«Ходить гарбуз по городу…»
Хоч уже переважно не по городу, а з городу, бо перекочували ці диво-овочі у більш затишні місця — клуню, комору чи льох. Багато хто запасається гарбузами на корм домашній живності. Але надзвичайно корисно і самим споживати страви з нього. І, попри усталене уявлення про традиційне використання гарбуза для приготування каші (пам’ятаєте відому дитячу пісеньку: «…із чим тебе будем їсти? — Миска пшона, шматок сала — от до мене вся приправа»), нині він є основним чи допоміжним інгредієнтом у багатьох наїдках — від супів і гарнірів до різноманітних десертів
Гарбузово-сирний крем-суп
Інгредієнти: 400 г гарбуза, 5 середніх картоплин, 1 цибулина, 1 плавлений сирок, 50 г вершкового масла, 250 г жирних вершків, сіль та спеції до смаку.
Приготування. Гарбуз, картоплю і цибулю почистити, нарізати на великі кубики та обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Потому залити овочі водою на 5 сантиметрів вище суміші і тушкувати до м’якості, затим перебити їх на пюре за допомогою блендера. Пюре знову поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, помішуючи, щоб він розчинився. Влити вершки, посолити й поперчити і довести до кипіння. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.
Гарбуз у духовці, з картоплею і беконом
Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 500 г картоплі, 1 кабачок, 1 цибулина, 200 г бекону, 50 г твердого сиру, 200 мл молока, 2 ст. л. майонезу, 1 ст. л. олії, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець ті сіль за смаком.
Приготування. Гарбуз і кабачок очистити від насіння і шкірки й потерти на крупній тертці. Картоплю почисти і покраяти тонкими кружальцями. Цибулю дрібно порізати. Скибочки бекону трохи обсмажити на сковороді, потім додати цибулю і смажити до рум’яності. Змішати молоко, майонез, спеції, посолити і перемішати. Деко змастити олією і викласти інгредієнти пластами у такій послідовності: гарбуз, кабачок, картопля, цибуля з беконом. Залити молочною сумішшю і запікати у розігрітій до 180 °C духовці протягом 45–50 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипати страву тертим сиром.
Котлети «Дієтичні»
Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 яйце, 300 г гарбуза, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 1 ст. ложка вершкового масла, 2 ст. ложки манки, 2 ст. ложки олії, мелений коріандр за смаком, чорний мелений перець та сіль за смаком.
Приготування: Гарбуз очистити від шкірки та насіння і натерти на крупній тертці. Куряче філе пропустити через м’ясорубку разом із цибулею й часником. Змішати фарш і гарбуз, додати яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посолити, добре вимішати і залишити фарш на 20 хвилин, після чого формувати невеликі котлети і обсмажувати їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин. Подавайте з будь-яким гарніром, салатом або овочами.
Мармелад «Сонячний»
Інгредієнти: 1 скл. цукру, 0,5 л кип’яченої води, 0,5 кг м’якоті гарбуза (мускатного або цукрового), 3 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукрової пудри.
Приготування. Поріжте гарбуз кубиками, залийте водою і зваріть до м’якості. Далі протріть через сито, викладіть в іншу каструлю, засипте цукром. Перемішайте масу і підігрійте на слабкому вогні. Додайте лимонний сік і варіть до загустіння, поки мармелад буде падати шматками зі столової ложки. Викладіть масу на застелене пергаментом деко, пласт має бути завтовшки близько 1 см. Залиште на 10–12 годин до повного загустіння. Наріжте на шматочки і посипте цукровою пудрою.
«Українське манго»
Інгредієнти: 3 кг гарбуза, 3 апельсини, 1 лимон, 10 г лимонної кислоти, 600 г цукру.
Приготування. Помитий гарбуз очистити від шкірки й насіння, нарізати невеликими кубиками. З апельсинів і лимона зняти цедру, щоб не давала гіркоти, і порізати фрукти на шматочки. Змішати гарбуз із цитрусовими, засипати цукром, додати лимонну кислоту і залишити настоюватися на 4 години. Разом із соком накласти в банки, стерелізувати 30 хвилин і закатати.
Гарбузово-лимонний сік на зиму
Інгредієнти: 1 кг м’якоті гарбуза, 250 г цукру, 2 л води, 1 лимон.
Приготування. Підготовлену м’якоть гарбуза натираємо на тертці і заливаємо киплячим цукровим сиропом. Перемішуємо і варимо на слабкому вогні протягом 15–18 хвилин. Охолоджену гарбузову масу подрібнюємо за допомогою сита або блендера. Відразу ж додаємо свіжовичавлений лимонний сік, доводимо до кипіння, уварюємо 10–15 хвилин, помішуючи, після чого розливаємо його у стерилізовані банки і закатуємо.
Читайте також: «Ідеї для ремонту – декоративна штукатурка».