Гілка за гілкою, кущ за кущем — стільки малини, що ледве несем: найкращі рецепти
Дай Боже і вам такого рясного врожаю цієї ароматної та цілющої ягоди — щоб і свіжою поласувати, і на зиму закрутки зробити
До речі, малинове варення люблять фактично всі і заготовити такого продукту на зиму намагаються якомога більше, адже це не тільки духмяний десерт — до його складу входить натуральна саліцилова кислота, що є основою більшості жарознижувальних та протизапальних засобів. Використання такого варення замість аспірину вбереже від виразки шлунку і гастриту. Вашій увазі — кілька рецептів малинових смаколиків
Перетерта з цукром
Інгредієнти: 1 кг малини, 2 кг цукру.
Приготування. У такій заготовці зберігаються всі вітаміни. Малину не мити, лише ретельно перебрати, видаляючи зіпсовані ягоди і сміття. Скласти її в глибоку емальовану посудину, засипати цукром і поставити в холодильник на 3 години — за цей час малина пустить сік, а цукор почне розчинятися. Після цього добре перетерти ягоди з цукром, щоб не залишилося цілих. Можна скористатися блендером, але краще перетирати дерев’яною ложкою, щоб малина не контактувала з металом і не відбувалося окислення. Банки ретельно помити із содою і обдати окропом. Розкласти в них заготовку і зверху засипати шаром цукру (приблизно 1,5–2 ст. л.), щоб малина краще зберігалася. Закрити слоїки пластмасовими кришками і поставити в холодильник або у погріб.
До його складу входить натуральна саліцилова кислота, що є основою більшості жарознижувальних та протизапальних засобів. Використання такого варення замість аспірину вбереже від виразки шлунку і гастриту.
Малинка-п’ятихвилинка
Інгредієнти: 1 кг малини, 1 кг цукру.
Приготування. У багатьох рецептах рекомендують мити ягоди. Однак цього робити не варто: малина моментально розкисає, стає водянистою, втрачає свій чудовий аромат. Якщо ж ви помітили комах, то опустіть ягоди (лише якщо вони міцні або злегка недозрілі) на кілька хвилин у холодну воду і відразу виберіть та дайте стекти на друшляку. Перебрану малину засипте цукром і перебийте блендером. Перелийте в каструлю, поставте варити на середній вогонь, доведіть до кипіння, зберіть піну і варіть на слабкому вогні 5 хвилин. Головне — не переварити, щоб варення не стало бурим. Гарячим розлийте в чисті стерильні слоїки і закрийте простерилізованими кришками.
Варення «Ароматне»
Інгредієнти: 1 кг малини, 1,5 кг цукру.
Приготування. Ягоди переберіть, відкидаючи зіпсовані та сміття. У мисці пошарово засипте малину цукром і залиште на 3–4 години, щоб виділився сік. Злийте його в каструлю й уварюйте 10–15 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. В отриманий сироп додайте малину, перемішайте, зніміть пінку і після закипання проваріть 5 хвилин. Хочете, щоб було густішим — останній етап повторіть ще раз, коли трохи схолоне. Готове варення розкладіть у стерильні банки і закатайте.
Малиново-банановий джем
Інгредієнти: 1 кг свіжої малини, 250 г м’якоті банана, 800 г цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти або сік одного лимона.
Приготування. Зварене таким способом варення виходить густим, хоч відразу на батон масти. А ще використання банана зменшує кількість необхідного цукру, що також дуже важливо. Перебрані ягоди малини покласти в каструлю з товстим дном, пом’яти їх товкачем на пюре. Банани порізати півкільцями і додати до ягід, всипати цукор і лимонну кислоту, добре перемішати і поставити на середній вогонь. Періодично помішуючи, щоб не пригоріло, довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму, після чого варити ще 20–30 хвилин, мішаючи й знімаючи піну. Якщо хочете, щоб вийшов більш густий джем, потримайте на вогні на 10 хвилин довше або додайте пектин (12–15 г на 1 кг фруктового пюре). Одразу розлийте варення в сухі стерильні банки, закатайте простерилізованими кришками та накрийте пледом до повного охолодження. Зберігайте в прохолодному місці. За бажанням наприкінці варіння можна додати до малиново-бананового джему трошки ваніліну і 30–50 мл коньяку.
Читайте також: «Виблискують черешні соковиті…» (Суперові рецепти).