Курси НБУ $ 41.23 € 44.77
Із бомбосховищами і дорожчими квартирами: які нові будинки будуватимуть в Україні

Безпека - понад усе.

Фото: dev.ua.

Із бомбосховищами і дорожчими квартирами: які нові будинки будуватимуть в Україні

Коли в Україні запрацюють нові правила для новобудов (відповідний законопроєкт уже схвалили у першому читанні), забудовників зобов'яжуть проектувати будинки одразу з бомбосховищами. Це можуть бути спеціально обладнані підземні паркінги або «кімнати безпеки» в самих квартирах. Водночас будівельники, ймовірно, оберуть перший варіант, і це призведе до подорожчання житла щонайменше на 10-15%

Як пояснив співзасновник і партнер INSPI Development Володимир Семенцов, невеликі укриття всередині квартир не здатні захистити від ракетних ударів такої потужності, яка є зараз. Тому забудовники сконцентруються саме на облаштуванні паркінгів, передає OBOZREVATEL.

У них повинні розміщуватись всі жителі, і на людину має припадати не менше 3-5 кв. м. При цьому до повномасштабної війни більш ніж у 50% українських новобудов взагалі не було передбачено підземних паркінгів.

Підземні укриття, за словами експерта, мають бути приміщеннями подвійного призначення. По суті, це ті самі паркінги, але укріплені, добре вентильовані, з кількома виходами, з водопроводом, санвузлами, місцями для приготування їжі і т.п.

До того ж у них повинні розміщуватись всі жителі, і на людину має припадати не менше 3-5 кв. м. При цьому до повномасштабної війни більш ніж у 50% українських новобудов взагалі не було передбачено підземних паркінгів.

«У будинку на 100 квартир із прогнозованою середньою кількістю 200-250 мешканців, у паркінгу-бомбосховищі близько 1000 кв. м площі буде відведено для більш-менш комфортного перебування в ньому громадян. Звичайно, ці цифри досить умовні, але нині у подібних будинках загальна площа паркінгу зазвичай становить 700-1000 кв. м», – пояснив Семенцов.

Тобто під час будівництва житла за такими вимогами собівартість квадратних метрів зросте. «Вартість зведення будинку з належним паркінгом-бомбосховищем, здатним вмістити всіх його мешканців, може зрости щонайменше на 10-15% залежно від його класу, кількості квартир та місця розташування», – зазначив експерт.

Крім приміщень подвійного призначення можуть будуватися і «комори-укриття», або «панічні кімнати», як їх називають за кордоном. Однак, за словами Семенцова, вони не розраховані на такі потужні ракетні удари, як сталися в Україні, і тому паркінги підійдуть краще.

Експерт також уточнив: у будинках, які вже збудовані чи будуються, нічого не змінюватиметься. Нові правила будуть поширюватися на ті проєкти, які затвердять після набрання чинності законом.

Читайте також: ЗСУ вдарили по ворожій базі в Мелітополі: знищено понад 200 окупантів, ще 300 – поранено.

Реклама Google

Telegram Channel