Огірки — на всі смаки
Навіть якщо ви вже законсервували на зиму і квашених, і маринованих, варто спробувати ще кілька варіантів заготовок із цього популярного овоча, зокрема у вигляді салатів або просто шматочками. По-перше, це дасть змогу «прилаштувати» всю «некондицію» — огірки нестандартного розміру: переспілі, великі, криві тощо, тобто ті, які цілими не закриєш. А по-друге, така консервація теж дуже смачна, її можна подавати до різноманітних м’ясних страв та гарнірів, використовувати на бутерброди
…з французькою гірчицею
Інгредієнти: 3 кг огірків, 1,2 л води, 300 мл оцту (9%), 1 скл. цукру, 3 ст. л. солі, 6 ст. л. французької гірчиці, 10 горошин запашного перцю, 2,5 ч. л. насіння гірчиці, 25 горошин чорного перцю, 5 зубчиків часнику, шматочок кореня хрону (близько 10 см), 5 парасольок кропу (інгредієнти розраховані на 5 слоїків ємністю 1 л).
Приготування. Огірки вимийте і замочіть у холодній воді на 4–6 годин. Потому кожен огірок розріжте вздовж на вісім частин, менші — на четвертинки. Вимийте й обсушіть банки, в кожну на дно покладіть 2 горошини запашного перцю, пів чайної ложки насіння гірчиці, 5 горошин чорного перцю, почищений і порізаний зубчик часнику, шматочок кореня хрону, парасольку кропу. Заповніть слоїки скибочками огірків. Приготуйте маринад: у каструлю влийте воду, додайте оцет, цукор, сіль і французьку гірчицю, перемішайте. Отриманою холодною заливкою заповніть банки з огірками, накрийте кришками. Стерилізуйте при слабкому кипінні 10 хвилин з моменту закипання води. Потім закрутіть і переверніть слоїки догори дном, залиште так до повного охолодження.
…з часником
Інгредієнти: 4 кг огірків, 100 г часнику, 3 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 200 мл оцту (9%), 1 скл. олії, 10 г чорного перцю.
Приготування. Огірки ретельно вимити, нарізати кружальцями. Часник почистити й дрібно покраяти ножем, всипати до огірків. Додати сіль, цукор, оцет, олію. Всипати чорний мелений перець, вимішати все і залишити на 3–5 годин. Потому розкласти салат у чисті банки (разом із рідиною), зверху прикрити кришками. Стерилізувати півлітрові слоїки 15 хвилин, закрутити й укутати їх до повного охолодження. Зберігати в прохолодному місці. Повністю готовим до споживання салат буде через 3–4 тижні, коли настоїться.
…в томаті
Інгредієнти: 1,9 л води, 1 скл. цукру, по 200 мл томатної пасти й оцту, 2 ст. л. солі, огірки, кріп, петрушка, чорний перець горошком, часник.
Приготування. Закип’ятити воду, додати сіль, цукор, оцет і томатну пасту, ще раз довести маринад до кипіння і залишити, щоб схолонув. Огірки помити, пообрізати хвостики, порозрізати уздовж на четвертинки. На дно літрових банок покласти кріп, петрушку, 3–4 горошини чорного перцю, 2–3 подрібнені зубки часнику, далі щільно вертикально укласти підготовлені огірки і залити маринадом. Стерилізувати 12–15 хвилин і закатати.
Салат «Пікантний»
Інгредієнти: 4 кг огірків, 2 ст. л. натертого або пропущеного через прес часнику, 1,5–2 ст. л. меленого чорного перцю, 2 ст. л. насіння гірчиці, 1 скл. олії, 1 скл. оцту, 2–3 ст. л. солі,
3 ст. л. дрібно посіченої петрушки.
Приготування. Огірки помити, покраяти тонкими кружальцями, додати всі компоненти, добре вимішати і залишити настоюватися. Через 4–6 годин розкласти салат у чисті слоїки, накрити кришками і стерилізувати 20 хвилин.
Читайте також: «Солимо огірки: з кропом, гірчицею, хроном, морквою, горілкою: найкращі рецепти».