Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Король серпня – ​баклажан: суперові рецепти

З точки зору ботаніки синенькі відносяться до ягід. Але нам все-таки звичніше називати їх овочами.

Фото із сайту youtube.com.

Король серпня – ​баклажан: суперові рецепти

Справді, хіба можна уявити меню останнього літнього місяця без цього овоча? Страви з цим інгредієнтом смачні, поживні й корисні. Пропонуємо добірку рецептів із синенькими і сподіваємося, що прихильників у нього стане ще більше

Рулетики

Інгредієнти: 3 баклажани, 1 помідор, 3–4 зубки часнику, зелень (кріп, петрушка), 100 г плавленого сиру, 2 ст. л. олії, чорний мелений перець, сіль — ​за смаком.

Приготування. Баклажани помити, обсушити, зрізати хвостики і покраяти вздовж тонкими смужками. Пересипати сіллю і залишити на 30 хвилин, а потім промити. Помідор нарізати невеликими скибочками. Подрібнити зелень, вичавити часник. Плавлений сир також покраяти невеликими брусочками. У розігрітій сковороді на олії обсмажити баклажани з обох боків до золотистого кольору. Кожну смужку змастити часником, на її край викласти шматочок помідора, сир, дрібку зелені, посолити, поперчити і скрутити рулетиком. Щоб не розгорнулися, можна скріпити дерев’яними шпажками. На змащеній маслом сковороді обсмажити рулетики на невеликому вогні, поки сир розплавиться.

Салат «Пан баклажан»

Інгредієнти: 3 баклажани, 1 велика цибулина, 3 яйця, 3 ст. л. оцту, 80 мл води, сіль, перець, цукор, майонез — ​до смаку.

Приготування. Баклажани помити, порізати брусочками, посипати 2 ст. л. солі і залишити на 20–30 хвилин, щоб пустили сік та позбулися гіркоти. Далі промити й обсмажити на олії до готовності, викласти на паперову серветку, щоб вибрала зайвий жир. Цибулю порізати тонкими півкільцями й залити маринадом з 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 3 ст. л. оцту, 80 мл окропу. Яйця відварити й покраяти соломкою. Змішати баклажани, відтиснуту від маринаду цибулю, яйця, посолити, поперчити за смаком, заправити майонезом.

Смажені баклажани із сиром та часником

Інгредієнти: 1 середній баклажан, 2 помідори, 100 г твердого сиру, 5 зубчиків часнику, майонез, 5–6 гілочок кропу та петрушки, олія, сіль.

Приготування. Баклажани помити і порізати на кружальця, викласти в глибоку ємність, посипати сіллю і зачекати 30 хвилин, щоб вийшла гіркота. Після цього промити і просушити паперовою серветкою. Далі кожен шматочок обсмажити з обох боків. Сир натерти на дрібну тертку, вичавити часник і заправити майонезом. Зелень дрібно посікти, помідори нарізати скибочками. Баклажани викласти почергово з помідорами, змащуючи кожен шар соусом та посипаючи зеленню.

Овочеве рагу

Інгредієнти: 3 баклажани, 1 цибулина, 1 морквина, 1 болгарський перець, 2 помідори, 2 зубки часнику, пучок зелені (петрушка, кріп, кінза), 2 ст. л. олії, лавровий лист, коріандр, перець мелений, цукор, сіль — ​за смаком.
Приготування. Баклажани наріжте великими кружальцями, покладіть у підсолену воду і відставте на пів години, щоб із них вийшла гіркота. Потім промийте водою. Цибулю подрібніть. Моркву натріть на крупній тертці. Болгарський перець покрайте великими кубиками. Помідори при бажанні можна очистити від шкірки, дрібно поріжте. Зелень посічіть. Часник розітріть у ступочці. Злегка обсмажте баклажани на олії, додавши до них коріандр і трохи перцю. Окремо обжарте цибулю на середньому вогні до золотистого кольору. Додайте до неї моркву. Перемішайте і через 2 хвилини всипте болгарський перець.

Далі в зажарку покладіть обсмажені баклажани, помідори, спеції, цукор, посоліть і, акуратно помішуючи, тушкуйте 3 хвилини.

Далі в зажарку покладіть обсмажені баклажани, помідори, спеції, цукор, посоліть і, акуратно помішуючи, тушкуйте 3 хвилини.

Наприкінці додайте зелень і часник, перемішайте, зменшіть вогонь і готуйте під кришкою ще 3 хвилини.

Реклама Google

Соте

Інгредієнти: 2 кабачки, 2 баклажани, 3 болгарські перці, 2 помідори, 2 цибулини, 1 морквина, 3 зубки часнику, пучок зелені (цибуля, петрушка, кріп, кінза), 1 ст. л. томатної пасти, 2–3 ст. л. олії, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. цукру, лавровий лист, духмяний і чорний перець, коріандр, сіль — ​за смаком.

Приготування. Баклажани (чистити від шкірки не потрібно) наріжте кружальцями і замочіть у підсоленій воді на 20 хвилин, щоби з них вийшла гіркота. Помідори опустіть в окріп на 1–2 хвилини, зніміть шкірку і покрайте скибочками. Кабачки наріжте напівкружальцями. Перець, очищений від насіння, покрайте соломкою, цибулю — ​півкільцями. Моркву натріть на крупній тертці. Приготуйте зажарку: обсмажте в розігрітій олії цибулю, додайте моркву, болгарський перець і протушкуйте 7–10 хвилин на середньому вогні. Потім додайте борошно, далі — ​томат, добре перемішайте і просмажте ще 2–3 хвилини. У каструлю засипте кабачки, влийте трохи води і поставте на середній вогонь на 10 хвилин, періодично помішуючи, щоб не підгоріли. Коли вони пустять сік, всипте баклажани. Через 5 хвилин додайте помідори, подрібнену зелень і зажарку. Посоліть, додайте цукор, спеції, акуратно перемішайте і тушкуйте ще 3–5 хвилин до готовності. Наприкінці покладіть вичавлений часник, перемішайте і подавайте на стіл.

Читайте також: «Зима спитає, хто лінується, а хто дбає: суперові рецепти закруток».

Telegram Channel