Курси НБУ $ 41.32 € 42.99
Викопали бульбу — ​смажимо деруни: найкращі рецепти

Свіжі тертеники – справжня насолода.

Фото із сайту dw.com.

Викопали бульбу — ​смажимо деруни: найкращі рецепти

А може, беці, драники, тертеники, кремзлики, картопляні оладки?.. Називайте, як хочете, але все це назви однієї страви — ​смажених млинців із тертої бульби. Здавалось би, чого тут можна не знати? Це ж традиційний наїдок не тільки на Поліссі, де картоплю вважають другим хлібом, а й фактично в усіх регіонах України. Проте рецептів дерунів налічується кілька десятків. Основний інгредієнт у них той самий, але, змінюючи інші складники та способи приготування, можна щоразу отримувати страву з новим смаком. Спробуємо?

…класичні

За таким рецептом готували страву ще наші бабусі

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина середнього розміру, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, сіль і перець за смаком, олія для смаження.

Приготування. Очищені і промиті картоплю та цибулю натерти на дрібній тертці. Додати борошно, яйце, сіль, перець і добре перемішати. Смажити деруни на добре розігрітій сковороді в соняшниковій олії до золотистої скоринки з обох боків. Подавати гарячими зі сметаною.

Аж слинка потекла...
Аж слинка потекла...

 …із зеленню

Поки маєте на грядці кріп, петрушку, кінзу, додавайте їх до дерунів — ​і смачно, і корисно, і красиво

Інгредієнти: 6 середніх картоплин, 1 цибулина, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, сіль і перець за смаком, жменя подрібненої зелені, олія для смаження.

Приготування. Картоплю й цибулю почистити, помити й натерти на середній тертці. Додати сіль, перець, яйце, борошно й зелень, добре перемішати і смажити на розпеченій сковороді до утворення золотистої скоринки.

…картопляно-гарбузові

Про користь гарбуза відомо давно, але не всім подобаються страви з нього. Потріть його у тісто для дерунів — ​смаку він не зіпсує, до того ж надасть страві яскравого забарвлення

Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 400 г гарбуза, 2 яйця, 3 ст. л. борошна, 100 мл молока, сіль, перець за смаком, олія для смаження.

Приготування. Почищену картоплю натерти на дрібній тертці. Молоко закип’ятити. Тонкою цівкою влити його гарячим у картопляну масу, постійно помішуючи. Дати постояти 5–7 хвилин, після чого злити зайву рідину. Гарбуз очистити від насіння, волокон та шкірки, натерти на дрібній тертці. Відокремити жовтки від білків. До картоплі додати потертий гарбуз, жовтки яєць, борошно, посолити і поперчити на смак. Яєчні білки збити у густу піну, акуратно ввести їх у гарбузово-картопляну масу. Розігріти пательню, влити олію. Ложкою викладати картопляно-гарбузову масу, смажити деруни на середньому вогні з обох боків до рум’яної скоринки. Подавати гарячими зі сметаною.

Дерунний торт із грибами

А таку страву не соромно і гостям запропонувати

Інгредієнти: 600 г почищеної картоплі, 3 яйця, 3 цибулини, 200 мл сметани, 400 г печериць, сіль, перець, зелень, олія для смаження.

Приготування. Почищену картоплю та 2 цибулини натерти на дрібній тертці. Додати яйця, сіль, перець, 3 столові ложки сметани, ретельно вимішати, щоб тісто було рідке й однорідне. На невеликій розігрітій пательні смажити тонкі (наскільки це можливо) млинці, наливаючи картопляну суміш у центр, а потім «розмазуючи» її ложкою по всій поверхні. Обережно перевертати лопаткою, щоб млинець не порвався. Виходить 4–6 млинців. Цибулю порізати дрібними кубиками, печериці — ​пластинками. Підсмажити на олії цибулю, туди ж всипати гриби та смажити до готовності. Додати решту сметани і протушкувати до готовності, постійно помішуючи. Охолоджені картопляні коржі змастити сметанно-грибною начинкою. Зверху прикрасити грибами і поставити тортик на 10–15 хвилин у духовку, щоб нагрівся, притрусити зеленню та подавати.

…з грибами в горщиках

Надайте класичним дерунам особливого смаку — ​протушкуйте їх із соусом у глиняному посуді

Інгредієнти: 20 готових дерунів, 500 г шампіньйонів, 1 скл. сметани, 2 ст. л. масла вершкового, 1 ст. л. борошна, 150 г твердого сиру, 1 велика цибулина, олія, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Гриби промити, просушити, нарізати скибочками й обсмажити разом із покраяною півкільцями цибулею на сковороді до готовності. На іншій сковороді розтопити вершкове масло, додати борошно, сіль та перець. Сир натерти на тертці з великими отворами. У кожен горщик покласти шар дерунів, потім гриби, зверху полити соусом. Повторити пласти ще раз, зверху притрусити тертим сиром. Поставити в розігріту духовку на 30 хвилин. Подавати на стіл у горщиках.

 

Секрети смачних дерунів

•  Найкраща картопля для дерунів — ​із підвищеним вмістом крохмалю. Вибирайте зрілі і міцні бульби, які мають шорстку шкірку і жовтувату серединку. Вона не тільки поліпшить смакові якості, а й допоможе зберегти форму готової страви. Молода картопля не підходить для дерунів саме через низький вміст крохмалю.

•  Натирають очищену картоплю зазвичай на дрібній тертці, але в деяких рецептах роблять це на грубій. Щоб тісто на деруни не потемніло, тріть картоплю, чергуючи з цибулею.

•  Якщо тісто вийшло надто рідким, не варто додавати багато борошна, краще обережно злийте зайвий сік і всипте максимум 2–3 столові ложки. Через надмірну його кількість деруни матимуть «гумову» консистенцію.

•  Смажити деруни необхідно на добре розігрітій чавунній або керамічній пательні з достатньою кількістю олії — ​щоб вона наполовину покривала картопляне тісто. Тоді оладки вийдуть рум’яними, з хрусткою скоринкою і ніжною серединкою. А щоб позбутися надміру жиру, викладайте їх на паперові серветки, які вберуть його.

Для того, щоб позбавити деруни надлишку олії, яку вони добре вбирають при смаженні, виберіть їх зі сковороди на паперові рушники і потримайте так кілька хвилин.

…без борошна

Така страва припаде до смаку любителям дієтичного харчування. Думаєте, що без муки деруни розваляться під час смаження? Зовсім ні

Інгредієнти: 6 картоплин, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1 яйце, 1 ст. л. кефіру або нежирної сметани, сіль та перець за смаком, олія для смаження.

Приготування. Картоплю та цибулину почистити й помити, натерти на тертці з великими отворами. Додати подрібнений часник. У суміш влити кефір (сметану), вибити яйце, посолити і поперчити за смаком. Добре перемішати тісто, ложкою викладати його на сковороду з розігрітою олією і обсмажувати деруни з обох боків до золотистої скоринки. Подавати зі сметаною або із засмажкою з цибулі.

Щоб позбавити деруни надлишку олії, виберіть їх зі сковороди на паперові рушники.
Щоб позбавити деруни надлишку олії, виберіть їх зі сковороди на паперові рушники.

 …із сиром і шинкою

Страва надзвичайно апетитна й поживна, смакує зі сметанним соусом

Інгредієнти: 600 г картоплі, 1 цибулина, 100 г твердого сиру, 100 г шинки, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, олія для смаження, сіль, перець, зелень на смак.

Приготування. Шинку порізати дрібними кубиками. Очищені картоплю й цибулю, а також сир натерти на крупній тертці. Все перемішати, додати яйце, посолити, поперчити на смак, всипати посічену зелень, борошно, ретельно вимішати. Смажити невеличкі деруни на помірно-сильному вогні до золотистої скоринки. Подавати гарячими.

Деруни – традиційний наїдок не тільки на Поліссі, де картоплю вважають другим хлібом, а й фактично в усіх регіонах України.

…м’ясні у духовці

Цей рецепт — ​для тих, хто полюбляє і деруни, і м’ясо

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 2 великі цибулини, 2 яйця, 3–4 ст. л. борошна, сіль та перець за смаком, олія для смаження; для начинки — ​300 г нежирного фаршу, сіль, чорний перець, кмин.

Приготування. Овочі почистити і натерти на крупній тертці, додати яйця, борошно, посолити, поперчити, добре перемішати. Фарш посолити, заправити спеціями, вимісити. На змащене смальцем деко викласти пласт тіста завтовшки приблизно 1,5 см, розрівняти, зверху — ​пласт фаршу, а тоді ще раз картопляну суміш. Поставити в розігріту духовку і запекти до золотистої скоринки. При подачі дерун нарізати шматочками і притрусити дрібно посіченою зеленню. Смакуватиме й зі сметаною або соусом.

…пісні з морквою

Під час посту цей рецепт — ​справжня знахідка

Інгредієнти: 800 г картоплі, 2 ст. л. борошна, 1 цибулина, 1 морквина, сіль, перець на смак, олія для смаження.

Приготування. Картоплю, моркву і цибулю почистити, помити, натерти на дрібній тертці. Посолити, поперчити. Перемішати, додати борошно. На розігріту пательню влити олії. Столовою ложкою викладати деруни, смажити на середньому вогні до золотистої скоринки з обох сторін. Подавати з пісним майонезом або смаженими печерицями.

Їх готують за різними рецептами, але несмачних дерунів не буває.
Їх готують за різними рецептами, але несмачних дерунів не буває.

«Панський»

Зветься так, тому що великий, ситний і з найсмачнішими добавками. Одним таким деруном можна наїстися надовго, не думаючи, а чи скоро там обід

Інгредієнти: 5 середніх картоплин, 1 цибулина, 1 яйце, 200 г курячого філе, 100 г грибів (будь-які), 50 г твердого сиру, по 30 г бекону і вершкового масла, сметана, зелень для подачі, сіль, перець — ​до смаку.

Приготування. Картоплю натираємо на дрібній тертці. Добре віджимаємо, зливаємо рідину. Додаємо яйце, розтоплене вершкове масло, 1 столову ложку сметани, сіль, перець. Перемішуємо і викладаємо рівним шаром завтовшки близько 1 см на всю площу розігрітої сковорідки, змащеної вершковим маслом. Смажимо на слабкому вогні до утворення золотавої скоринки з двох боків. Для начинки обсмажуємо цибулю, додаємо нарізане маленькими кубиками м’ясо, доводимо до готовності. Окремо обсмажуємо дрібно нарізані гриби та бекон. Змішуємо все на сковорідці, додаємо 2 ст. л. сметани і тушкуємо кілька хвилин. На деко стелимо фольгу або папір для випікання і формуємо конвертики. На одну половину деруна викладаємо частину начинки, посипаємо тертим сиром та накриваємо другою половинкою. Зверху змащуємо невеликою кількістю сметани та посипаємо тертим сиром. Випікаємо 15 хвилин за температури 180 градусів. Прикрашаємо зеленню та сметаною.

…без яєць

Це справжня знахідка для посту. Вас, напевно, цікавить, чи не розваляться вони при смаженні? Ні, вони вийдуть як звичайні деруни. Звісно ж, тут є свої секрети

Інгредієнти: 4–5 середніх картоплин, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. картопляного крохмалю, сіль та перець — ​за смаком, сода (на кінчику ножа), олія для смаження.

Приготування. Очищену і помити картоплю подрібнити, але (перший секрет дерунів без яєць) половину картоплі ми тремо на крупній тертці, а половину — ​на дрібній. Трохи відтискаємо її руками і змішуємо в одній мисці. Додаємо просіяне пшеничне борошно, крохмаль, харчову соду, сіль і чорний мелений перець за смаком. Гарненько вимішуємо, розбиваючи всі грудочки. У суху сковороду вливаємо трохи олії і ставимо на середній вогонь. Коли вона розжариться, ложкою викладаємо на неї тісто. Обсмажуємо деруни з обох боків до красивого золотистого кольору. Готові деруни при подачі на стіл приправте будь-яким соусом на ваш вибір. Один із пісних варіантів: обсмажте на сковороді цибулю до золотистого кольору, додайте нарізані помідори, з яких попередньо була знята шкірка. Тушкуємо суміш близько хвилини, додаємо трохи пшеничного борошна і на повільному вогні доводимо до загустіння. Томатний соус стане прекрасним доповненням до картопляників.

До речі

•  Для того, щоб позбавити деруни надлишку олії, яку вони добре вбирають при смаженні, виберіть їх зі сковороди на паперові рушники і потримайте так кілька хвилин.
•   Під час обсмажування картопляників без яєць не забувайте стежити за кількістю олії. Її не повинно бути на пательні занадто багато, але й смажитися вони мають не на сухій сковороді.

Читайте також: Найсмачніші рецепти овочевих рагу: добірка.

Реклама Google

Telegram Channel