Пишна пані чепуриться – одягла сорочок триста: суперові рецепти
Молода капуста багата на рослинний білок, клітковину, нікотинову кислоту, вітаміни А, В, С, Р, наявний у ній вітамін К сприяє нормалізації обміну речовин. Овоч майже не містить сахарози та крохмалю, тож є ідеальним продуктом для тих, хто дотримується дієти, а також для діабетиків. Саме в розпалі сезон молодої капусти, а значить, є можливість на обід або вечерю, для рідних чи гостей, у будень і на свято готувати прості, але апетитні страви!
Капустяний салат із горішками
Інгредієнти: невелика головка молодої капусти, 1 болгарський перець, 200 г помідорів чері, 50 г кедрових (або інших) горішків, пів лимона, 1 ч. ложка гірчиці, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль та чорний мелений перець за смаком, 1 ст. ложка води.
Приготування. У міру гостренька закуска із незвичайним поєднанням смаків молодих овочів і кедрових горішків смакуватиме із будь-якими м’ясними стравами та гарнірами. Капусту нашаткувати. Болгарський перець очистити від насіння і покраяти тонкими півкільцями. Помідори порозрізати на половинки. Для заправки змішати оливкову олію, гірчицю, сіль, перець, лимонний сік, воду і ретельно перемішати. Зсипати у салатницю всі інгредієнти, заправити салат, перемішати і притрусити кедровими горішками.
Капустяні конвертики із сиром
Інгредієнти: капустяне листя, 200 г адигейського сиру, 200 мл сметани, 3 ст. л. борошна, 1 ч. л. солі, спеції: по 1/2 ч. ложки меленого чорного перцю, куркуми, манка (або панірувальні сухарі).
Приготування. Капустяне листя акуратно відокремити від качана і проварити в киплячій підсоленій воді кілька хвилин до м’якості. Капуста не повинна бути перевареною, але листки мають добре згинатися. Зрізати з них ущільнення. Сир покраяти прямокутними скибочками (якщо ви не замінили адигейський на інший вид, то його можна підсмажити з двох боків до рум’яної скоринки). Змішати сметану, борошно, сіль і спеції для кляру. В капустяний листок покласти шматочок сиру і згорнути конвертиком. Обваляти його в борошні, потім у клярі, а тоді в манці (чи сухарях). Смажити в невеликій кількості олії з двох боків. Страву можна подавати зі сметаною.
«Золотисті веснянки»
Інгредієнти: 1/2 середньої капустини, 1 огірок, 200 г консервованої кукурудзи, пучок кропу, 1,5 ст. л. оцту, 3 ст. л. оливкової олії, зелена цибуля, сіль та перець до смаку.
Приготування. Цей салат має фантастичний смак завдяки поєднанню соковитої капусти, хрустких огірків і солодкої кукурудзи. Він надзвичайно простий у приготуванні, ароматний і багатий вітамінами. Капусту наріжте дуже тонко, зсипте в миску, додайте сіль та перець і перемніть руками. Огірок покрайте півскибочками, кріп та цибулю дрібно посічіть. Додайте ці інгредієнти, а також кукурудзу до капусти, влийте оцет, посмачіть олією і добре перемішайте.
До речі. Цю страву можна видозмінювати залежно від уподобань та наявності продуктів. Ось кілька чудових ідей, які допоможуть вам щоразу готувати нову закуску:
- додайте тонкі скибочки помідорів або нарізаний кубиками перець;
- використайте горошок замість кукурудзи;
- доповніть салат потертою морквою чи яблуками, нарізаними кубиками;
- додайте невеликі шматочки вареної або печеної курятини.
Салат «Свіжість»
Інгредієнти: 150 г капусти, 50 г молодого шпинату, 1 огірок, 100 мл грецького нежирного йогурту, сіль за смаком.
Приготування. Молоду капусту нашаткувати, посолити і розім’яти руками. Додати дрібно нарізаний шпинат, покраяний соломкою огірок і заправити йогуртом. До цього салату досить запекти індичку або курочку — і смачний обід готовий!
«Так просто!»
Інгредієнти: 150 г капусти, 2–3 гілочки кропу, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. оливкової олії, сіль за смаком.
Приготування. Молоду капусту нашаткувати, посолити і розім’яти. Кріп посікти дуже дрібно і додати до капусти. Лимонний сік змішати з цукром та олією, заправити салат.
Фальшивий шніцель
Інгредієнти: 1 головка молодої капусти (600–700 г), 2 яйця, 100 г твердого сиру, 100 г волоських горіхів, 4 ст. л. панірувальних сухарів, 100 г олії, чорний мелений перець та сіль до смаку, 2 ст. л. води.
Приготування. Капустину помити, покраяти великими сегментами. Опустити скибки в окріп і, присоливши, варити 2–3 хвилини. Воду злити, капусту остудити. Очищені горіхи трохи підсмажити на сухій сковороді, подрібнити і змішати з панірувальними сухарями. Яйця збити із сіллю, додати 2 ст. ложки води, тертий сир, поперчити й перемішати. В одну тарілку всипати борошно, в другу — сухарі з горіхами. Кожну скибку капусти обкачати в борошні, вмочити в сирно-яєчний кляр, обваляти в суміші горіхів та сухарів. Смажити в розігрітій олії 2–3 хвилини з кожного боку — до утворення золотистої скоринки. Подавати капустяні шніцелі як гарнір до м’яса, риби або як самостійну страву, приправивши сметанним соусом із зеленню й часником.
Капустяні оладки
Інгpeдієнти: пів головки мoлoдої кaпуcти, 2 яйця, 2–3 ст. л. бopoшна, 3–4 cт. л. oлії, cіль, чopний пepeць, cпeції, cмeтaнa та зeлeнь для пoдaчі.
Приготування. Капусту нaшaткувaти, пocoлити і пoпepчити, aкуpaтнo пepeм’яти і залишити її пocтoяти 3–5 xвилин, щoб poзчинилacя cіль. Дoдaти дo кaпуcти яйця і пepeмішaти видeлкoю, всипати бopoшно і ще раз peтeльнo вимішaти. Мoжливo, муки знaдoбитьcя тpoxи більшe, aлe тісто не повинно бути надто густим. У cкoвopідці poзігpіти oлію, лoжкoю виклaдати кaпуcтяну мacу, тpoxи пpитиснути і cмaжити нa середньому вoгні до pум’яної скоринки з кожнoгo бoку. Виклacти щe гapячі oлaдки нa тapілки, пoпepчити свіжомеленим чopним пepцeм, пpикpacити cтpaву гілoчкoю зeлeні.
Читайте також на volyn.com.ua: «Кульбаба – не просто бур’ян! (Суперові рецепти)».