Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
На Рівненщині лікарі видалили пацієнтці з-під шкіри гельмінта завдовжки 9 сантиметрів

Хвороба від людини до людини не передається.

Фото Суспільного Рівне.

На Рівненщині лікарі видалили пацієнтці з-під шкіри гельмінта завдовжки 9 сантиметрів

Пацієнтка звернулася зі скаргою на появу пухлини на волосистій частині голови

На Рівненщині лікарі видалили пацієнтці з-під шкіри гельмінта завдовшки у дев'ять сантиметрів. Це перший випадок захворювання на дирофіляріоз у 2022 році, зафіксований в області. Здоров'ю жінки зараз нічого не загрожує, розповіла Суспільному ентомологиня обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслана Драб.

Пацієнтка родом із Березнівщини. Наприкінці червня вона звернулася до лікарів зі скаргою на появу пухлини на волосистій частині голови. Під час її видалення лікарі виявили гельмінт виду Dirofilaria repens та встановили діагноз — підшкірний дирофіляріоз.

Що це за хвороба

«Дирофіляріоз реєструють в Україні з 1996 року і ця хвороба має тенденцію до зростання. На Рівненщині її фіксують з 2005 року і цей випадок на території нашої області 43-й «, – каже ентомологиня Руслана Драб.

Основним джерелом інвазії вважаються м’ясоїдні ссавці: собаки, коти, лисиці тощо. Але переносниками – кровосисні комарі різних видів.

Основним джерелом інвазії вважаються м’ясоїдні ссавці: собаки, коти, лисиці тощо. Але переносниками – кровосисні комарі різних видів.

Дирофілярія в перекладі з латинської – зла нитка – тонка ниткоподібна нематода білого кольору. У хворих тварин самка гельмінта народжує живих личинок – мікрофілярій, які при укусах комара потрапляють в організм комахи, а під час наступних укусів потрапляють до інших тварин чи людей, у тілі яких продовжують розвиватися та рости.

Хвороба від людини до людини не передається.

«Від собаки до людини чи іншої собаки теж не передається. Потрібен обов'язково переносник і час для проведення циклу розвитку. Навіть, якщо ветеринари виявили у собаки чи кота цю хворобу, то її лікують звичайними препаратами для дегельмінтизації», – наголошує Руслана Драб.

У Центрі контролю та профілактики хвороб зазначають, що прогноз для жінки, у якої видалили гельмінта — позитивний. Паразит сягав дев'яти сантиметрів, це була самка. Її відправили на детальне дослідження, каже експертка. А пацієнтка впродовж трьох років знаходитиметься під спостереженням медиків.

«В Україні були випадки по видаленню двох паразитів у однієї людини, але гельмінти були одностатеві, не могли спарюватися. Відповідно, ці люди не були джерелами інфікування», – зазначає ентомологиня.

Крім того, фахівці проводять роботи із вогнищем, залучені експерти з ветеринарної служби, які досліджували домашніх тварин у середовищі, де мешкає пацієнтка.

«Людина, яка захворіла, не має в господарстві домашніх тварин, але вони є у сусідів. Саме тварини могли стати джерелом. Крім того, ми дослідили у вогнищі комарів і результат негативний. Але всі розуміють, що зловити комара з мікрофілярією важко», – розповідає спеціалістка.

Як вберегтися

Аби не захворіти, необхідно захищати себе та домашніх тварин від укусів комарів, застосовуючи різні види репелентів, інсектицидів та фумігаторів. А ще своєчасно проводити дегельмінтизацію домашнім тваринам.

На вікнах та дверях рекомендують вішати москітні сітки, на природі – вдягатися з максимальним захистом від укусів комарів у години їх активності.

Читайте також: «З ока волинянина вийняли 12-сантиметрового гельмінта»

Реклама Google

Telegram Channel