Солимо огірки: з кропом, гірчицею, хроном, морквою, горілкою: найкращі рецепти
За цими рецептами вони будуть хрусткими, смачними й ароматними. Обирайте, які вам до смаку
Анекдот до теми
— А я працюю солісткою…
— Співаєте?
— Нє, солю огірки, помідори, капусту…
Класичні з кропом та часником
Інгредієнти: 2 листки хрону, 2 листки смородини, 2 вишневі листки, 2 парасольки кропу, 2 зубчики часнику, 0,5 стручка гіркого перцю, огірки, 3 ст. л. солі (на банку ємністю 3 л), вода.
Приготування. На дно слоїка вкиньте листя хрону, смородини, вишні, кріп і порізані часник та перець, потому щільно укладіть огірки. Розчиніть сіль у склянці води. Залийте огірки чистою холодною водою до половини банки, тоді додайте сольовий розчин і заповніть банку холодною водою доверху. Закрийте щільно капроновою кришкою і поставте в погріб.
З морквою та болгарським перцем
Інгредієнти: огірки, 3 морквини, 1,5–2 болгарські перці, 0,5 стручка гіркого перцю, 1 невеликий корінь хрону, 2 парасольки кропу, 8–10 зубчиків часнику, 7 горошин чорного перцю, 7 горошин запашного перцю, 2,5 ст. л. солі, вода.
Приготування. Овочі нададуть огіркам приємного аромату. А взимку солоні моркву та перець можна використовувати для приготування або оздоблення інших страв.
Наріжте моркву кружальцями, болгарський перець — невеликими скибочками, а гіркий — шматочками. На дно банки покладіть покраяний корінь хрону, парасольки кропу. Утрамбуйте в слоїк огірки, чергуючи їх із морквою, часником і болгарським та гірким перцем. Розчиніть сіль у чистій холодній воді, залийте овочі. Закрийте банку капроновою кришкою і залиште на 3 дні при кімнатній температурі. Потім злийте розсіл у каструлю, доведіть до кипіння. Змивати з огірків білий наліт не потрібно, залийте їх гарячим розсолом, накрийте кришкою і залиште на 10–15 хвилин. Повторіть так ще двічі, за третім разом закатайте банку. Поставте її догори дном і укутайте до повного охолодження.
— А я працюю солісткою… — Співаєте? — Нє, солю огірки, помідори, капусту…
Із сухою гірчицею
Інгредієнти: огірки, 2 парасольки кропу, 1 листок хрону, 3 листки смородини, 3 вишневі листки, 3 зубчики часнику, 3 ст. л. солі, 1 ст. л. сухої гірчиці, вода.
Приготування. Завдяки гірчиці огірки набудуть легкої гостринки, а листя зробить їх ароматними.
Викладіть на дно банки кріп, листя хрону, смородини і вишні, щільно заповніть огірками, пересипаючи подрібненим часником, вгорі залиште трохи місця. Всипте в слоїк сіль і гірчицю, залийте холодною водою. Закрийте банку капроновою кришкою, злегка збовтайте і поставте в льох.
З горілкою
Інгредієнти: огірки, 3 сухі лаврові листки, 3 листки хрону, 1 парасолька кропу, 2 зубчики часнику, вода, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 100 мл горілки.
Приготування. Горілка зробить огірки ще більш хрусткими, при цьому овочі не набудуть алкогольного запаху.
На дно банки покладіть лаврове листя, хрін, кріп і часник. Заповніть ємність огірками. Розчиніть у чистій холодній воді цукор та сіль і залийте овочі. Зверху влийте горілку. Накрийте слоїк марлею або кришкою з дірочками й залиште в темному місці за кімнатної температури на 3 дні. Регулярно знімайте піну.
На четвертий день злийте розсіл у каструлю і доведіть до кипіння. Через 5 хвилин залийте огірки киплячим розсолом і закатайте банку. Переверніть, укутайте і залиште до повного остигання.
Варто знати
Мариновані і солоні огірки — не одне і те ж. Для приготування перших використовується оцет або лимонна кислота, а для других — тільки сіль.
Є два способи засолювання: холодний (овочі заливають холодною водою) і гарячий (спочатку холодною водою, а потім гарячим настояним розсолом). Банки з огірками, засоленими холодним способом, закривають капроновими кришками і зберігають у холоді. А при гарячому — закатують металевими кришками і зберігають за кімнатної температури.
Щоб солоні огірки вийшли тверденькими і хрусткими, перед засолюванням замочіть їх у холодній воді на 3–4 години.
Після заливання огірків водою під банку доцільно поставити широке блюдо або миску: через бродіння з-під кришки може витікати рідина.
Читайте також: Як літом закриєш — зимою з’їси: найкращі рецепти сезонної консервації.