Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Людині перелили штучну кров

Якщо не буде побічних ефектів, то в майбутньому це дасть змогу збільшити обсяги донорської крові для переливання.

Фото із сайту EPA/UPG.

Людині перелили штучну кров

Вирощені в лабораторії еритроцити отримали два здорові добровольці

Вчені з університетів Брістоля і Кембриджа (Британія) вперше в історії перелили людині кров, вирощену в лабораторії зі стовбурових клітин. У майбутньому це дасть змогу збільшити обсяги донорської крові для переливання.

Вчені перелили штучну кров двом добровольцям, щоб перевірити безпеку штучно виготовлених клітин крові і як їх сприйматиме людський організм. 

У рамках клінічного випробування під назвою RESTORE вчені перелили штучну кров двом добровольцям, щоб перевірити безпеку штучно виготовлених клітин крові і як їх сприйматиме людський організм. Поки що жодних негативних ефектів не виявлено. До речі, для виробітку однієї-двох столових ложок штучної крові потрібно близько 24 літрів розчину. 

Тим часом

Канадські вчені з Торонтського університету під час пересадки органів уперше в світі навчилися змінювати групу крові пацієнтів на першу. Про це йдеться в журналі Science Translational Medicine. Також учені дослідили, що комарі надають перевагу людям із першою групою крові. Ці комахи швидше вкусять дорослого, ніж дитину, вагітних жінок, повнотілих людей і того, хто зайнятий фізичною працею.

Василина СМЕТАНА

Читайте також: ««Встану на ноги – і знову  на передову: москалів чавити!»: лікарі пересадили нерв пораненому 25-річному захиснику»

Реклама Google

Telegram Channel