Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Загроза ДРГ з Білорусі: експерт дав поради для жителів Рівненщини

Фото: Суспільне. Рівне.

Загроза ДРГ з Білорусі: експерт дав поради для жителів Рівненщини

Жителів області закликають бути максимально пильними до підозрілих людей, які можуть ставити нетипові питання про розташування військових частин, промислових об'єктів, відстаней від одного населеного пункту до іншого

Жителям Рівненщини, особливо північної частини, варто пильно придивлятися до допитливих незнайомців, вважає експерт з питань проблем нацбезпеки Тарас Жовтенко. Про це він розповів Суспільному, коментуючи слова представника Головного управління розвідки ЗСУ Вадима Скібіцького про активну підготовку на території Білорусі диверсантів.

Про що каже розвідка

Нещодавно в ГУР заявили про те, що активного створення наступальних угруповань на українсько-білоруському кордоні наразі не спостерігають.

«Водночас бачимо активну підготовку спеціальних підрозділів. Загроза в цьому випадку може бути тільки одна: з території Білорусі можуть діяти диверсійно-розвідувальні групи в наших північних областях — це і розвідка, і можливі диверсії, інші питання», — зазначив представник Головного управління розвідки ЗСУ Вадим Скібіцький.

Позиція експерта

Диверсійно-розвідувальні групи, як основну загрозу для Рівненщини зі сторони Білорусі, вказав і доцент кафедри національної безпеки Острозької академії Тарас Жовтенко. А повномасштабний наступ на Україну білоруських військ він поки назває малоймовірним з двох причин.

«Перша — це географія, тому що звідси не дуже зручно наступати масованими наземними силами. А друга причина — політична складова цієї ситуації, те, що білоруський так званий президент дуже чітко артикулює, що його сили потрібні Росії для того, щоб, умовно кажучи, тримати оборону з боку НАТО — Польщі, Прибалтики. Фактично, таким чином він свою армію позиціонував як резерв у боротьбі з оцим, так званим, західним ворогом», — пояснив Тарас Жовтенко.

Відтак головною загрозою для Рівненської області експерт назвав ДРГ.

«Це спеціально підготовлені групи диверсантів з числа військових розвідників. Це головне управління генерального штабу і РФ, бо самі по собі білоруси тут навряд чи будуть ходити. Радше за все, це або змішані групи разом з росіянами, або можуть бути навіть росіяни, переодягнені у форму білоруської армії», — припустив експерт.

Це спеціально підготовлені групи диверсантів з числа військових розвідників. Це головне управління генерального штабу і РФ, бо самі по собі білоруси тут навряд чи будуть ходити

На думку Тараса Жовтенка, свої завдання на Рівненщині ДРГ можуть виконувати у двох напрямах. Перший — це пошук, фіксування об'єктів військової та промислової інфраструктури, які можуть бути або цілями для ракетних ударів, або потенційних диверсій.

«Скоріше за все, це буде робитися для того, щоб, по-перше, мати можливість качати ситуацію в глибокому тилу, це теж один з елементів тиску РФ на Україну. А з іншого боку — ці групи будуть вирішувати ще й задачу з підтримування певного рівня загрози з боку Білорусі для того, щоб зв'язати наші війська тут. Тобто не дати можливості українській владі, воєнно-політичному керівництву перемістити ці війська й посилити, наприклад, наші позиції на сході чи півдні», — пояснив Тарас Жовтенко.

Жовтенко закликає жителів Рівненщини бути максимально пильними до підозрілих людей, які можуть ставити нетипові питання про розташування військових частин, промислових об'єктів, відстаней від одного населеного пункту до іншого.

«В першу чергу, це до уваги жителів прикордонних районів з республікою Білорусь. Бо білоруські і російські військові дуже часто користуються моментами, коли можна правом місцевого мешканця перетинати більш-менш вільно кордон, збирати ягоди і гриби, при цьому задавати якісь питання. Поява людей, яких раніше не було, які не є типовими для цієї місцевості, які ставлять цікаві питання, розпитують про дорогу в тих напрямках, яких ніколи звідси не їздили. Маємо бути пильними і звертати увагу на все, що вибивається з того, що нам здається рутиною», — наголосив експерт.

Рівненщина з Білоруссю має 218 кілометрів кордону.

Читайте також: Зенітні удари по наземних цілях – нова загроза від російських окупантів

Реклама Google

Telegram Channel