Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Недопад і Погуляйко, яких із депутатами не пустили в податкову, поскаржаться державній владі (Фото)

Конфлікт на рівні органів влади.

Фото пресслужби Волинської облради.

Недопад і Погуляйко, яких із депутатами не пустили в податкову, поскаржаться державній владі (Фото)

Запрошений голова ДПА в області не прийшов звітувати перед депутатами. Тож перервавши сесійне засідання обранці громади на чолі з головою обласної ради Григорієм Недопадом та начальником обласної військової адміністрації Юрієм Погуляйком вирушили до управління ДПС за роз’ясненнями. Однак, до державного органу ніхто потрапити не зміг. Всупереч закону, керівників області та депутатів тримали перед замкненими дверима

Депутати Волинської обласної ради висловили невдоволення роботою Головного управління Державної податкової служби у Волинській області в особі виконувача обов’язків керівника Сергія Лисеюка.

Про це йшлося 3-го листопада під час засідання сесії Волинської облради, – передає пресслужба Волинської облради.

Першим і одним з головних питань позачергової дев’ятнадцятої сесії обласної ради було інформування виконувача обов’язків начальника Головного управління Державної податкової служби у Волинській області Сергія Лисеюка про роботу фіскального органу, а також проблематику, заявлену місцевим бізнесом.

Рішення запросити головного податківця до сесійної зали визріло на підставі численних повідомлень бізнесових кіл Волині про невмотивовані дії податкової служби, що перешкоджають веденню підприємництва, завдають матеріальних збитків та репутаційних втрат. З метою систематизації претензій обранці громади створили робочу групу з питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління ДПС у Волинській області.

Очільник обласної ради Григорій Недопад зазначив, що виконувач обов’язків керівника ДПС був завчасу та з дотриманням процедур запрошений на сесію, проте законну вимогу депутатів проігнорував. При тому, що решта керівників силових та правоохоронних відомств краю постійно, в тому числі і сьогодні, присутні на пленарних засіданнях.

Відтак, перервавши сесійне засідання обранці громади на чолі з головою обласної ради Григорієм Недопадом та начальником обласної військової адміністрації Юрієм Погуляйком вирушили до управління ДПС за роз’ясненнями. Однак, до державного органу ніхто потрапити не зміг. В супереч закону, керівників області та депутатів тримали перед замкненими дверима. І тільки наполегливість та виклик поліції змусили головного податківця таки вийти до представників влади.

 

 

 

 І тільки наполегливість та виклик поліції змусили головного податківця таки вийти до представників влади. Сергій Лисеюк запевнив, що саме в час сесії, на яку його запросили, в нього – зустріч із підприємцями. Якщо ж хто з депутатів хоче бути на цій зустрічі, то може попередньо зареєструватися і провести зустріч у ZООM- режимі.

Так, у відповідь Сергій Лисеюк заявив, що запрошення на сесію отримав, але виконує свої обов’язки у спосіб, визначений законом, тобто вимогу найвищого представницького органу може і не виконувати. Він також стверджував, що одночасно із засіданням сесії у нього призначена зустріч з підприємцями. Але заперечив намір депутатів теж бути присутніми на цій зустрічі, як і відхилив пропозицію разом з підприємцями усе ж прийти на сесійне засідання. Натомість зазначив, що усі, хто бажає спілкування з ним, можуть попередньо зареєструватися і провести зустріч у ZООM- режимі.

Продовжуючи засідання уже в сесійній залі очільник Волиньради Григорій Недопад назвав прецедентом недопуск представників влади у державну установу в порушення законодавства про місцеве самоврядування і попросив правоохоронців дати правову оцінку цьому факту

Продовжуючи засідання уже в сесійній залі очільник Волиньради Григорій Недопад назвав прецедентом недопуск представників влади у державну установу в порушення законодавства про місцеве самоврядування і попросив правоохоронців дати правову оцінку цьому факту. «Поведінка головного податківця обурлива, він не може підлаштовувати закон під себе. Якщо обрані людьми представники громади не можуть потрапити до нього, то що казати про підприємців? На урядовому порталі зареєстрована петиція щодо знущання фіскальних органів над бізнесом. Вона за кілька днів набрала майже 11 тисяч голосів, а попереду ще 3 місяці голосування. Тим з депутатів, хто вважає, що систему треба міняти зверху, скажу: поки ми тут, у себе, не наведемо лад, не буде його і в країні. Тому, перед голосуванням за рішення спитайте кожен себе, чи має так бути і надалі, та чи відповідальні ми перед Волинською громадою?», - звернувся очільник ради до депутатського корпусу.

 

 

 

Депутат обласної ради, голова робочої групи Володимир Бондар зазначив, що ситуація з податковою трансформується зі складної в абсурдну. «Не може діяти податковий орган як Коза ностра. Він повинен працювати з підприємцями, як з партнерами. Сплата податків – це вкрай важливо, але ж не розривати бізнес на частини! І що особливо небезпечно, блокується робота виробничників – АПК, перевізників, лісопереробки, тобто основних для краю галузей», - стверджує Володимир Бондар.

Депутат Олександр Пирожик зауважив, що бізнес – це не тільки податки, це – і люди, і робочі місця, і підтримка оборони. «В країні війна. Кожен бізнес вважає за справу честі поділитися прибутком з армією, ТрО, волонтерами». Депутат вважає, що про зверхність, яку демонструють волинські податківці, повинні знати Президент та Прем’єр-міністр. Відтак, запропонував додати їх до адресатів рішення Волиньради про визнання роботи головного податківця області незадовільною.

Перевести питання у юридичну площину, зібрати факти, довести справу до суду та законних висновків, - такою була пропозиція депутата Сергія Кошарука.

Депутат Юрій Харченко додав, що сьогодні створювати штучні перепони для бізнесу – це не просто кримінал, а злочин проти держави. «Сьогодні бізнес втратив постачальників і ринки збуту, мобілізовують працівників, є проблеми з енергозабезпеченням і при цьому він допомагає фронту та волонтерам». Як помічник парламентаря він зазначив, що народний депутат Вячеслав Рубльов надіслав до компетентних органів звернення про відкриття карних проваджень за фактами, які зібрала робоча група з питань діяльності податкових органів.

 

 

 

 В обговоренні проблематики також взяли участь і представники бізнесу. Вони наводили безліч прикладів необґрунтованих дій фіскалів, заявляли про масове блокування податкових накладних, вибіркове повернення ПДВ, вимагання хабарів та ігнорування рішень суду. Представник, делегований від бізнесового середовища Ковельщини, зауважив, що серед підприємців багато відчаю, а значна їх частина остерігається від прямого протесту, побоюючись ще більших репресій з боку податківців.

«У мене двоє дітей та четверо онуків і я не хочу, щоб вони вели свій бізнес так, як я. Тому прошу вас не забалакати цю проблему, а вплинути на її вирішення», - звернувся до депутатів підприємець-перевізник.

Керівник будівельної компанії вважає, що корінь зла – у нечіткості законів та відсутності персоніфікованої відповідальності фіскалів за блокування податкових накладних. Тому просить депутатів обласної ради також клопотатися і перед парламентом про вдосконалення податкового законодавства.

За підсумками обговорення більшістю голосів депутати визнали незадовільною роботу виконувача обов’язків керівника податкової служби в області. В рішенні також зазначено, що Волиньрада звернеться до Президента, голови Уряду та керівництва Державної податкової служби України щодо невідповідності займаній посаді Сергія Лисеюка.

За підсумками обговорення більшістю голосів депутати визнали незадовільною роботу виконувача обов’язків керівника податкової служби в області. В рішенні також зазначено, що Волиньрада звернеться до Президента, голови Уряду та керівництва Державної податкової служби України щодо невідповідності займаній посаді Сергія Лисеюка.

Депутати також доручили Григорію Недопаду донести позицію Волиньради до очільника ДПС України під час особистої зустрічі.

Читайте також: «Для волинських підприємців, які стикнулися з тиском податківців, створили телефон довіри»

Реклама Google

Telegram Channel