Курси НБУ $ 41.32 € 42.99
Уже зібрали другий хліб? Час смачно готувати (Рецепти)

Картоплю копати — не руками махати. Але ж потім можна цілий рік ласувати!

Фото із сайту znaj.ua.

Уже зібрали другий хліб? Час смачно готувати (Рецепти)

Ви вже вибрали картоплю, перебрали, просушили і засипали в льох? Тоді можна не хвилюватися про майбутню зиму, а спокійнісінько готувати страви з бульби хоч щодня. Бо й справді картопля — ​часта гостя на нашому столі. І, як не дивно, не приїдається. Чи не тому, що страв із бульби — ​сила-силенна: простих і складних, оригінальних і буденних, на будь-який смак і гаманець. А ще більше урізноманітнити їх допоможе наша добірка рецептів картопляних наїдків

Хрумка

Бульба, бланшована в киплячій воді і запечена в духовці, смакуватиме і як самостійна страва, і в поєднанні з будь-яким салатом, тушкованими овочами чи рибкою

Інгредієнти: 5–6 картоплин, 3–4 ст. л. олії, кілька зубчиків часнику, 1 ч. л. сушеного розмарину, 0,5 ч. л. сушеного чебрецю, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Часник чистимо і натираємо на дрібній тертці. Олію наливаємо в миску, додамо сіль, перець, приправи і часник, перемішуємо і накриваємо кришкою, залишаємо настоюватися при кімнатній температурі як мінімум на 2 години. Можна приготувати олію заздалегідь, наприклад вранці, а ввечері зробити картоплю. Бульбу чистимо, промиваємо і нарізаємо на пластинки завтовшки 0,3–0,4 см. Наливаємо в каструлю 1–1,5 л води і доводимо до кипіння. Скибочки картоплі кидаємо в киплячу воду і, потримавши 2–3 хвилини, одразу дістаємо, викладаємо шумівкою у друшляк, щоб вода стекла. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Теплі пластинки викладаємо на деко в один шар, поливаємо підготовленою духмяною олією кожну картоплину. Ставимо деко в розігріту духовку приблизно на 20 хвилин, до появи золотистої скоринки.

 

До речі

•   За таким рецептом можна приготувати домашні чипси, для цього наріжте картоплю якомога тонше, пробланшуйте протягом хвилини і запечіть у духовці.
•    Приправи можна додавати на свій смак, наприклад базилік, кмин, фенхель, петрушку, кріп.

 Приправи можна додавати на свій смак, наприклад базилік, кмин, фенхель, петрушку, кріп.

Штрудлі з м’ясом і картоплею

А з цією стравою доведеться трохи поморочитися, але вона того варта!

Інгредієнти: 2 курячі філе, 2 великі цибулини, 2 морквини, 4–5 картоплин, сіль до смаку, 1 ст. л. паприки, 1 лавровий листок, 1 яйце, вода, борошно, начинка (м’ясний фарш, тертий сир, смажена морква з цибулею, часник із сиром і зеленню, печериці — ​на вибір).

Приготування. М’ясо нарізати шматочками. У сотейник влити олії, коли прогріється, всипати цибулю, покраяну півкільцями, спасерувати на слабкому вогні, додати нашатковану моркву. Коли підсмажиться, всипати філе, посолити, поперчити, приправити паприкою та лавровим листком, перемішати. За 3–5 хвилин влити гарячої води, щоб покрила всі продукти, і залишити на плиті мліти. Тим часом збити яйце з дрібкою солі, додати трохи води, просіяне борошно, замісити не дуже туге, але й не надто м’яке тісто, загорнути його в харчову плівку і залишити на 15–20 хвилин. Картоплю нарізати кубиками і вкинути в сотейник до овочів із м’ясом. Поки картопля вариться, розкачати тісто досить тонко, змастити олією чи маслом, намастити начинкою, закрутити рулетиком, покраяти на шматочки і викласти зверху на картоплю, за потреби долити води — ​штрудлі мають бути занурені більш як наполовину. Накрити сотейник кришкою і готувати 5–7 хвилин.

Рулетики з грибами

Чудовий варіант випічки, що згодиться і на сніданок, і на вечерю, та й на обід, який можна взяти з собою на роботу

Інгредієнти: 500–600 г борошна, 1 склянка кип’яченої води, 5–6 картоплин, 1 ст. л. цукру, щіпка солі, 250 г грибів, 3–4 цибулини, 1 морквина, 1 ч. л. сухих дріжджів, олія, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. З картоплі готуємо пюре. В миску наливаємо теплу воду, розчиняємо у ній дріжджі, цукор і сіль, додаємо тепле картопляне пюре. Розмішуємо, всипаємо борошно, замішуємо тісто, щоб відставало від рук, накриваємо рушником і залишаємо приблизно на годину в теплому місці.

Тим часом готуємо начинку. В сковороду з розігрітою олією висипаємо дрібно нарізану кубиками цибулю, смажимо 3–5 хвилин. Додаємо покраяні гриби і натерту на грубій тертці моркву. Тушкуємо 7–10 хвилин до готовності, заправляємо пропущеним через прес часником, солимо, перчимо, перемішуємо і знімаємо з вогню. Робочу поверхню щедро посипаємо борошном, викладаємо на неї тісто і розкачуємо в прямокутник завтовшки 5 мм. На прямокутнику розрівнюємо начинку, акуратно згортаємо рулет, нарізаємо його шматочками по 5–7 см. Викладаємо рулетики на деко, змащене олією, і випікаємо в духовці, розігрітій до 200 градусів, протягом 20 хвилин.

 

 У медовому соусі

Незвично, звісно. Але завдяки соусу ця страва виходить солодкувато-кислою і може послужити чудовим гарніром до м’яса. Ну а в піст її можна подавати з тушкованими овочами, салатами, тушкованими чи маринованими грибами

Інгредієнти: 8 картоплин, 2 ст. л. меду, 2 ч. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці, 3 ст. л. оливкової олії, сіль за смаком.

Приготування. Картоплю чистимо, миємо й ріжемо на четвертинки. Перекладаємо її в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо варити на середній вогонь. Щойно вода закипить, трохи солимо і варимо 15 хвилин (до напівготовності бульби). У цей час займемося приготуванням соусу. Для цього в мисці розтираємо гірчицю з олією, в іншій посудині — ​соєвий соус і мед, далі обидві суміші ретельно перемішуємо і ставимо розігрівати духовку до 180 градусів. З напівготової картоплі зливаємо воду і перекладаємо її у змащену форму для запікання, заливаємо гарячим соусом і ставимо в духовку хвилин на 15–20 (поки картопля не підрум’яниться і не стане м’якою). Готову страву подаємо до столу на порційних тарілках, посипавши дрібно нарізаною зеленню петрушки або кропу.

Картопляні биточки

Ці ситні палянички цілком можуть стати повноцінним обідом або вечерею

Інгредієнти: 600 г вареної «в мундирах» картоплі, 150 г ковбаси, 100 г сиру, 1–2 ст. л. борошна, 2 яйця, зелень, сіль і перець — ​до смаку.

Приготування. Натираємо відварену картоплю, ковбасу і твердий сир на грубій тертці. Додаємо яйця, борошно, дрібно посічену зелень, сіль і чорний перець на свій смак, усе добре перемішуємо. Формуємо вологими руками биточки, обвалюємо їх у борошні або панірувальних сухарях і смажимо на олії до утворення золотистої скоринки з обох боків.

Крокети

Доцільно згадати про цей рецепт, якщо у вас залишилося вчорашнє картопляне пюре: у крокетах воно буде значно смачнішим, аніж просто розігріте

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина, 4–5 ст. л. борошна, сіль та перець — ​за смаком, панірувальні сухарі, олія для смаження.

Приготування. Цибулю чистимо, миємо, ріжемо кубиками і смажимо на олії до золотистого кольору. Варимо картоплю, зливаємо воду, перетираємо її на пюре, додаємо обсмажену цибулю, ретельно вимішуємо. На робочу поверхню насипаємо борошно, з картопляного тіста формуємо пиріжки, обкачуємо їх у муці, потім в панірувальних сухарях. У глибокій сковороді розігріваємо олію, кладемо в неї крокети і обсмажуємо. Не робіть дуже слабкий вогонь, щоб не обсипалися сухарі. Смажити з кожного боку по 3–4 хвилини. Краще подавати крокети свіжими, теплими, хоча навіть після розігрівання вони залишаються смачними. Підійде до цієї страви огірково-йогуртовий або базиліковий соус.

Якщо у вас залишилося вчорашнє картопляне пюре, у крокетах воно буде значно смачнішим.
Якщо у вас залишилося вчорашнє картопляне пюре, у крокетах воно буде значно смачнішим.

 Картопляні горщики

Бульба знайдеться у кожному домі. Якщо ж маєте і гриби — ​нумо до справи!

Інгредієнти: 0,8–1 кг картоплі, 0,5 кг свіжих шампіньйонів або гливи, 2 цибулини, 100 г майонезу, 5–7 ст. л. олії, зелень петрушки, сіль та спеції — ​за смаком.

Приготування. Гриби нарізати шматочками, потушкувати з цибулею на пательні і викласти в горщики. Бульбу покраяти дольками, обсмажити до золотавої скоринки і додати до грибів. У кожен горщик налити води, щоб майже покривала картоплю, посолити, притрусити спеціями, змастити верх майонезом, накрити кришкою і поставити в духовку на 30–40 хвилин. Подаючи до столу, посипати петрушкою.

До речі

•  Свіжі гриби цілком можна замінити сухими, попередньо замочивши та відваривши їх.
•  Аби страва була пісною, беріть пісний майонез.

З часниковим соусом

Хочете приготувати ситну і смачну вечерю, не докладаючи великих зусиль, — ​це дуже просто: бульба з хрусткою скоринкою та ароматним соусом вам сподобається

Інгредієнти: 5–6 картоплин, невеликий пучок кропу, 2 зубочки часнику, приправа до картоплі, 3–4 ст. л. майонезу, 3 ст. л. олії.

Приготування. Картоплю ретельно миємо від бруду, адже запікати ми її будемо разом з шкіркою. Вимиту бульбу нарізаємо шматочками і складаємо в миску. Поливаємо її олією, посипаємо приправою. Солити картоплю не треба, оскільки у складі приправи вже є сіль. Усе ретельно перемішуємо, застеляємо деко пергаментом, розігріваємо духовку до 200ºС. Викладаємо картоплю на бляшку і запікаємо упродовж 40–45 хвилин. Тим часом займемося соусом. У глибоку тарілку наливаємо майонез, додаємо розтертий часник та дрібно посічений кріп і добре вимішуємо. Подаємо до столу на широкій тарілці, щоб помістити на ній і соус, і картоплю. Зверху бульбу можна посипати зеленою цибулею.

Хрусткі трубочки з лаваша з картопляною начинкою

Швидко і смачно!

Інгредієнти: 250 г тонкого лаваша, 550 г вареної картоплі, 150–200 г твердого сиру, пучок свіжого кропу, сіль, чорний мелений перець — ​до смаку, 2 зубчики часнику, 2 яйця, олія для смаження.

Приготування. Картоплю почистити, зварити, розім’яти на пюре, додати дрібно нарізаний кріп, натертий на крупній тертці сир, часник, посолити й поперчити. Лаваш розрізати на прямокутники проблизно 17х10 см. На коротшу сторону кожного з них викласти начинку і закрутити в щільний рулетик. Яйця збити із сіллю, вмочувати трубочки, обсмажувати на олії до золотистої скоринки з усіх боків та одразу подавати на стіл, поки гарячі.

«Калейдоскоп»

Страва згодиться під час посту, підійде для вегетаріанців. Вона смачна й ароматна: ніжна овочева начинка, вкрита хрусткою золотистою скоринкою

Інгредієнти: 4 картоплини середнього розміру, 1 цибулина, 1 морквина, 1 невеликий помідор, 2 ст. л. консервованого горошку, 2 ст. л. консервованої кукурудзи, 1–2 зубчики часнику, 1 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. зелені петрушки, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. панірувальних сухарів, сіль, перець (чорний та чилі), куркума — ​за смаком, олія для смаження.

Приготування. Насамперед ставимо варити картоплю (до готовності) та моркву (до напівготовності), не забуваємо посолити. Тим часом змішуємо в мисці консервовані горошок та кукурудзу, додаємо посічений кріп. Нарізаємо дрібними кубиками помідори, часник і цибулю, висипаємо в миску. Відварену моркву остудити, почистити, дрібно нарізати і додати до овочів.

Коли звариться картопля, занурюємо її на декілька хвилин у холодну воду, після чого очищаємо від шкірки і товчемо на пюре, потім трохи солимо й додаємо спеції. Охолоджуємо при кімнатній температурі і вимішуємо з усіма овочами.

В одну тарілку насипаємо борошно, додаємо трохи води і ретельно перемішуємо до утворення однорідного рідкого тіста, в другу насипаємо панірувальні сухарі. На середній вогонь ставимо розігріватися сковороду, наливши в неї трохи олії. З отриманої картопляної маси формуємо котлетки, занурюємо їх спочатку в тісто, а потім у панірувальні сухарі. Викладаємо на пательню й обсмажуємо з обох боків до утворення рум’яної скоринки. Готову страву прикрасити листям петрушки. Подавати можна з легким овочевим салатом або соусом.

Із зеленню у фользі

Такий спосіб приготування значно корисніший, аніж звичайне смаження на пательні. Можливо, шматочки бульби, запечені з ароматною зеленню і пікантним часничком, стануть улюбленим гарніром і у вашій родині

Інгредієнти: 1 кг картоплі, пучок кропу, 4 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Бульбу (очищену або зі шкіркою — ​на ваш розсуд) нарізаємо на шматочки довільної форми завбільшки близько 3 сантиметрів і складаємо у велику тарілку або миску. Чистимо часник, промиваємо, тремо на тертці або у ступочці. Зелень кропу нарізаємо якомога дрібніше, висипаємо до подрібненого часнику. Туди ж додаємо олію, сіль і чорний мелений перець, ретельно перемішуємо заправку до однорідності. Туди ж висипаємо нарізану картоплю і перемішуємо, щоб вона повністю покрилася заправкою. Деко застеляємо фольгою, укладаємо на неї бульбу і щільно загортаємо. У розігріту до 180 градусів духовку ставимо деко на 25 хвилин, перевіряємо готовність картоплі, протикаючи ножем або виделкою, якщо тверда — ​печемо ще 10 хвилин. За бажанням бульбу можна злегка підсушити до золотистої скоринки, залишивши її в гарячій духовці без фольги хвилин на 5–10. Доповненням до страви може стати смажена риба, тушковані або мариновані гриби.

У піст її можна подавати з тушкованими овочами, салатами, тушкованими чи маринованими грибами.
У піст її можна подавати з тушкованими овочами, салатами, тушкованими чи маринованими грибами.

До речі

• Таку картоплю можна готувати не тільки з кропом, але й з іншою зеленню, наприклад петрушкою, зеленою цибулею, шпинатом, а також змішувати їх за власним уподобанням.
•  Замість чорного перцю можна взяти інші ароматні спеції, наприклад чебрець або орегано.

КАРТОПЛЯ

Дзвінка ТОРОХТУШКО

Осінь пахне підгореним, наче збігла із турки кава,
Осінь листя розписує, ніби крашанки, до червоного.
І в переддощів’ї в деревах, самотня і неласкава,
Автентично пліткує із круками і воронами.
Їй точно відомо, що є іще шанс на радість,
Достатньо лиш сонце у небо ранкове викотити.
І ще вона знає, що рафінований апокаліпсис –
То в мами картопля у вересні ще не викопана.
І скрипучі двері в порожній холодний погріб,
І порожні відра, складені у китайську пагоду.
Усе на світі, окрім оцього, — ​суєтність і непотріб.
І тільки картопля — ​то істина, мир і злагода.
Осінь знає достоту, що ти зі своїми думками
Не варта й лушпайки, ані картопляного вічка.
І взагалі-то, коли отак чесно і поміж нами,
Картопля — ​альфа й омега. І ще — ​кочерга і свічка.
Картопля й життя. Вони не існують порізну,
Картопля — ​то другий хліб. І до неї ще — ​п’ять рибин.
І кожен рядок її на артеріях чорних борозен –
Райські кущі священних та неопалимих купин.
Її кожна квітка наближена до самої лілеї,
Квітки вічної цноти і від того якоїсь радості.
Це ж недаремно пів літа стільки полює за нею
Резистентної до дихлофосу смугастої гадості.
У картоплі багато культових кольорів і відтінків,
Різна врожайність і терміни дозрівання.
Але вона однаково цінна, як золото інків,
Динамо-машина та засоби для кохання.
Вона живописна, наче Шагал, Пікассо й Далі,
Хоч, буває, чорніє у дерунах і підштовхує до аскетизму.
Картопля любить до блиску начищені рискалі
І ще — ​артрити, судоми, радикуліти і ревматизми.
Картопля любить старі заношені маринарки
І вишукані на горищі чорні ґумові пантофлі.
Апокаліпсису не буде. І все, що для цього варто, –
Низько кланятись і не нити, коли копаєш картоплю.
І потім вкласти її у глибокий і темний льох,
Та жити впевнено й радісно кожну в добі годину.
Бо тобі на сопілці гратиме сам Картопляний бог
І він розділить з тобою огірка, хлібину і рибу.
До картоплини…

Читайте також: ««Ходить гарбуз по городу…».

Реклама Google

Telegram Channel