«Добрий борщик, та малий горщик!»: найкращі рецепти
І ваші кулінарні здібності так хвалитимуть і проситимуть добавки страв, приготованих у печі або духовці в глиняному посуді. Адже запечені у такий спосіб наїдки смакують по-особливому, зберігають більше вітамінів та корисних речовин
Пельмені під молочно-сирним соусом
Інгредієнти: 1 кг пельменів, 200 г твердого сиру, 1 л молока, 50 г вершкового масла, 100 г майонезу, чорний мелений перець та сіль – за смаком.
Приготування. Пельмені покладіть у змащені вершковим маслом горщики. Трохи посоліть і поперчіть молоко, але зважайте, що пельмені і майонез уже містять сіль. Залийте молоко в горщики в рівень із пельменями, але не вище, ніж на 2/3 ємності. Зверху посипте потертим на крупній тертці сиром і покладіть по ложці майонезу. Горщики з пельменями накрийте кришечками і готуйте у розігрітій до 220°С духовці 20–25 хвилин.
Азу по-татарськи
Інгредієнти: 500 г м’яса, 400 г картоплі, 1 морквина, 2 цибулини, 4 солоні огірки, зелень (петрушка, кріп, кінза), 4 ст. л. олії, 3 ст. л. майонезу, 3 ст. л. кетчупу, 1 ст. л. томатної пасти, 4 лаврові листки, 8 горошин духмяного перцю, мелені спеції (чилі, коріандр, чорний перець), а також цукор та сіль – за смаком, 1 скл. бульйону або води.
Приготування. М’ясо поріжте невеликими шматочками. Цибулю, моркву, картоплю й огірки поріжте кубиками. Дрібно посічіть зелень. Змішайте майонез із кетчупом. М’ясо обсмажте в олії на великому вогні з усіх боків, наприкінці посоліть і поперчіть. На дно горщиків викладіть огірки, на них – обсмажене м’ясо. Додайте спеції і полийте соусом. На великому вогні обсмажте в олії картоплю 5 хвилин, посипте меленим чилі і всипте у горщики. Обсмажте цибулю з морквою в олії на середньому вогні, залийте розведеною в бульйоні томатною пастою, додайте сіль та цукор до смаку, перемішайте і тушкуйте ще 2–3 хвилини, тоді перелийте в горщики, накрийте їх і готуйте азу в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 45–60 хвилин. Перед подачею посипте зеленню.
Запечені у такий спосіб наїдки смакують по-особливому, зберігають більше вітамінів та корисних речовин.
Цибулевий суп у горщиках
Інгредієнти: 6–8 середніх цибулин, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. борошна, мускатний горіх, сіль, мелений перець, дрібка солі, 100 мл білого сухого вина, 5 скл. бульйону (м’ясного чи овочевого), 100–120 г твердого сиру, грінки.
Приготування. Цибулю нарізати кубиками або півкільцями й смажити на олії або вершковому маслі на великому вогні доти, поки не виділиться багато соку. Тоді зробити мінімальний вогонь і пасерувати якнайдовше (приблизно пів години), періодично помішуючи. Тоді всипати сіль, перець та цукор, перемішати й пасерувати ще 10 хвилин, після чого додати борошно, обсмажити декілька хвилин. Якщо хочете, щоб шматочки цибулі зовсім не відчувалися, а суп мав ніжну консистенцію, то збийте суміш блендером. Влити до пюре вино, ретельно перемішати, присмачити мускатним горіхом, залити бульйоном і варити на повільному вогні протягом 20 хвилин, далі розлити у глиняні горщики. На сухій сковорідці обсмажити шматочки батона або французького багета. Сир натерти на тертці. У кожен горщик із супом покласти по столовій ложці сиру. На нього – грінку й знову ложку тертого сиру. Запікати в духовці до розплавлення сиру.
Шампіньйони пікантні
Інгредієнти: 800 г шампіньйонів, 50 мл олії, 3 ст. л. борошна, 1 цибулина, 300 мл води, 1 ст. л. гірчиці, дрібка цукру, 1–2 ч. л. оцту, сіль та перець – за смаком.
Приготування. Гриби почистити, помити, великі порозрізати на частини і розкласти в горщики. На сковороді підсмажити на олії дрібно нарізану цибулю, додати просіяне борошно, розвести водою, заправити гірчицею, цукром, оцтом, посолити й поперчити, довести до кипіння, залити цим соусом шампіньйони і поставити в духовку на 25–30 хвилин.
На замітку
•Якщо ви придбали нові горщики, перед першим використанням їх потрібно вимочити у холодній воді протягом години.
• Готувати страви в глиняному посуді можна лише у духовці або в печі, але не на конфорці газової плити.
• Ставте горщики в холодну духовку, бо в гарячій глиняний посуд може тріснути.
• У духовці розташовуйте керамічні горщики на нижній полиці – так їх простіше буде виймати.
• Після приготування страв горщики треба ретельно вимити і добре висушити, інакше вони всередині попліснявіють і матимуть неприємний запах.
Читайте також: Найсмачніші рецепти овочевих рагу: добірка.