Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Зверху – камінь, всередині – смакота: найкращі рецепти страв з горіхами (Фото)

Смачного!

Фото із сайту karapuz.net.ua

Зверху – камінь, всередині – смакота: найкращі рецепти страв з горіхами (Фото)

Волоський горіх — справжній скарб і лідер серед усіх горіхів за популярністю і корисними властивостями, адже його білок рівноцінний білку молока і м’яса, а засвоюється значно легше завдяки високому вмісту лізину. Зрілі горіхи містять більше 20 незамінних амінокислот, вітаміни B1, B2, C, PP, йод, каротин, залізо, ефірні олії, кобальт, дубильні речовини і дуже цінну фітонцидну речовину – юглон. Завдяки великій кількості біоактивних речовин і лецитину ці плоди зміцнюють пам’ять, знімають нервову напругу й поліпшують роботу мозку. Амінокислота аргінін стимулює розширення кровоносних судин, а багатий вміст вітаміну Е допомагає зберегти красу шкіри, волосся і нігтів. Не дивно, що такий корисний продукт широко використовують у кулінарії, причому не лише в десертах, як може здатися на перший погляд

Томатно-горіховий суп

Інгредієнти: 1 кг томатів, 5 зубчиків часнику, 0,5 скл. волоських горіхів, 1 болгарський перець, зелень кропу і петрушки, сіль і перець – за смаком.

Приготування. Помідори добре помийте, наріжте невеликими шматочками. Ядра волоських горіхів подрібніть ножем і всипте до помідорів. Отримані інгредієнти залийте невеликою кількістю води і варіть на середньому вогні. Часник подрібніть і додайте до помідорів. Томати з горіхами і часником посоліть і поперчіть за смаком. При бажанні можна збільшити кількість часнику і перцю, щоб зробити суп гострішим. Варіть, доки помідори не стануть м’якими. Болгарський перець наріжте тонкою соломкою, а зелень дрібно посічіть, всипте в каструлю і наливайте томатний суп у тарілки.

Стиглі горіхи містять значно більше калорій, аніж білий хліб. Саме тому рекомендується з’їдати щодня не більше 4–7 плодів.

Сациві з куркою

Інгредієнти: 0,5 кг курячих стегон, 2 цибулини, 1 морквина, 100 г волоських горіхів, 15 гілочок кінзи, 5–6 зубочків часнику, 50 г вершкового масла, 2 ст. л. соняшникової олії, сік половини лимона, 1 ч. л. хмелі-сунелі, по дрібці меленого червоного і чорного перцю, 1 ч. л. меленої кориці, 2 лаврові листки, 0,5 ч. л. коріандру, 3 горошини духмяного перцю, 100 г кореня селери, лаваш для подачі, сіль до смаку.

Приготування. Ця традиційна грузинська страва являє собою соус, який доповнюється різними видами м’яса. Курячі стегна відваріть до готовності у підсоленій воді з додаванням лаврових листків, духмяного перцю, шматка кореня селери, однієї моркви і однієї цибулини, нарізаних довільно. Тоді вийміть із бульйону, обсушіть паперовим рушником. Бульйон знадобиться трохи пізніше. Другу цибулину наріжте невеликими кубиками, обсмажте на пательні у суміші 50 г масла і 2 ст. л. олії до м’якості та прозорості. Додайте відварені курячі стегна до цибулі та підрум’яньте з обох боків.
Тим часом приготуйте соус. У чашу блендера покладіть волоські горіхи і часник. Додайте відокремлене від гілочок листя кінзи, хмелі-сунелі, сік половини лимона, корицю, коріандр, по дрібці чорного і червоного меленого перцю і сіль за смаком. Влийте трохи бульйону, в якому варилося м’ясо з овочами. Все перебийте на пюре, регулюючи консистенцію бульйоном (має бути як густа сметана). Полийте отриманим соусом курку на пательні та злегка прогрійте протягом 2–3 хвилин. Цю ароматну грузинську страву подають до столу холодною і доповнюють тонким лавашем.

Читайте також: Найсмачніші рецепти овочевих рагу: добірка.

Салат «Дивовижа»

Інгредієнти: 100 г очищених волоських горіхів, 500 г курячого філе, 200 г твердого сиру, 300 г печериць, 2 зубчики часнику, вершкове масло, майонез, сіль та перець – до смаку.
Приготування. Куряче філе відваріть до готовності в підсоленій воді, додавши по декілька лаврових листків і горошин запашного перцю. Охолоджене м’ясо покрайте дрібними кубиками. Твердий сир натріть на крупній тертці. Печериці промийте, подрібніть на шматочки. Розігрійте сковороду, розтопіть вершкове масло й обсмажте гриби до золотистого кольору. Волоські горіхи очистіть і дрібно посічіть. Часник пропустіть через прес. Отримані інгредієнти змішайте, заправте необхідною кількістю майонезу, поперчіть і посоліть за смаком. Потримайте в холодильнику 10–15 хвилин.

Горіховий паштет

Інгредієнти: 300 мл води, 200 г волоських горіхів, 3 маленькі зубчики часнику, 2 ст. л. вершкового масла або олії, кілька крапель лимонного соку.

Приготування: Блендером перебити очищені горіхи на порошок. Влити до них гарячу воду, додати перетертий до стану пюре часник і масло, а також за бажанням трохи соку лимона, сіль та улюблені спеції. Варити суміш на повільному вогні до загустіння, а тоді збити блендером до однорідної консистенції та охолодити. Подавати можна із салатами, як намазку на хліб чи в якості соусу до м’яса.

Сирно-горіхова бутербродна намазка

Інгредієнти: 350 г жирного сиру, 50 г очищених волоських горіхів, 2 ст. л. вершкового масла, часник, перець, сіль – до смаку.

Приготування. Горіхи потовкти, розтерти з сіллю часник. Поперчити сир, додати розтоплене масло, горіхи, часник, все добре перемішати до однорідності. Таку закуску краще намазати на тости чи грінки з білого хліба. 

Цікаво знати

•  Батьківщина волоських (грецьких) горіхів – не Греція, а Мала Азія. У нас вони отримали таку назву, тому що в давні часи їх привозили на наші ринки грецькі купці.
•   В Ірані жодна страва не обходиться без цих плодів – від супів до національних десертів. А в Північній Кореї їх вживають солоними, маринованими, сирими і навіть зеленими. 
•  Стиглі горіхи містять значно більше калорій, аніж білий хліб. Саме тому рекомендується з’їдати щодня не більше 4–7 плодів.
•  Гіппократ рекомендував використовувати їх у лікувальних цілях. А Платон вважав, що вони володіють не тільки здатністю пересуватися, стрибаючи з гілки на гілку, але й... мислити, адже їхні ядра нагадують формою людський мозок.
•  Волоські горіхи містять вітаміни (Е, РР, К, С, групи В, каротин), мінеральні речовини (залізо, кобальт, цинк, калій, магній, кальцій, йод, фосфор), органічні кислоти. У них багато білка (18–25 %) і жирів (до 76 %).
•  Щоб легше було зняти тонке лушпиння з ядра, потримайте горіхи в підсоленій воді, потім промийте і висушіть. Якщо прожарити горіхи в гарячій духовці, їх легше буде очистити від шкаралупи. 
•  Волоські горіхи потрібно зберігати в сухому прохолодному темному місці, щоб вони не прогіркли.

 Горіхи у шкаралупі зберігаються довше.
Горіхи у шкаралупі зберігаються довше.

 Піца з козячим сиром, руколою і волоськими горіхами

Інгредієнти: 0,5 скл. волоських горіхів, 0,5 кг тіста для піци, 1 ст. л. олії волоського горіха, 2 скл. листя руколи, 120 г козячого сиру, перець, оцет бальзамічний – за смаком.

Приготування. Духовку попередньо розігрійте до 200 – 220 градусів і поставте круглу форму для піци, щоб розігрілася. Насипте в неї горіхи і обсмажте до золотистого кольору, періодично помішуючи, щоб не пригоріли. Викладіть їх у тарілку, а форму для піци поверніть у духовку. Горіхи подрібніть, якщо шматочки надто великі. Тісто розкачайте за розміром форми, змастіть корж олією, викладіть горіхи, шматочки козячого сиру і листя руколи. Зверху скропіть залишками горіхової олії і трохи поперчіть. Тісто з начинкою перекладіть у форму і випікайте 12–16 хвилин до до золотистого кольору. Готову піцу наріжте на шматочки, трохи збризніть бальзамічним оцтом і відразу ж подавайте.

Печиво «Гостинець осені» 

Інгредієнти: 100 г волоських горіхів, 1,5 скл. борошна, 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 60 г вершкового масла. 

Приготування. На сухій розігрітій сковороді підсушити половинки горіхів до приємного аромату, дати охолонути, очистити від шкірки, потерши їх пальцями, потім подрібнити практично на порох. Розм’якшити масло, розтерти з цукром, не припиняючи вимішування, всипати борошно, вибити яйце і всипати горіхи, замісити тісто і скачати його в кулю. Обгорнути тісто плівкою, на годину покласти в холод. Розкачати тісто в пласт не більше 0,5 см завтовшки, вирізати печиво за допомогою формочок. Викласти його на змащене маслом деко, залишаючи відстань у 3 см з кожного боку. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин, остудити на бляшці, бо гаряче печиво дуже крихке. Якщо додасте в тісто корицю – печиво вийде ароматнішим і ще смачнішим. 

Волоські горіхи містять до 80% олії. Саме тому їх вважають природними антиоксидантами. 

Шоколадна паста з волоськими горіхами

Інгредієнти: 3 скл цукру, 2 яйця, 4 ст. л. пшеничного борошна, 2 ст. л. какао, 130 г волоських горіхів, 1 ст. л. вершкового масла, 2 скл. молока, щіпка ванілі.

Приготування. Магазинні аналоги дорогі, та й не завжди корисні, адже містять консерванти. А зробити власноруч таку намазку зовсім не складно. Розітріть цукор з яйцями і додайте какао, борошно, подрібнені горіхи, ванілін і вершкове масло. Добре вимішайте і додайте молоко. Знову ретельно перемішайте і варіть на маленькому вогні до загустіння.

Чорнослив із горіхами у сметані

Інгредієнти: 200 г чорносливу, 100 г горіхів, 600 мл сметани низької жирності, 5 ст. л. цукрової пудри, 1 пакетик ванільного цукру, пів плитки чорного шоколаду.

Приготування. У 1980–1990-х роках це був чи не найпопулярніший десерт. Чом би не згадати смаколик за рецептом наших матусь? Чорнослив промити та замочити на 10 хвилин у гарячій воді, тоді відцідити й просушити на рушничку. Горіхи підсушити на сковорідці і нафарширувати ними чорнослив. Добре збити сметану з цукровою пудрою та ванільним цукром. Половину крему розподілити в порційні креманки, викласти в них чорнослив з горіхами, залити другою частиною сметани та посипати зверху тертим шоколадом. Перед подачею на стіл десерт бажано на 2–3 години поставити в холодильник.

Шоколадно-горіхова ковбаска

Інгредієнти: 200 г вершкового масла, 400 г печива, 1 яйце, 4 ст. л. молока, 200 г цукру, 10 волоських горіхів, 50 г коньяку, 50 г какао, ванілін за смаком.

Приготування. Какао і цукор змішайте. Яйце збийте і додайте до цукру і какао. Масу розітріть до однорідного стану. Влийте молоко, покладіть розм’якле вершкове масло, поставте каструлю на плиту і розтопіть масу на слабкому вогні. Зніміть, додайте ванілін, горіхи і коньяк. Печиво дрібно покришіть і також висипте в масу. Добре вимішайте її й остудіть, викладіть на фольгу і сформуйте ковбаску. Покладіть десерт у холодильник на 10–12 годин, а перед подачею наріжте порційними шматочками.

Картопляний салат з волоськими горіхами та естрагоном

Інгредієнти: 2 ст. л. волоських горіхів, 1 ст. л. яблучного оцту, 2 ч. л. діжонської гірчиці, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. олії волоських горіхів, 1 ч. л. меду, 900 г молодої картоплі, 1 ст. л. подрібненого листя естрагону, 1 цибулина-шалот, 3 корнішони, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Горіхи очистіть і викладіть на деко. Духовку розігрійте до 190 –200 градусів, запікайте горіхи до золотистого кольору. Остудіть їх і ретельно подрібніть. За допомогою блендера змішайте оцет, гірчицю, олію волоського горіха, мед, оливкову олія, перець та сіль до утворення однорідної маси. Якщо необхідно, то додайте ще солі і перцю. Молоду картоплю добре промийте і відваріть до готовності в підсоленій воді, охолодіть і розріжте на четвертинки.  Шматочки бульби перекладіть у глибоку миску, посипте їх естрагоном і горіхами. Цибулю-шалот і корнішони також дрібно наріжте і додайте до картоплі. Всі інгредієнти полийте збитою у блендері заправкою й акуратно перемішайте. Салат подавайте теплим.

Секрети зберігання

У горіхів у помешканні три проблеми: міль, цвіль та гіркота. Як же запобігти швидкому псуванню такого цінного продукту?

Проти молі ефективні спеціальні пластинки, що випускаються для кухні. Вони не мають запаху і не псують продукти. Із народних методів рекомендують олію м’яти (кілька крапель на ватний диск), утім слід пам’ятати, за тиждень вона повністю випарується.

- Оптимальна вологість повітря для тривалого зберігання горіхів 30–40%, тому у квартирі, де вологість сягає 60–70%, вони можуть вкритися пліснявою. Особливо схильні до цього недостатньо висушені горіхи, тому перш ніж покласти їх на зберігання – варто потримати кілька днів біля гарячої батареї.

- Волоські горіхи містять до 80% олії. Саме тому їх вважають природними антиоксидантами. Однак у теплі ця олія здатна окислюватися, відтак смак горіхів змінюється, вони стають гіркими вже через 2–3 місяці у теплій квартирі.

- Купуйте горіхи про запас у листопаді-грудні – тоді більші шанси купити із нового врожаю. Свіжий горіх корисніший. 

- Горіхи у шкаралупі зберігаються довше. Продовжити термін зберігання лущених горіхів можна у морозилці.

Реклама Google

Telegram Channel