«Виблискують черешні соковиті…» (Суперові рецепти)
Зазвичай цими ягодами ласують влітку у свіжому вигляді, використовують і як начинку для сезонної випічки. Однак багато хто полюбляє також заготовляти їх на зиму. Як і будь-які ягоди, черешню можна заморозити, проте цього зазвичай не роблять через те, що з неї погано видаляти кісточки. Більш поширені варіанти — варення, компоти, черешні у власному соку
Черешневий соус і до морозива, і до м’яса
Інгредієнти: 0,5 кг черешень, 100 г цукру, 1 лимон (75–100 г), 15 мл бальзамічного оцту, 2 палички кориці, 3–4 гвоздички, 130 мл холодної води.
Приготування. Помийте черешні, видаліть кісточки. У каструлю з холодною водою додайте цукор, корицю, гвоздику, цедру і лимонний сік. Доведіть суміш до кипіння, проваріть ще кілька хвилин на середньому вогні. Всипте ягоди і на повільному вогні варіть до середнього загустіння, час від часу знімаючи пінку. Коли соус трохи охолоне, вийміть корицю та гвоздику, додайте бальзамічний оцет і перекладіть у банку. Зберігайте в холодильнику.
Полунично-черешневе варення
Інгредієнти: 500 г полуниці, 500 г черешні, 500 г цукру.
Приготування. Для цього варення бажано брати дрібні полуниці — приблизно такі ж завбільшки, як черешні. Черешні помити, подрилювати, засипати цукром і залишити на 2 години. Полуниці перебрати, швидко промити під проточною водою, щоб ягоди не стали водянистими. Черешню варити у власному соку на повільному вогні близько 30 хвилин, тоді всипати полуниці і варити ще 10 хвилин, постійно знімаючи піну. Охолодити варення, а тоді знову кип’яти 10 хвилин. Гарячим розлити у стерильні банки і закатати.
Клафуті з черешнями
Інгредієнти: 2 скл. свіжої черешні без кісточок, 2 ст. л. пластівців мигдалю, 3 яйця, 0,75 скл. цукру, 1 ст. л. коричневого цукру, 0,5 скл. борошна, дрібка солі, 1 скл. молока, 2 ч. л. амарето або мигдалевого екстракту, 1,5 ч. л. ванільного екстракту, цукрова пудра для посипання, вершкове масло для змащування форми.
Приготування. Змастіть маслом форму для випічки, притрусіть її борошном, посипте мигдалем і викладіть на дно черешні. Увімкніть духовку, щоб прогрілася до 180 °C. Збийте яйця із цукром, додайте сіль та борошно. Влийте молоко, екстракт мигдалю або амарето, екстракт ванілі і збийте до отримання однорідної маси. Залийте тістом черешні. Поставте в розігріту духовку й випікайте 35–45 хвилин, до зарум’янення. Спробуйте на готовність зубочисткою: вона має виходити з тіста сухою. При цьому серединка пирога не повинна бути зовсім твердою. Щоб верхня скоринка не пригоріла під час випікання, накрийте його фольгою. Дайте пирогові охолонути, посипте цукровою пудрою і подавайте.
Дайте пирогові охолонути, посипте цукровою пудрою і подавайте.
У пряному маринаді
Інгредієнти: 1 кг черешень, 1 паличка кориці, 10 г сухого кореня хрону, 0,5 ч. л. насіння гірчиці, 0,5 ч. л. коріандру, 2 гвоздички, 1–2 листки вишні, 2 ст. л. горілки, 1 ст. л. оцту, 2 ст. л. цукру, 1/3 ч. л. солі, 500 мл води.
Приготування. Помийте черешні. За бажанням можна дістати кісточки, але це не обов’язково. Приготуйте маринад: влийте в каструлю воду, оцет, горілку, сіль і цукор, покладіть хрін, гвоздику, корицю, коріандр та гірчицю, вишневе листя і доведіть до кипіння. Чисті сухі банки заповніть черешнями та залийте маринадом, розподіливши також і спеції. Закатайте. Зберігайте у темному прохолодному місці. Черешні промаринуються через 2 тижні. Тоді їх можна подавати як закуску або прикрашати м’ясні страви.
Читайте також: У яких громадах Волині дозволили збирати ягоди та гриби. Перелік.