Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Сушили фрукти, солили огірочки, варили конфітюр? Як тепер усе це зберегти?

Закрити – то пів справи. Важливо ще й уміти зберегти.

Фото із сайту tsn.ua.

Сушили фрукти, солили огірочки, варили конфітюр? Як тепер усе це зберегти?

Ці прості поради допоможуть пережити зиму вашій консервації і сухофруктам

У пошуках прохолоди

Консервація не любить високої температури. Тому найкраще місце для неї — ​льох чи підвал із температурою +5…+ 8 градусів. У міській квартирі підійде добре утеплений балкон, де температура не опускається нижче нуля.

Пригадайте уроки хімії: коли у воді розчиняють певні речовини — ​розчин замерзає за нижчої температури. Сіль і цукор навіть за –3…-5 не дозволять консервації замерзнути і розірвати скляну банку, але переохолодження псує смак консервованих продуктів. Аби уберегти закрутки від морозів на балконі, можна обладнати термошафу чи поставити банки у фабричний контейнер із полістиролу. Це такий собі ящик-термос.

Якщо утепленого балкона чи термошафи немає, шукайте найхолодніше місце у самій квартирі. Зазвичай це комірчина. Там немає батареї і буде на кілька градусів холодніше, ніж у кімнатах. Найчутливіші до високих температур закрутки варто зберігати на найнижчих полицях: бетонна підлога, прикрита лише лінолеумом, тепла не дає.

Любителі компотів мають знати, що у кісточках міститься синильна кислота — сильна отрута, яка поступово переходить у консервацію. Або закатуйте без кісточок, або випивайте до літа.

Різниця температур навіть лише у три градуси має значення. Тож виставляйте консервацію знизу вгору: долі томатні і соки фруктові (вони практично не місять консервантів, таких як оцет, сіль, цукор), трохи вище — ​мариновані помідори й огірки (оцет у маринадах чудовий консервант і дозволяє витримувати кімнатну температуру), а найвище, на рівні пояса, — ​варення (цукор — ​дуже потужний консервант). За відсутності комірчини можна зберігати консервацію під ліжком. Звучить доволі смішно, але що вдієш? Для такого варіанта підходять низькі ящики на коліщатах. Їх можна закотити під ліжко і легко викотити, коли потрібно дістати банку.

І ще кілька порад

Любителі компотів мають знати, що у кісточках міститься синильна кислота — сильна отрута, яка поступово переходить у консервацію. Або закатуйте без кісточок, або випивайте до літа.
Світло псує консервацію. Тому місце для її зберігання має бути темним: комірчина чи шафа із дверцятами — ​кращі за відкриті полиці.

Мариновані гриби слід зберігати за температури +4...+8 градусів (холодильник, льох, балкон). На відміну від маринованих огірків та помідорів, гриби не витримують кімнатної температури.
Якщо кришка здулася, на поверхні продукту з’явилася пліснява, смак став дивним, не шкодуйте — ​викидайте. Не ризикуйте здоров’ям.

Сухофрукти

Із появою сучасних домашніх сушарок сушені продукти стали настільки популярними, що невдовзі можуть відтіснити традиційну банкову консервацію, особливо у шанувальників здорового харчування. Під час сушіння продукти втрачають вологу і цей процес не передбачає додатково обробки консервантами на кшталт оцту, солі чи цукру.

Як зберегти висушене?

Прохолода бажана. Ідеальні умови для зберігання сухофруктів — ​температура +8…+10 градусів та низька вологість 30–40%. Така собі ніч у пустелі. У квартирі для зберігання сушки підійде утеплений балкон. Сухофрукти краще покласти у полотняні мішечки, а поруч поставити велику сільничку, щоб сіль вбирала зайву вологу. Якщо мусите зберігати сухофрукти у комірчині чи кухонних шафах — ​покладіть їх у скляні банки, додайте кілька листочків сушеної м’яти (проти молі) та закрийте герметичними кришками. Поруч залиште пластинку від кухонної молі — ​засіб не має запаху. Міль є найбільшим ворогом сухофруктів і горіхів. Поліетиленові пакети чи кришки — ​для молі не перешкода.

Сухофрукти необхідно оглядати що два тижні, скляна тара дає змогу вчасно виявити проблему. Якщо міль чи жучки щойно з’явилися — ​сушку ще можна врятувати: 20 хвилин потримати у духовці за температури +60…+70 або винести надвір у морозний день.

Різні сухофрукти не варто змішувати і зберігати в одній тарі, особливо якщо вони мають різну вологість.

Сушку з високим вмістом вологи на кшталт чорносливу чи інжиру краще зберігати в холодильнику. Для сушених яблук та родзинок там занадто вогко і вони можуть відсиріти.

Весела кухня

:)):)):))
Розмовляємо з подругою, скаржуся їй, що цього року чомусь постріляли всі мої компоти. Заходить син:
— А-а-а… Національна сезонна забава «Консервація: вибухне чи пронесе?»
:)):)):))
Чоловік на ринку вибирає кабачки. Запитує продавця:
— Це у тебе самці чи самки?
— Не розумію…
— Ну мені треба, щоб з ікрою були…
:)):)):))
Господиням на замітку: найкращий рецепт кабачків — ​сплавити їх кому-небудь…
:)):)):))
— Алло, бабусю, зараз не можу говорити: я на конференції в Лондоні…
— А мені байдуже! Огірки солоні взимку брав? Щоб сьогодні ж банки повернув — ​мені новий урожай закривати нема куди!
:)):)):))
Маю дуже вдалий рецепт квашених огірків. Беремо огірки, часник, хрін, сіль, сало, горілку — ​і починаємо квасити…
:)):)):))
— А ти знаєш, що помідори — ​це ягоди?
— Та ну! То, виходить, кетчуп — ​це варення?

Читайте також: Як літом закриєш — ​зимою з’їси: найкращі рецепти сезонної консервації.

Реклама Google

Telegram Channel