5 зубчиків часнику, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало — ​дрібними кубиками, посолити, поперчити, додати цукор, розтертий із сіллю часник і ретельно вимішати. Мішати довго, щоб фарш, як і тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці.

 

Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100 °C, поставте бляшку з ковбасою, а тоді розігрівайте до 180–200 °C. Випікати приблизно 40 хвилин.

Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100 °C, поставте бляшку з ковбасою, а тоді розігрівайте до 180–200 °C. Випікати приблизно 40 хвилин.

Хрін

Інгредієнти: 250 г коренів хрону, 1–2 варені червоні буряки, 3 ст. л. оцту, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру.

Приготування. Коріння хрону ретельно вимити, почистити за допомогою ножа або овочечистки від шкірки, ще раз сполоснути, якщо корінь великий — ​розрізати на менші шматочки й замочити в холодній воді на кілька годин. Потому хрін необхідно подрібнити, найпростіше це зробити блендером, можна також скористатися терткою або м’ясорубкою, але в такому випадку захистіть маскою обличчя, бажано прикрити й очі. Варений буряк теж натерти на дрібній тертці і разом із соком влити до хрону, додати сіль, цукор та оцет, ретельно вимішати, укласти в банку і щільно закрутити кришкою, поставити в холодильник на 12 годин.

Читайте також у нас: «Перевірені господинями рецепти випікання смачних пасок».

Telegram Channel