Євген КЛОПОТЕНКО: «І битва за борщ також важлива»
Проводячи 6 квітня акцію із приготування нашої національної страви у Львові, організатори ставили собі за мету зібрати кошти на 10 тисяч продуктових наборів для тих співвітчизників, які перебувають у скрутних обставинах, для тих, хто змушений тимчасово покинути свої домівки. Однак проєкт «Український борщ єднання», підтриманий нашою діаспорою та міжнародною спільнотою, набув розголосу і впевнено крокує Європою: 13 квітня благодійний захід провели у Польщі, 18 — в Німеччині, у планах — 9 країн
Не тільки кулінарні, а й дипломатичні завдання
У рамках акції голова ГО «Інститут культури України», відомий шеф-кухар Євген Клопотенко та дослідниця традицій української культури, координатор проєкту «Український борщ єднання» Марина Соботюк презентують не просто наш улюблений наїдок, страву національної кухні, а елемент нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Готуючи борщ для запрошених представників бізнесу, діаспори, дипломатів та всіх охочих, популяризуючи українську кухню та консолідуючи європейців на підтримку нашої держави, Євген бачить свою місію значно масштабнішою.
«Поки в Україні війна, люди всього світу про нас говорять. Їм цікаве все українське: як живемо, наша культура, мова, історія. Окрім того, що ми допомагаємо армії та постраждалим внаслідок російської агресії цивільним, нам важливо, щоб Україна після війни залишилася в культурному контексті світу. У нас зараз дуже важкий час, але водночас він сприяє вливанню української культури в світову. А щоб інтегруватися, потрібно найперше запропонувати щось просте. Якщо мільйони людей скуштують борщ, який легко готується, то потім будуть асоціювати нашу країну з цією стравою.
Якщо мільйони людей скуштують борщ, який легко готується, то потім будуть асоціювати нашу країну з цією стравою.
Я вірю, що нам усе вдасться, і через 5 – 7 років у світі не просто будуть згадувати, що Україна — це там, де була війна з росією, а розумітимуть нашу ідентичність та культуру», — пояснив відомий шеф-кухар.
«Говорити не лише про біль, а й про те цінне і прекрасне, що в нас є»
Мабуть, цілком логічно, що стартував кулінарно-благодійний проєкт на теренах нашої сусідки Польщі — на запрошення «Товариства друзів України у Варшаві» й за підтримки вітчизняного Міністерства культури та інформаційної політики. Вранці Клопотенко ділився секретами приготування борщу у прямому ефірі національного польського каналу, водночас ставлячи собі за мету поширити інформацію про те, що коїть росія на українських територіях і як наш народ бореться за свою землю на всіх фронтах.
Увечері ж, аби зібрати кошти на закупівлю сухих продуктів для постраждалих співвітчизників, знаний кулінар пригощав першою стравою представників бізнесу, дипломатичного корпусу та діаспори у варшавському сіті-кафе URBAN TASTE луцького ресторатора Романа Хорзова, де майже всі працівники — українці. Більш того — тут з перших днів війни знаходили прихисток біженці та розташувався пункт збору допомоги, адже, на переконання власника закладу, краще тихіше допомагати, ніж голосно говорити.
Вірю, що нам усе вдасться, і через 5–7 років у світі не просто будуть згадувати, що Україна — це там, де була війна з росією, а розумітимуть нашу ідентичність та культуру.
Наступним 18 квітня акцію «Український борщ єднання» зустріло німецьке місто Шверін. Тут захід відбувся на запрошення Українсько-німецького культурного центру «Січ», страву могли скуштувати не тільки запрошені бізнесмени, дипломати, представники української діаспори, а й усі охочі, адже мета акції — пригостити якомога більше людей українським борщем й навчити всіх його готувати, а також об’єднати світ для підтримки України.
Євген Клопотенко зазначає, що має за честь виконувати таку місію, водночас дотримується власного підходу в спілкуванні з іноземцями та інтерв’ю західним журналістам: «Кричати про біль, який зараз переживає Україна, — обов’язково. Але й обов’язково казати про те, які сильні українці. Які сміливі. Як ми єднаємося, щоб захистити свою землю. Важливо казати про те цінне і прекрасне, що ми маємо: мистецтво, їжу, людей, культуру, історію. Наприклад, я кажу на закордон про українську їжу і про те, як єднаються шефи і ресторатори, щоб допомагати українцям. Це дає об’ємне розуміння України. Так, у нас багато болю і про це треба говорити. Але не забуваймо про красиве українське, бо це якраз те, заради чого ми боремося. Про це важливо пам’ятати українцям. Про це важливо знати іноземцям».
За матеріалами фейсбук-сторінки Євгена Клопотенка, сайтів ukrinform.ua, 12 kanal.com.
Надія АНДРІЙЧУК.
Читайте також на volyn.com.ua: «Воєнна кухня: різні варіанти улюбленого салату вінегрет».