Весняне меню зовсім не бідне на вітаміни: топ-рецепти страв, які смачно підвищать імунітет
Травень щедрий на всіляку зелень: схожа на конвалію черемша з м’яким часниковим ароматом, ніжне і хрумке листя молодої капусточки та салату, пряний гірчичний і злегка маслянистий смак руколи, широколиста кислувата зелень шпинату і щавель із вираженим кислим смаком… А вже соковитої молоденької редиски, петрушки, по-весняному тендітних пір’їн цибулі та часнику — в кожному городі. Поєднуючи все це з іншими інгредієнтами, отримаємо смачні й корисні страви, салатики, закуски, за якими так скучили упродовж довгої зими
Варіації салату з молодої капусти
Інгредієнти: 1/2 середньої капустини, 1 огірок, 200 г консервованої кукурудзи, пучок кропу, 1,5 ст. л. оцту, 3 ст. л. оливкової олії, зелена цибуля, сіль та перець до смаку.
Приготування. Цей салат має фантастичний смак завдяки поєднанню соковитої капусти, хрустких огірків і солодкої кукурудзи. Він дуже простий у приготуванні, ароматний і багатий вітамінами. Капусту наріжте дуже тонко, зсипте в миску, додайте сіль та перець і злегка перемніть руками. Огірок покрайте півскибочками, кріп та цибулю дрібно посічіть. Додайте ці інгредієнти, а також кукурудзу до капусти, влийте оцет, посмачіть олією і добре перемішайте.
До речі. Цю страву можна видозмінювати залежно від уподобань та наявності продуктів. Ось кілька чудових ідей, які допоможуть вам щоразу готувати нову закуску:
- додайте тонкі скибочки помідорів або нарізаний кубиками перець;
- використайте горошок замість кукурудзи;
- доповніть салат потертою морквою чи яблуками, нарізаними кубиками;
- додайте невеликі шматочки вареної або печеної курятини.
Капустяний салат із кунжутом
Інгредієнти: 150 г молодої капусти, 1 огірок, 1 болгарський перець, 1–1,5 ст. л. кунжуту, сіль за смаком, 1 ст. л. соку лайма, 1 ст. л. кунжутної олії.
Приготування. Молоду капусту нашаткувати, посолити і пом’яти руками. Огірок і перець покраяти соломкою, змішати з капустою і заправкою. Зверху посипати кунжутом і подавати до столу.
Салат «Весняний»
Інгредієнти: 150 г молодої капусти, 1 огірок, 1 великий помідор, 3–4 зелені цибулини, 50 г твердого сиру, 2 ст. л. оливкової олії, сіль до смаку.
Приготування. Молоду капусту нашаткувати, посолити і прим’яти. Огірок і помідор нарізати кубиками, цибулю посікти. Перемішати овочі, посолити, заправити оливковою олією і викласти на тарілку. Сир натерти на дрібній тертці і притрусити зверху.
Салат «Сонячний»
Інгредієнти: 200 г молодого листя кульбаби, 2–3 яйця, 100 г твердого сиру, сіль та сметана (майонез) — до смаку.
Приготування. Яйця зварити накруто, охолодити, почистити і порізати маленькими кубиками. Листя кульбаби вимочити в підсоленій воді, дати стекти в друшляку чи на паперовому рушнику, дрібно нашаткувати. Потерти на грубій тертці сир. Все змішати, трохи підсолити і заправити за смаком сметаною або майонезом.
Салат «Ситний»
Інгредієнти: пів головки молодої капусти, 1 куряче філе, 120 г сиру чечель, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування. Капусту дрібно нашаткувати, трошки присолити і прим’яти. М’ясо зварити (присоливши і додавши улюблених приправ), охолодити, покраяти кубиками. Сир-косичку розібрати на волокна й порізати соломкою. Змішати інгредієнти, заправити салат оливковою олією та соком лимона. Досолювати не потрібно, адже сир доволі солоний.
«Лада»
Інгредієнти: 1 невелика капустина, 3 гілочки селери, 2 кисло-солодкі яблука, пів лимона, пучок кропу, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. цукру, сіль за смаком, насіння кунжуту за бажанням.
Приготування. Капусту тонко нашаткувати. Селеру дрібно нарізати. Посікти кріп. Яблука очистити від шкірки й насіння, нарізати соломкою і зразу ж полити лимонним соком, щоб не потемніли. Капусту викласти в салатник, посолити, додати цукор, перемішати, трохи прим’яти руками, сік злити. Додати до капусти селеру, яблука та кріп, заправити олією і перемішати.
Салат з редискою і картоплею
Інгредієнти: 400 г картоплі, 10–12 редисок, 5–7 волоських горіхів, 4 ст. л. нерафінованої олії, 3 ст. л. лимонного соку, 10 г зеленої цибулі, 1 ч. л. меду, 1 ч. л. гірчиці, сіль та чорний мелений перець — до смаку.
Приготування. Картоплю почистіть і відваріть. Гарячою наріжте кружальцями, залийте маринадом із суміші олії, лимонного соку, гірчиці та меду і залиште на годину. Цибулю покрайте кубиками, редиску — кружальцями. Горіхи підсмажте на сухій сковороді і подрібніть. Всипте всі інгредієнти до картоплі, перемішайте і подавайте. За бажанням у салат можна додати свіжий огірок, стебла селери.
Фарширована редиска
Інгредієнти: пучок великої редиски, відварена курятина, твердий сир, кріп, сметана.
Приготування. З редиски вибрати серединку, щоб вийшли невеличкі «креманки». Сир та вирізані шматки редиски натерти на дрібній тертці, варене м’ясо пропустити через м’ясорубку, кріп тоненько посікти. Змішати всі складники, заправити сметаною. Начинити цим салатом редисові «посудини», прикрасити кропом.
«Оригінальний»
Інгредієнти: 200 г полуниць, 200 г сиру фета, 1 пучок салату (шпинату, руколи), 1 ст. л. кедрових горішків, 1 ст. л. бальзамічного оцту, 3 ст. л. оливкової олії, по щіпці цукру й білого меленого перцю, сіль за смаком.
Приготування. Зелень і полуницю помити й обсушити. Салат, шпинат, руколу порвати руками. Полуниці нарізати великими шматочками, сир — кубиками. Для соусу в блендері збити до однорідної консистенції кілька ягід полуниці, оливкову олію, бальзамічний оцет, цукор, перець і сіль. Викласти в салатник зелень, полуниці, сир, посипати кедровими горішками і зверху полити соусом.
Салат із листя кульбаби
Інгредієнти: 1 пучок молодого листя кульбаби, 1 огірок, 1 зубок часнику, 1 ч. л. соняшникового насіння, 1 ч. л. оливкової олії, 1 ч. л. винного оцту, 1 ч. л. гірчиці, 1 ч. л. меду, сіль за смаком.
Приготування. Листя кульбаби ретельно вимити і замочити в холодній воді, щоб зникла гіркота, потім обсушити і дрібно порізати. Огірок покраяти тонкими скибочками, часник пропустити через прес. Змішати олію, оцет, гірчицю і мед, посолити до смаку і заправити цим соусом салат, зверху посипати соняшниковим насінням.
Салат із редиски та бринзи з лимонною цедрою
Інгредієнти: 1 пучок редиски, 3–4 огірки, 3 гілочки селери, 70 г бринзи, 1 скл. натурального йогурту, сік і цедра половини лимона, 3 ст. л. оливкової олії.
Приготування. Дрібно порізати селеру, огірки та редиску — довільними шматочками. В окремій посудині змішати оливкову олію, цедру і сік лимона, додати до них натуральний йогурт. Подрібнену бринзу, посічену петрушку і кріп всипати до овочів, полити заправкою і ретельно перемішати. Перед подачею на стіл дати салату настоятися в холодильнику 20–30 хвилин.
Зелений борщ
Інгредієнти: 300 г курятини або індички, 1 пучок молодої кропиви, 1 пучок цибулі зеленої, 1 пучок молодого листя кульбаби, 4–5 картоплин, 3 варені яйця, коріандр, сіль, чорний перець, лавровий лист, сметана.
Приготування. Порізати м’ясо шматочками, відварити до напівготовності, додати покраяну брусочками картоплю. Перебрану і промиту зелень (кропиву, кульбабу, цибулю) посікти, всипати в каструлю разом із прянощами, проварити все разом на слабкому вогні 3–5 хвилин і дати настоятися упродовж 20–30 хвилин. Подрібнені яйця додати разом зі сметаною при подачі порційно.
Окрошка весняна
Інгредієнти: 1,5 л кефіру, 200 г шинки, 10 редисок, 2–3 огірки, 2–3 варені картоплини, по 1 пучку кропу і зеленої цибулі, сіль за смаком.
Приготування. Зелену цибулю та кріп помити, обсушити і дрібно нарізати. Редиску помити, обрізати стебла й корінці і покраяти тоненькими кружальцями, або півкружальцями. Огірки, варену картоплю та шинку подрібнити маленькими кубиками. Змішати всі інгредієнти, посолити за смаком і залити кефіром. Подавати окрошку охолодженою.
Грецький соус з огірками і м’ятою
Інгредієнти: 2 склянки натурального йогурту (що густіший, то ліпше), 1 великий огірок — очистити від шкірки, видалити насіння і натерти на крупній тертці, 2 зубчики часнику подрібнити, 1/2 ч. л. солі, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю, 20 свіжих листочків м’яти, дрібно нарізаних.
Приготування. Застеліть друшляк або сито марлею чи паперовим рушником і помістіть над мискою. Викладіть йогурт у підготовлений друшляк і дайте постояти мінімум 4 години, доки більша частина рідини відокремиться і стече. Огірок помийте, очистіть від шкірки, за потреби видаліть насіння і натріть на грубій тертці. Вичавіть зайву рідину із тертого огірка. У мисці змішайте огірки та зціджений йогурт. Додайте часник, сіль, перець і подрібнену мяту. Додайте ще солі, якщо потрібно. Поставте в холодильник на 1–2 години.
До речі. За бажанням для більш насиченого смаку можна додати 2–3 ст. л. оливкової олії.
Часниково-кропове масло
Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 1 пучок кропу, 1–2 зубчики часнику, 6 крапель лимонного соку, сіль за смаком.
Приготування. Зелень миємо, обсушуємо, зрізаємо і викидаємо стебла, залишаючи тільки ніжні гілочки. Масло розм’якшуємо за кімнатної температури. Дрібно нарізаємо кріп, пропускаємо через прес часник. Змішуємо все, додаючи сіль та кілька крапель лимонного соку. Формуємо із суміші ковбаску, загортаємо її харчовою плівкою та кладемо в холодильник. Цю смачну намазку можна додавати до картоплі, каш, макаронів, запіканок, соусів. Часниково-кропове масло стане вам у пригоді, щоб надати родзинки м’ясному чи рибному стейку, заправити пельмені, збагатити ароматами суп, швидко приготувати незвичні бутерброди.
Голубці із сосисками
Інгредієнти: 1 головка молодої капусти, 1 кг картоплі, 1 цибулина, 350–400 г сосисок, 200 г твердого сиру в скибочках, 1 морквина, 1 яйце, 200 мл сметани, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. вершкового масла, сіль, перець, зелень.
Приготування. Капусту розпарити і розібрати на листки. Картоплю натерти на дрібній тертці, викласти в друшляк, щоб стекла зайва рідина, посолити і поперчити, додати 1 яйце. Кожну сосиску загорнути в шматочок сиру. На капустяний лист викладати 2 ст. ложки картопляної маси, поверх неї — сосиску в сирі і загорнути, як голубець. Обсмажити з обох боків у маслі і скласти в деко з високими бортиками. Приготувати соус. Підсмажити в маслі, що залишилося, дрібно посічені цибулю і моркву, додати борошно, сметану. Якщо виходить надто густий, трішки розвести водою. Додати сіль, спеції. Залити соусом голубці, накрити деко фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 30–40 хвилин. При подачі на стіл посипати свіжою зеленню.
Омлет із кропивою
Інгредієнти: 300 г листя молодої кропиви, 1 цибулина, 2 яйця, сіль, перець, зелень кропу та сметана — за смаком.
Приготування. Кропиву обшпарити окропом, подрібнити. На олії підсмажити нарізану півкільцями цибулю, висипати туди кропиву, залити 2 збитими яйцями, посолити, поперчити, запекти, посипати кропом. Можна подавати зі сметаною. Як варіант — додати в омлет терту бринзу. Така страва надзвичайно корисна для всіх, особливо радять готувати її на сніданок вагітним та породіллям, адже вживання такого омлету стимулюватиме виділення молока.
Пиріг із молодою капустою
Інгредієнти: 1 невелика капустина, 250 мл майонезу, 30 мл олії, 3 яйця, 1 цибулина, 1 скл. борошна, кріп, зелена цибуля, сіль та перець — за смаком.
Приготування. Яйця збити із сіллю, і, не перестаючи збивати, поступово додати майонез. Потім всипати просіяне борошно (тісто повинно вийти, як на оладки) і все перемішати. Капусту помити, обсушити, пошаткувати, посолити, злегка обім’яти, додати подрібнену зелену цибулю і кріп. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати на олії та змішати з підготовленою капустою. Форму змастити маслом, злегка присипати борошном, викласти половину тіста, на нього — капустяну начинку, а зверху — решту тіста. Випікати пиріг у духовці за температури 180 °C до готовності (приблизно 40–60 хвилин).
Капустяники
Інгредієнти: 1 кг капусти білоголової, 1 скл. манки, 1 велика цибулина, 1 яйце, олія для смаження, томатний соус або кетчуп, сіль та перець — за смаком.
Приготування. Ретельно подрібнити капусту за допомогою шатківниці або кухонного комбайна (чим дрібніше, тим краще). Якщо шинкували її ножем, то присоліть і помніть руками, інакше капуста погано триматиме форму котлет. До подрібненої капусти додати манну крупу, яйце, сіль, перець, добре вимішати і дати овочевому фаршу настоятися 10–15 хвилин. За цей час капуста максимально виділить сік, а манка розбухне. З отриманої маси формувати котлети й обсмажувати в розігрітій олії по кілька хвилин з кожного боку. Капустяники скласти в каструлю з товстим дном. Кожен шар котлет перемастити томатним соусом, влити трохи води і протушкувати близько 10 хвилин. Замість соусу можна використати підсмажену ріпчасту цибулю та/або моркву з томатами, покласти кілька гілочок селери для аромату. Соковиті капустяні котлетки смакуватимуть з тушкованими в сметані грибами, картопляним чи гороховим пюре тощо.