Ситні та корисні квасолеві салати
Як не дивно, це продукт, з якого можна приготувати не лише першу страву (суп чи борщ) або вінегрет. Квасоля чудово поєднується з багатьма овочами, грибами, м’ясом, навіть із деякими фруктами — як кажуть кухарі, має хорошу кулінарну валентність. А ще вона, як і горіхи, є надійним постачальником «будівельного матеріалу» для клітин — білків, які чудово засвоюються. Із квасолею організм отримує і 20 потрібних амінокислот, вуглеводи, вітаміни А, С, Е, РР, В. Містить вона й антиоксиданти, мідь, цинк, залізо, калій, магній, кальцій, марганець. Тож страви з цим інгредієнтом надзвичайно корисні. Пропонуємо рецепти салатів із квасолі на будь-який смак
З яблуками
Інгредієнти: 2 яблука, 1 великий буряк, 1 скл. вареної квасолі, 3 ст. л. соняшникової олії, 1–2 ч. л. яблучного оцту, сіль та перець — до смаку.
Приготування. Яблука та варений буряк почистити й нарізати кубиками, додати склянку попередньо звареної та охолодженої квасолі, посолити, посипати чорним перцем і заправити 3 ст. л. олії та 1–2 ч. л. яблучного оцту.
Квасоля чудово поєднується з багатьма овочами, грибами, м’ясом, навіть із деякими фруктами
З грибами й горіхами
Інгредієнти: 300 г свіжих (або морожених) шампіньйонів, 0,5 л вареної квасолі, 1–2 ріпчасті цибулини, 2–3 ст. л. дрібно порізаної зеленої цибулі, 50–70 г волоських горіхів, 3–4 зубочки часнику, сіль, перець, зелень — за смаком, олія для смаження — 2–3 ст. ложки, майонез — за бажанням.
Приготування. Цибулю почистити, дрібно нарізати і спасерувати на олії до золотистого кольору, додати нарізані пластинками гриби і смажити, помішуючи, ще 3–4 хвилини на середньому вогні. Варену квасолю відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина, після чого висипати її на сковорідку і тушкувати все разом 5–7 хвилин. Тим часом нарізати зелену цибулю та зелень кропу чи(та) петрушки, часник натерти на дрібній тертці. Горіхи підсушити, потовкти качалкою чи порізати ножем. Квасолю, тушковану з грибами і цибулею, змішати із зеленню, горіхами й часником, посолити, поперчити до смаку. Салат смакує теплим. Якщо ж подаватимете його до столу охолодженим — можна заправити майонезом.
З червоної квасолі
Інгредієнти: 0,5 л вареної або консервованої червоної квасолі, 200 г маринованих грибів, 100 г волоських горіхів, 2 ріпчасті цибулини, зелень за смаком; для заправки: 1 ст. л. оцту, 3–4 ст. л. соняшникової олії, 1 ч. л. гірчиці, сіль, перець за смаком.
Приготування. Гриби нарізати маленькими шматочками, цибулю — кубиками, горіхи подрібнити за допомогою качалки. З квасолі злити воду. У салатнику змішати всі інгредієнти, влити заправку, добре вимішати і посипати посіченою зеленню.
З картоплею та маринованими огірками
Інгредієнти: 3 картоплини, зварені «в мундирах», 3 мариновані огірки, 1,5–2 скл. вареної квасолі, зелена цибуля, 1–2 зубчики часнику, сіль, перець — до смаку, олія для заправки, зелень петрушки.
Приготування. Огірки та почищену картоплю нарізати кубиками. Всипати варену квасолю, посолити, поперчити, додати розтертий із сіллю часник і дрібно посічену зелену цибулю (можна замінити дрібно покраяною ріпчастою). Заправити салат олією і добре перемішати, посипати зеленню.