Смачні і доступні всім рецепти: від зеленого борщу до омлету з кропивою
«Несла весна красна у скрині гостинці…»
А серед тих гостинців чого тільки нема: і зелененька цибулька, і хрумка редисочка, і молода капусточка, і кисленькі щавель та шпинат, і пахучий кріп, і свіженькі петрушка й рукола… А що вже кульбаби, кропиви, лободи – так-так, не дивуйтеся, вони також неабияке джерело вітамінів, таких необхідних організмові навесні
Зелений борщ
Інгредієнти: 300 г курятини або індички, 1 пучок молодої кропиви, 1 пучок цибулі зеленої, 1 пучок молодого листя кульбаби, 4–5 картоплин, 3 варені яйця, коріандр, сіль, чорний перець, лавровий лист, сметана.
Приготування. Порізати м’ясо шматочками, відварити до напівготовності, додати покраяну брусочками картоплю. Перебрану і промиту зелень (кропиву, кульбабу, цибулю) посікти, всипати в каструлю разом із прянощами, проварити все разом на слабкому вогні 3–5 хвилин і дати настоятися упродовж 20–30 хвилин. Подрібнені яйця додати разом зі сметаною при подачі порційно.
Бутербродна намазка
Інгредієнти: 200 г крем-сиру, 100 г м’якого вершкового масла, 1 скл. подрібненої свіжої редиски, пучок зеленої цибулі, сіль, червоний каєнський перець, паприка — за смаком, 0,5 ч. л. вустерського соусу (або іншого кисло-солодкого соусу).
Приготування. Всі інгредієнти перебити блендером і ретельно перемішати. Поставити в холодильник. Подавати з хлібом, багетом, солоними крекерами або житніми хлібцями.
Салат із редиски і руколи
Інгредієнти: 1 пучок руколи, 6–8 редисок, 150 г фети, 2–3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, сіль та перець — до смаку.
Приготування. Редис наріжте великими шматочками, фету — кубиками. Змішайте редиску, фету і руколу, посоліть і поперчіть за смаком, приправте лимонним соком і оливковою олією.
Салат зі щавлем
Інгредієнти: 2–3 варені картоплини, пучок зеленої цибулі, жменя щавлю, 3 яйця, 2 свіжі огірки, зелень, 2 ч. л. гірчиці, 2 ст. л. олії, перець, сіль.
Приготування: Щавель, цибулю та зелень ретельно перебрати, помити і дрібно посікти, додати нарізані кубиками варені картоплю і яйця. Огірки покраяти напівкружальцями і також всипати до решти інгредієнтів. Для заправки змішати олію, гірчицю (кількість її можна регулювати на власний смак), сіль і перець.
Салат з редискою і картоплею
Інгредієнти: 400 г картоплі, 10–12 редисок, 5–7 волоських горіхів, 4 ст. л. нерафінованої олії, 3 ст. л. лимонного соку, 10 г зеленої цибулі, 1 ч. л. меду, 1 ч. л. гірчиці, сіль та чорний мелений перець — до смаку.
Приготування. Картоплю почистіть і відваріть. Гарячою наріжте кружальцями, залийте маринадом із суміші олії, лимонного соку, гірчиці та меду і залиште на годину. Цибулю покрайте кубиками, редиску — кружальцями. Горіхи підсмажте на сухій сковороді і подрібніть. Всипте всі інгредієнти до картоплі, перемішайте і подавайте. За бажанням у салат можна додати свіжий огірок, стебла селери.
Кульбабовий мед
Інгредієнти: 300 квіток кульбаби, 1 кг цукру, 400 мл води, пів лимона.
Приготування. У киплячу воду всипати цукор і зварити сироп. Суцвіття кульбаби промити, залишити на друшляку, щоб стекли, вкинути в сироп, довести до кипіння і варити 20 хвилин. Наприкінці додати лимонний сік і прокип’ятити ще 3 хвилини. Зняти каструлю з вогню і настоювати добу. Потім процідити, відтиснути через марлю і знову варити сироп 20–30 хвилин. Готовий кульбабовий мед розлити в попередньо простерилізовані слоїчки і закатати. Його рекомендують вживати регулярно при захворюваннях печінки і жовчного міхура, сечокам’яній хворобі, бронхіальній астмі, бронхіті, артриті, остеохондрозі, хронічних запорах.
Кульбабовий мед рекомендують вживати регулярно при захворюваннях печінки і жовчного міхура, сечокам’яній хворобі, бронхіальній астмі, бронхіті, артриті, остеохондрозі, хронічних запорах.
Куряче філе із зеленим маслом
Інгредієнти: 1 пучок черемші, 1 червона цибулина, 4 ст. л. січеної петрушки, 200 г м’якого вершкового масла, 1 ст. л. лимонного соку, сіль, мелений чорний перець, 4 курячі грудки, 4 ст. л. олії.
Приготування. Черемшу сполоснути, обсушити рушником і посікти. Цибулину почистити і дрібно нарізати. Змішати з посіченою петрушкою і вершковим маслом. Приправити соком лимона, посолити й поперчити. Викласти масу на харчову плівку і сформувати ковбаску діаметром 3 см. Покласти в морозильну камеру на 1 годину. Філе вимити, порізати скибочками, обсушити, натерти сіллю й перцем. Смажити на олії близько 7 хвилин. Охолоджене зелене масло нарізати кружальцями і подати з обсмаженим філе.
Омлет із кропивою
Інгредієнти: 300 г листя молодої кропиви, 1 цибулина, 2 яйця, сіль, перець, зелень кропу та сметана – за смаком.
Приготування. Кропиву ошпарити, подрібнити. На олії підсмажити нарізану півкільцями цибулю, висипати туди кропиву, залити 2 збитими яйцями, посолити, поперчити, запекти, посипати кропом. Можна подавати зі сметаною. Як варіант – додати в омлет терту бринзу. Така страва надзвичайно корисна для всіх, особливо медики радять готувати її на сніданок вагітним жінкам і матерям, що годують груддю, адже вживання такого омлету стимулюватиме виділення молока.
Салат із лободою
Інгредієнти: 50 г лободи, 4 картоплини, 2 яйця, 6 – 8 редисок, 1 огірок, 15 г зеленої цибулі, 15 г зелені кропу, майонез або сметана для заправки, сіль за смаком.
Приготування. Один із найпоширеніших бур’янів у наших краях, виявляється, дуже корисно додавати до супів і закусок: у ньому багато каротину, вітаміну С, органічних кислот, мікроелементів. Лободу ошпарити і нарізати. Картоплю зварити в мундирі, почистити, покраяти шматочками. Огірки й редис нарізати скибочками, всю зелень подрібнити, яйця зварити круто і посікти, все посолити, перемішати, заправити майонезом.
Читайте також на volyn.com.ua: «Євген КЛОПОТЕНКО: «І битва за борщ також важлива»».