Прийшов Спас – готуй рукавиці про запас: рецепти виживання
Ну, може, й рукавиці-кожухи-валянки не завадять, але в кулінарній рубриці ми радитимемо вам робити продуктові запаси і запропонуємо чергову добірку рецептів, цього разу до свята — яблучних
Варення з горіхами
Інгредієнти: 1 кг яблук, 150 г ядер волоських горіхів, 1 середній лимон, 1 скл. цукру, 1 лавровий листок, 2–3 горошини чорного перцю, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування. Звичайне яблучне варення стане оригінальним, якщо додати в нього трохи горіхів, за бажанням можна взяти волоські, мигдаль, фундук або навіть кешью. Помиті і просушені яблука почистіть, видаліть серцевину і наріжте кубиками. Щоб вони не потемніли, опустіть їх на 2–3 хвилини у воду з додаванням лимонної кислоти (або оцту). Відцідивши рідину, яблучні кубики перекладіть у каструлю, засипте цукром. Лимон разом зі шкіркою наріжте великими скибочками, додайте до яблук. Скраю покладіть лавровий лист і, не перемішуючи, поставте на слабкий вогонь. Тим часом підсушіть і подрібніть горіхи. Після закипання яблучної маси, зменшіть полум’я і варіть 10 хвилин. Потому дістаньте лавровий листок і скибочки лимона, а горіхи всипте і, помішуючи, готуйте до прозорості яблук та уварювання сиропу. Коли варення буде майже готовим, на кілька хвилин покладіть у нього горошини чорного перцю. Вимкніть плиту, вийміть перець, розкладіть варення у простерилізовані слоїки і закатайте.
Варення «Прозоре»
Інгредієнти: на 1 кг очищених яблук – 700 г цукру (можна регулювати залежно від смаку яблук), 0,5 ч. л. меленої кориці або 1 пачка ванільного цукру.
Приготування. Яблука помити, почистити, нарізати тонкими скибочками. Для того, аби шматочки у варенні були пружними, як цукати, і не розварилися, потрібно засипати покраяні фрукти цукром на ніч, щоб пустили сік. Вранці проварити 5 хвилин, зняти з вогню і залишити до повного охолодження (бажано не менше 10 годин). Так повторити тричі. Якщо яблука дуже соковиті, можливо, доведеться збільшити кількість прийомів варіння.
Для того, аби шматочки у варенні були пружними, як цукати, і не розварилися, потрібно засипати покраяні фрукти цукром на ніч, щоб пустили сік.
Яблучне варення з лимоном і корицею
Інгредієнти: 1 кг яблук, 1 кг цукру, 1 лимон, 1,5 ч. л. кориці, 0,5 л води.
Приготування. Помийте лимон, натріть цедру на тертці, вичавіть з нього сік. Приготуйте сироп: у 0,5 л теплої води всипте цукор і помішуйте до повного його розчинення. Додайте лимонну цедру і сік, доведіть сироп до кипіння, зніміть з плити і залиште, щоб настоявся й охолонув, потому процідіть. Почищені від шкірки й серцевини яблука наріжте невеликими шматочками. Сироп знову доведіть до кипіння, всипте в нього покраяні яблука і дайте їм настоятися 2 – 3 години, після чого знову ставте варення на плиту і варіть 5 хвилин з моменту закипання, знімаючи піну. Через 3–4 години ще раз доведіть до кипіння, додайте корицю і варіть 5 хвилин. Розлийте готове варення у стерилізовані слоїки і закатайте.
Джем «Янтарний»
Інгредієнти: 2 кг яблук, 1 кг цукру.
Приготування. Помийте яблука, очистить їх від серцевин і шкірки, наріжте невеликими шматочками, засипте цукром і залиште на 1 годину. Тоді поставте каструлю з яблуками на вогонь і тушкуйте 40 хвилин до повного розм’якшення. Ретельно перемішуючи, варіть на слабкому вогні до потрібної консистенції — готовий джем не повинен стікати з ложки. Перелийте його у стерилізовані банки і закатайте кришками.
Читайте також на volyn.com.ua: «У 100 років волинянка напекла хліба для 2 синів, 8 онуків, 15 правнуків та 6 праправнуків (Фото, відео)».