Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
«Усього залишив Спас добрим людям про запас!»

«Щедрим урожаєм сповнені сади - Бог благословляє праведні труди».

Фото із сайту espreso.tv.

«Усього залишив Спас добрим людям про запас!»

На Преображення Господнє, яке відзначають 19 серпня, у церквах освячують плоди нового врожаю. Чого тільки немає у кошиках вірян: яблука і груші, персики й виноград, мед і цілюще зілля…

Яблука, запечені з сиром

Інгредієнти: 4 великі солодкі яблука, 1 яєчний жовток, 150 г сиру, 2 ст. л. цукру, дрібка ваніліну, родзинки (за бажанням), цукрова пудра для оздоблення.

Приготування. З яблук зріжте верхню частину до рівня хвостика. Виріжте серцевину із зернятками й трохи м’якоті виберіть ложкою, щоб мати місце для начинки. Сир змішайте із жовтком, цукром і ваніліном. Отриманою масою наповніть яблука. Поставте їх у форму, влийте трохи води і запікайте в розігрітій до 200 градусів духовці близько 25 хвилин. Подавайте страву теплою, посипавши цукровою пудрою.

Медівник

Інгредієнти: для тіста — ​5 яєць, 4 ст. л. меду, 0,5 ч. л. соди, 10 г розпушувача, 150 г цукру, 400 г борошна; для крему № 1 – 0,5 л молока, 100 г цукру, 3 ст. л. крохмалю, 200 г вершкового масла; для крему № 2 – 0,5 кг малини, 220 мл води, 100 г цукру, сік половини лимона, 3 ст. л. крохмалю.

Приготування. Мед поставити на слабкий вогонь до закипання. Зняти з плити, всипати соду і добре розмішати, маса збільшиться втричі. Яйця збити з цукром, додати мед із содою і поступово вводити просіяне борошно з розпушувачем. Форму застелити пергаментом, вилити тісто і випікати медівник при 180 градусах до готовності (перевіряти дерев’яною шпажкою). Тим часом приготувати креми. Для першого 0,4 л молока розварити з цукром, як закипить — ​влити суміш із крохмалю та 100 мл молока, варити, помішуючи, до загустіння. Охолодити, додати вершкове масло кімнатної температури і добре збити. Для другого крему до малини додати 150 мл води, цукор, лимонний сік і прокип’ятити 3 хвилини. Крохмаль розвести 70 мл води, влити в малинову масу і варити до загустіння. Медівник розрізати горизонтально навпіл, змастити малиновим кремом, як вистигне — ​нанести заварний крем, накрити другим коржем, прикрасити на свій смак.

Грушевий пиріг із журавлиною

Інгредієнти: 800 г солодких груш, 400 г борошна, 200 г вершкового масла, 200 г журавлини, 180 г цукру, 2 яйця, 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 50 г цукрової пудри, 1 ч. л. меленої кориці, 1 ч. л. соди, щіпка солі.

Приготування. Просіяти в глибоку миску борошно, змішати із содою, сіллю і цукровою пудрою. Охолоджене масло нарізати кубиками, добре перетерти з борошняною сумішшю, влити збиті яйця і замісити тісто (за необхідності додати трохи сметани). З нього сформувати дві кульки (одну трохи більшу), загорнути в харчову плівку і залишити на пів години в холодильнику. Тим часом приготувати начинку: вимиті й очищені груші нарізати кубиками, журавлину помити, обсушити, змішати зі шматочками груші й крохмалем, додати корицю і 150 г цукру. Кульку тіста більшого розміру тонко розкачати і викласти у форму, сформувавши бортики, розподілити зверху грушеву суміш і розкласти шматочки масла. Другу кульку тіста розкачати і накрити начинку, защипнути краї, посипати цукром і запікати 20 хвилин при 200°, потім зменшити температуру до 190° і пекти до готовності (перевіряти її дерев’яною шпажкою).

Шарлотка з абрикосами

Інгредієнти: 5 яєць, 200 г цукру, 180 г борошна, 0,5 ч. л. соди, 400 г персиків або абрикосів, 10 г вершкового масла.

Приготування. Відокремте жовтки, білки збийте до стійких піків. Не перестаючи збивати, невеликими порціями додавайте цукор. Тоді введіть у білкову масу збиті окремо яєчні жовтки й акуратно вимішайте. Соду змішайте з борошном і поступово додавайте у суміш, обережно перемішуючи лопаткою. Персики чи абрикоси добре помийте, видаліть кісточки, наріжте ягоди скибочками. Форму діаметром 26–28 см змастіть вершковим маслом. Влийте у форму половину тіста. На нього викладіть шматочки фруктів так, щоб вони не торкалися один одного. Зверху вилийте решту тіста. Поставте форму в розігріту до 220 градусів духовку і запікайте шарлотку протягом 5 хвилин, потому зменшіть температуру до 170 градусів і печіть приблизно пів години. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Діставши з духовки, охолодіть шарлотку у формі. Подавайте разом зі збитими вершками або морозивом.

Читайте також: «Яблучний Спас: як у центрі Луцька освячували кошики (Фото)».

Реклама Google

Telegram Channel