Часом — з квасом, порою — з водою: рецепти літніх напоїв
А без них улітку ніяк не обійтися, адже у спеку дуже хочеться пити. І якщо по воду просто йдемо до криниці чи до крамниці, то з квасом треба трохи поморочитися. Щоправда, цей традиційний напій української кухні нині також є в магазинах, як мовиться, до кольору й до вибору, але свій таки кращий, з нього більше користі. А приготувати його зовсім не складно
Хлібний з родзинками
Інгредієнти: 300 г житнього хліба (чорного), 3–4 л води, 10–15 ст. л. цукру, 2 ст. л. родзинок.
Приготування. Наріжте хліб шматочками та підсушіть у духовці до рум’яної скоринки, стежте, аби не підгоріли, інакше квас буде гірчити. Остиглі сухарі перекладіть у ємність, в якій готуватимете напій. Закип’ятіть воду і розчиніть у ній цукор, коли остигне — залийте сухарі, додайте родзинки. Накрийте ємність бавовняною серветкою або марлею і залиште для бродіння. Через добу сухарі мають почати пінитися, підніматися вгору. Якщо цього не сталося, значить, хліб був не дуже хорошої якості, доведеться додати в закваску дріжджі. Змішайте 2 столові ложки розбухлих сухарів і пів склянки води, всипте 1 столову ложку цукру і 5–7 г подрібнених свіжих дріжджів, перемішайте і потримайте, поки суміш стане однорідною, тоді перелийте її в хлібну закваску. Після того, як сухарі спіняться і піднімуться вгору, квас буде готовий через 2–4 дні. Його слід процідити через 3 шари марлі, перелити в пляшки й охолодити. Всю закваску викидати не варто — залиште половину, додайте свіжопідсушених сухарів, 4 столові ложки цукру й 1 столову ложку родзинок, залийте перевареною водою і залиште на ніч — вранці буде нова порція квасу.
Домашній
Інгредієнти: 500 г чорного хліба, 300 г цукру, 15 г свіжих дріжджів, 5 л гарячої води.
Приготування. Хліб поріжте, підрум’яньте у духовці до золотистого кольору і висипте в каструлю. Залийте сухарі окропом (3 л), закрийте кришкою, остудіть, після чого процідіть через марлю. Залийте сухарі 2 л окропу, залиште ще на 1 годину, процідіть. Усю рідину злийте в один бутлик або емальовану каструлю, додайте цукор і дріжджі, перемішайте і настоюйте 8–12 годин при кімнатній температурі. Розлийте квас у пляшки і зберігайте в прохолодному місці. За бажанням до нього можна додати два кружальця лимона і кілька листочків смородини.
М’ятний
Інгредієнти: 3 л води, 2 скибки хліба «Бородинського», 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. подрібненої свіжої м’яти, 10 г дріжджів.
Приготування. Хліб трохи підсушити, розламати на кілька шматків і залити окропом. Дати настоятися 3–4 години, процідити. Всипати м’яту, цукор та дріжджі і поставити за кімнатної температури бродити 2 дні, після чого ще раз процідити через 2–3 шари марлі, розлити у пляшки й охолодити.
Яблучний
Інгредієнти: 1,5 скл. сушених яблук, 4 л окропу, 0,5 скл. цукру (або до смаку), 5–7 г свіжих дріжджів.
Приготування. Яблука промити, всипати у високу емальовану каструлю, залити окропом і, всипавши цукор, ретельно перемішати до його повного розчинення. Залишити настоюватися на 3–4 години. Потому (за температури не вище 30 градусів) додати подрібнені дріжджі й залишити приблизно на 2 доби — до появи піни (кришкою накривати не щільно). Готовий напій розлити у пляшки, зберігати у холодному місці.
Читайте також: Літо зиму годує: найкращі рецепти із сезонних овочів.