Болгарський перець і консервують, і морозять, і салати готують (Найкращі рецепти)
Цей овоч не просто прижився в українській кухні, а став нашим улюбленцем. Він справді додасть смаку і соковитості будь-якому салату, добре «вписується» в гарячі страви, а взимку потішить у маринованому і замороженому вигляді. Його фарширують м’ясом і овочами, консервують, роблять соуси, лечо, додають у супи та борщі
Маринований у томаті
Згодиться взимку і до будь-якого гарніру, і до м’ясних страв, та й бутерброди, прикрашені шматочком перцю, нагадуватимуть про літо
Інгредієнти: 5 кг перцю, 0,5 л томатного соку, 2 скл. цукру, 1,5 скл. води, 1 скл. оцту, 3 ст. л. солі, 300 мл олії.
Приготування. Перець помити, видалити плодоніжки і насіння, порізати широкими скибочками й висипати в миску або каструлю. Додати сіль, цукор, воду, томатний сік, олію та оцет, довести до кипіння і варити 15 хвилин на середньому вогні. Потому розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.
Лечо
Швидко готується і ще швидше з’їдається!
Інгредієнти: 2 кг помідорів, 1,5 кг перцю, 1 кг цибулі, 100 г цукру, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. оцту, 1 скл. олії, 1–1,5 скл. води.
Приготування. Помідори помити, порізати й перекрутити через м’ясорубку, додати цукор і прокип’ятити пів години. Тим часом помити, почистити від плодоніжок та насіння й покраяти широкою соломкою перець, тонко нарізати цибулю, додати овочі до томатів і варити ще 30 хвилин. Потому посолити, долити води (до бажаної консистенції), олії та оцту. Кип’ятити ще 10 хвилин, а тоді гарячим розкласти у стерильні банки і закатати простерилізованими кришками.
Солодкий перець із яблуками
Простий у приготуванні салат зі звичних продуктів з оригінальним смаком, якого надає мед
Інгредієнти: 2 кг болгарського перцю (вибирайте плоди якнайбільші), 1 кг солодких яблук, 1 кг цибулі, 3 ст. л. меду, 100 мл олії, 1 ст. л. солі.
Приготування. Перець почистити й нарізати шматочками. Яблука покраяти невеликими скибочками, цибулю — кільцями або півкільцями. Всі продукти зсипати в каструлю, додати олію, мед, сіль і залишити на годину. Потому поставити на вогонь і варити 15 хвилин з моменту закипання. Готовий салат гарячим відразу розкласти в стерильні банки й закатати стерильними кришками.
Ікра
Цю заготовку згодом можна використати як намазку для бутерброда або соус до м’ясних і рибних страв
Інгредієнти: 1,5 кг болгарського перцю, 5 кг томатів, 1 кг моркви, 350 г часнику, 300 г цукру, 100 г солі, 250 мл оцту (9%), 250 мл оливкової олії.
Приготування. Миємо перець, моркву й томати, чистимо і подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. Отримане пюре ставимо на вогонь і тушкуємо годину. Тоді додаємо сіль, цукор, олію, перемішуємо і кип’ятимо ще 30 хвилин, після чого вливаємо оцет, а за 10 хвилин добавляємо пропущений через прес часник. Варимо ікру ще 15 хвилин, гарячою розкладаємо у стерилізовані слоїки і відразу закатуємо. Перевертаємо банки й укутуємо до повного охолодження.
Консервований перець із медом
Такий рецепт популярний у Молдавії, де перець — один із найулюбленіших продуктів. Ця закуска вирізняється яскравим пікантним смаком, що підкреслюється солодкою ноткою меду
Інгредієнти: 6 кг різнокольорового солодкого перцю, 2 л води, 3 ст. л. темного меду, 2 ст. л. крупної солі, 1 скл. цукру, 1 скл. оцту (6%), 2 ст. л. оливкової олії, 1 головка часнику, 6 гвоздик, 6 горошин суміші перців.
Приготування. Перець миємо, розрізаємо уздовж на четвертинки, вичищаючи все насіння. В каструлю вливаємо воду, додаємо мед, сіль, цукор, олію та оцет. Кип’ятимо протягом 3 хвилин, збираючи піну, що з’являється на поверхні. Часник чистимо, зубки кладемо на дно підготовлених банок, разом з усіма спеціями. Перці опускаємо в киплячий маринад, витримуємо в ньому 10 хвилин, а потім розподіляємо по слоїках і відразу закручуємо стерильними кришками, перевертаємо догори дном і накриваємо теплою ковдрою.