«Чорних ягід пишний кущ…» (Суперові рецепти)
Нині смородина стала настільки популярною, що росте фактично на кожній присадибній ділянці. Та й не дивно, адже ці дрібні непоказні ягідки дуже багаті на вітаміни. Людям, що дбають про власне здоров’я, просто необхідно включати смородину у свій раціон. А приготувати з неї можна не лише традиційні варення чи компот, а й морозиво, пиріг, смузі, соус, желе
Смородина, перетерта з цукром
Це не тільки смачний і корисний десерт, а й незамінний натуральний засіб боротьби із зимовими застудами. Її можна використовувати як звичайне варення, в якості начинки для різної випічки, для заварювання чаю. Ягоди, перетерті з цукром, зберігають усі корисні властивості і довго не псуються
Інгредієнти: 1 кг смородини, 2 кг цукру.
Приготування. Для такого варення краще збирати ягоди після кількох сонячних днів — вони будуть більш солодкими. Смородину помийте, ретельно переберіть її, видаляючи попсовані ягоди, хвостики і сміття. Перебийте блендером або пропустіть через м’ясорубку. Складіть у глибоку емальовану миску, засипте цукром, вимішайте і поставте в холодильник на 3 години, за цей час цукор почне розчинятися. Потому ще раз добре перемішайте, розкладіть варення в банки, попередньо ретельно вимивши їх із содою та обдавши окропом. Зверху засипте шаром цукру (приблизно по 1–2 ст. л. на кожен слоїк), щоб смородина краще зберігалася. Закрийте банки і тримайте в холодильнику або в погребі.
Закрийте банки і тримайте в холодильнику або в погребі.
Смузі
Такий смачний та корисний напій можна приготувати не лише влітку, якщо запастися замороженими ягодами
Інгредієнти: 4 банани, 4 скл. смородини, 0,5–1 скл. молока, мед — за смаком.
Приготування. Банани почистити і довільно нарізати. Скласти банани і ягоди в чашу блендера і збити до отримання однорідної маси. Додати мед і молоко за смаком, ще раз збити. Перелити смузі у склянки і відразу подавати, за бажанням прикрасивши листочками м’яти, кружальцями банана і ягодами.
Морозиво
Зимний смаколик із доступних продуктів — анітрохи не гірший за магазинний
Інгредієнти: 300 г смородини, 300 г сметани, 5 ст. л. цукру.
Приготування. Ягоди перебрати, добре вимити, обдати окропом, щоб пустили більше соку, подрібнити чорну смородину за допомогою блендера. За бажанням можна пропустити через сито, щоб вийшло чисте пюре. Додати сметану і цукор. Ретельно перемішати, скуштувати, за потреби досолодити. Перелити масу в формочки і вставити палички. Помістити в морозилку на 3–4 години до повного застигання. Готове морозиво дістати з формочок, зануривши їх попередньо в гарячу воду на кілька секунд.
Мафіни «Чудо-ягода»
Смаколик до чаю на раз-два-три
Інгредієнти: 150 мл кефіру, 125 г вершкового масла або маргарину, 2 яйця, 200 г цукру, 0,5 ч. л. соди, 1,5 скл. борошна, 1 скл. смородини.
Приготування. Вершкове масло чи маргарин розтопіть у мікрохвильовці й трохи охолодіть. Додайте збиті з цукром яйця, влийте кефір, попередньо всипавши в нього соду і розмішавши. Тоді поступово, невеликими порціями добавляйте борошно і вимішуйте. Перебрані й помиті ягоди смородини обсушіть на паперовому рушничку і всипте в тісто. Легенько перемішайте ложкою або силіконовою лопаткою. Розкладіть тісто в маленькі формочки для мафінів, заповнюючи їх на дві третини (краще недокласти, адже мафіни чудово піднімаються в процесі випічки). Випікайте за температури 170–180 градусів приблизно 30 хвилин, готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою чи зубочисткою. Діставши мафіни з духовки, спершу злегка остудіть їх 10–15 хвилин, а тоді виймайте з формочок.
Читайте також на volyn.com.ua: «Переселенці з Харкова зі свого городця на Волині вже й овочі мають».