Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Якщо вродили кабачки: топ рецепти смачних закусок для господинь

Щоранку їм бутерброди з ікрою і радію: життя вдалося! Наступного року посію ще більше кабачків! ☺

Волинь-нова

Якщо вродили кабачки: топ рецепти смачних закусок для господинь

Ці овочі — ​одні з найдоступніших і для тих, хто їх купує на ринку (бо недорогі), і для тих, хто вирощує на власному городі (адже культура невибаглива — ​із тих, які «посадив і забув»). Але це аж ніяк не впливає на їхні смакові якості. А зважаючи на величезну кількість рецептів їх приготування, навіть кабачкове меню можна неабияк урізноманітнити, в тому числі й зимове

Рулетики з кабачків

Інгредієнти (на 4 банки по 0,5 л): 5 довгих молодих кабачків, близько 800 мл гарячої води, 4 ст. л. солі, 4 ст. л оцту.

Приготування. Кабачки помити, відрізати плодоніжки, спеціальним ножем (можна використовувати ніж для шинкування капусти) тонко нарізати довгими слайсами. У стерилізовані слоїки укласти пластинки кабачка, згорнувши їх у рулетик. Потім зверху так само скласти другий ряд. У кожну півлітрову банку додати по 1 ч. л. солі і 1 ст. л. 9-процентного оцту, залити окропом, накрити прокип’яченими кришками. У каструлю помістити решітку або застелити рушник, акуратно поставити банки, влити гарячої води, щоб вона сягала по вінця. Стерилізувати 7 хвилин з моменту закипання води в каструлі, закатати й укутати до повного охолодження. Взимку викласти кабачки на друшляк, щоб стекли, потому вмочувати в борошно і збите яйце з сіллю та обсмажити на олії. Коли охолонуть, згорнути в рулетики з різною начинкою — ​наприклад, із сиром і часником, корейською морквою тощо.

Кабачкова ікра

Інгредієнти: 3 кг кабачків, 900 г цибулі, 1 кг моркви, 5 великих зубців часнику, 200 мл олії, 2 ст. л. солі, 1 ч. л. меленого чорного перцю, 250 г томатної пасти, 50 мл оцту.

Приготування. Цибулю порізати кубиками, кинути у казанок, влити 200 мл олії і тушкувати до прозорості, додати натерту на грубій терці моркву, дрібно порізаний часник, покраяні кубиками кабачки, всипати сіль, цукор, вимішати і тушкувати все разом протягом години, періодично помішуючи. Потім додати мелений перець, томатну пасту й готувати ще годину. Потому вимкнути плиту, трохи охолодити овочеву масу й перебити її блендером. До отриманого пюре влити оцет, довести до кипіння, проварити при постійному помішуванні ще 15 хвилин, розкласти в попередньо простерилізовані банки, закрутити, перевернути й укутати до повного остигання.

Кабачки по-корейськи

Інгредієнти: 2 кг кабачків, 0,5 кг моркви, 50 г кропу, 3,5 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1,5 ч. л. свіжомеленого коріандру, 1 ч. л. солодкої паприки, 1 ч. л. сушеного часнику, 0,5 ч. л. червоного перцю, суміш перців до смаку, 170 мл олії, 110 мл оцту (9%).

Приготування. Кабачки і моркву натерти на «корейській» тертці, відразу всипати у велику каструлю. Додати дрібно посічену зелень кропу, свіжомелений коріандр, солодку паприку, сушений часник, червоний перець, суміш перців (за бажанням), цукор та сіль. Влити олію, оцет, ретельно перемішати і залишити при кімнатній температурі на 1 годину, за цей час овочі дадуть багато соку. Розкласти салат у чисті банки (не надто щільно), зверху залити рідиною, що виділилася. Слоїки накрити кришками і стерилізувати з моменту закипання 20 хвилин. Закрутити і залишити до остигання, укутувати не треба. Зберігати можна при кімнатній температурі в темній шафі.

«Ананаси» з… кабачків

Інгредієнти: 1 кг чищених кабачків (краще молодих), 350 г магазинного ананасового соку (можна найдешевший), 0,5 скл. цукру, 2/3 ч. л. лимонної кислоти, ванілін на кінчику ножа (зовсім трошки, щоб не було гіркоти, можна замінити ванільним цукром, його додають дещо більше).

Приготування. Кабачки почистити, порізати скибочками, серединку вийняти стопкою або чашкою. У каструлі з решти інгредієнтів зварити сироп й, акуратно помішуючи, варити в ньому кабачки впродовж 15 хвилин з моменту закипання. Тоді розкласти у стерильні банки, залити гарячим сиропом, закатати й закутати в теплу «шубу» — ​до повного охолодження.

До речі. Чим старіші кабачки, тим більше знадобиться рідини — ​збільшуйте кількість соку або додайте води.

Читайте також: Зима спитає, хто лінується, а хто дбає: суперові рецепти закруток

Реклама Google

Telegram Channel