Страва на честь британської королеви чи романтичне освідчення кухаря: рецепти найсмачнішої шарлотки
З приводу виникнення назви «шарлотка» досі точаться дискусії. За однією з версій, вона походить від імені Шарлотти, дружини англійського короля Георга III. За іншою — її пов’язують із коханням: молодий кондитер до безтями закохався в дівчину Шарлотту, і, щоб привернути до себе увагу, назвав на її честь придуманий ним рецепт пирога з яблуками… Та як би там не було, цей десерт справді вартий уваги
Класична
Інгредієнти: 4 яйця, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, кілька яблук (бажано твердих, напівсолодких), кориця.
Приготування. Змастити форму для випічки маслом чи олією, посипати панірувальними сухарями (краще крихтами тертого хліба). Нарізати яблука кубиками й посипати їх корицею. Білки яєць збити з цукром до утворення піни, тоді поступово додавати жовтки і продовжувати збивати, наприкінці всипати борошно й акуратно вимішати лопаткою чи ложкою знизу вгору. Отриманим тістом рівномірно залити яблука. Випікати 35 хвилин за температури 150 градусів. Готовність шарлотки легко перевірити за допомогою сірника чи дерев’яної палички.
Сирна
Інгредієнти: 5 яєць, 1 скл. цукру, 200 г вершкового масла (розтопити), 350–400 г сиру, 400–450 г борошна, 10 г розпушувача, 2 яблука.
Приготування. Яйця добре збити з цукром, додати розтоплене вершкове масло, сир, просіяне борошно і розпушувач, ретельно перемішати, тісто має вийти доволі густим. Рівномірно розподілити його на бляшці і викласти скибочки яблук, трохи заглиблюючи їх у тісто. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40–50 хвилин, готовність перевірити шпажкою.
Молодий кондитер до безтями закохався в дівчину Шарлотту, і, щоб привернути до себе увагу, назвав на її честь придуманий ним рецепт пирога з яблуками.
З родзинками та коньяком
Інгредієнти: 100 г родзинок, 30 мл коньяку, 30 мл окропу, 150 г цукру, 150 г вершкового масла, 2 яйця, 180 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 2 яблука, 50 г мигдалю, 2 ст. л. коричневого цукру.
Приготування. Промиті родзинки залити коньяком та окропом і лишити на 8–10 годин. Збити цукор і масло, додати яйця і продовжувати збивати. Борошно змішати з розпушувачем, всипати до масляно-яєчної суміші, добре перемішати. Яблука почистити й нарізати скибочками. Форму застелити пергаментом для випікання, викласти половину тіста, рівномірно розкласти яблука, додати родзинки разом із рідиною, накрити тістом, що лишилося. Зверху посипати подрібненим мигдалем і коричневим цукром. Випікати 50–55 хвилин.
Яблучно-макова
Інгредієнти: 400 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 250 г цукру, 150 г маку, 1 ч. л. соди, 200 г вершкового масла, 4 яйця, цедра 1 лимона, 2 ст. л. лимонного соку, 200 мл натурального йогурту, 2 великі яблука.
Приготування. Духовку розігріти до 180 градусів. З’єднати борошно, розпушувач, цукор, мак і соду. Все ретельно перемішати. Масло розтопити і трохи охолодити. Змішати з яйцями, цедрою і соком лимона, йогуртом. Додати очищені і порізані кубиками яблука. З’єднати обидві суміші, швидко перемішати. Викласти тісто у форму з пергаментом, випікати 40 хвилин.
Хлібна
Інгредієнти: 1 кг яблук, 2/3 скл. розтопленого вершкового масла, 0,5 скл. цукру, цедра 1 лимона, 1/3 скл. абрикосового джему, дрібка ваніліну, 3 ст. л. рому, 12–15 скибочок щільного білого хліба або здобної булки.
Приготування. Яблука очистити, нарізати кружальцями, обсмажити на маслі 2–3 хвилини, потому посипати цукром і цедрою лимона, готувати ще 5 хвилин, щоб шматочки карамелізувалися. Додати корицю, ваніль, джем та ром і смажити ще 2 хвилини. Духовку розігріти до 220 градусів. З хлібних скибок позрізати скоринку й обсмажити на пательні. Форму для випічки застелити пергаментом, викласти дно і бортики підсмаженими скибочками хліба. Далі викладати шарами яблука, чергуючи з хлібними обрізками, вмоченими у розтоплене масло. Запікати в розігрітій духовці 30 хвилин, періодично притискаючи яблука лопаткою. Дістати з духовки, дати охолонути протягом години, перевернути. Посипати цукровою пудрою.
Грушева
Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 скл. манної крупи, 1 скл. цукру, 1 скл. кефіру або кислого молока, 125 г маргарину, 1 ч. л. соди, 1 кг груш, ванілін та кориця — за смаком.
Приготування. Економ-варіант швидкого пирога з грушами виходить дуже смачним попри те, що у ньому немає яєць. Груші почистити, порізати невеликими шматочками. Змішати манку, цукор, кефір, розтоплений маргарин. Додати борошно, погашену соду, перемішати. Всипати груші і знову вимішати. Змастити форму маслом, посипати манною крупою. Викласти тісто і розрівняти ложкою. Випікати упродовж години за температури 180 градусів, перевірити готовність дерев’яною шпажкою.
Читайте також: Як приготувати пишні яблучні оладки: сезонні рецепти.