Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Недарма ж її назвали їжею богів!

При виборі хурми звертайте увагу, щоб плід був гладкий, м'ясистий і мав насичений колір.

Фото із сайту youtube.com.

Недарма ж її назвали їжею богів!

Ця екзотична гостя з’являється на полицях супермаркетів і базарних ятках пізньої осені, немов уособлення сонця. М’ясисті помаранчеві плоди хурми з терпкуватим смаком зазвичай їдять сирими. Але мало хто знає, що цей фрукт із далеких тропіків – ще й чудовий інгредієнт для кулінарних шедеврів, який додають у джеми, варення, салати, десерти, випічку й соуси. Тож радуйте рідних, пригощайте друзів і самі їжте на здоров’я!

Салат «Щедрість»

Інгредієнти: 1 хурма, 1 куряче філе запечене, 100–120 г кореня селери, 1 маленька цибулина (30–40 г), 30–40 г волоських горіхів, 2 ст. л. майонезу, 1 ч. л. меду, 0,5 ч. л. соку журавлини (або граната чи лимона).

Приготування. М’ясо і цибулю нарізати соломкою, хурму – невеликими скибочками, селеру потерти на крупну тертку або тертку для корейської моркви. Горіхи підсушити в духовці і подрібнити. Все змішати і заправити соусом з майонезу, меду і соку.   

Рисовий пудинг із хурмою

Інгредієнти: 4 скл. вареного рису, 1 скл. цукру, 1/3 скл. борошна, 1 ч.л. ванільного екстракту, 3 ст. л. родзинок, 2 скл. подрібненої хурми, 400 мл молока, 1 яйце, 3/4 скл. подрібнених горіхів.

Приготування. З’єднайте варений рис із м’якоттю хурми, відставте. Тим часом в іншому посуді змішайте цукор, молоко, борошно, яйце і ваніль. Обидві суміші добре перемішайте, додайте горіхи та родзинки. У змащену жиром форму об’ємом близько 3 літрів викладіть масу. Випікайте 45 хвилин при температурі 170 градусів. Подавати пудинг можна як гарячим, так і холодним.

Салат «Диво»

Інгредієнти: 1 велика хурма, жменя волоських горіхів (або фісташок), 1 помідор, 200 г моцарели, жменя темного винограду без кісточок, зелень (рукола або ін); для заправки: по 1 ч. л. соку лайма і діджонської гірчиці (із зернами), 1 ст. л. оливкової олії.

Приготування. Хурму і помідор наріжте скибочками, сир – кубиками. Із соку лайма, гірчиці та оливкової олії приготуйте заправку. Кілька горіхів відкладіть для оздоблення, а решту посічіть ножем.Змішайте подрібнені інгредієнти із заправкою. Ягоди винограду і зерна горіхів, що залишилися, порозрізайте навпіл. Листям руколи прикрасьте тарілку, зверху викладіть салат і прикрасьте виноградом та горіхами.

Яскрава панакота

Інгредієнти: 400 г вершків, 60 мл молока, 20 г імбиру, 4 ст. л. цукру, 30 мл води,  1 ч. л. пектину, 12 г желатину, 100–150 г хурми.

Приготування. Влийте молоко і вершки у сотейник, додайте желатин і цукор. Нагрійте суміш на невеликому вогні, постійно помішуючи. Всипте натертий імбир, перемішайте і розлийте суміш у склянки. Дочекайтеся, поки желе охолоне, і поставте його у холодильник на 2 години. Очистіть хурму, наріжте її на шматочки і покладіть у каструлю. Додайте воду, цукор та пектин, доведіть до кипіння, а тоді трохи охолодіть. Дістаньте желе з холодильника і залийте його зверху джемом із хурми.

Смузі з хурми та банана

Інгредієнти: 2 великі стиглі хурми, 2 банани, 180 мл натурального йогурту, сік 1 апельсина, щіпка мускатного горіха, мед за смаком, листя м’яти для прикраси.

Приготування. Фрукти помийте, очистіть від шкірки. Наріжте їх скибочками і за допомогою блендера перетріть на пюре. Потім введіть йогурт і сік. Продовжуючи збивати, додайте мед і мускатний горіх. Готовий коктейль розлийте у склянки і прикрасьте листям м’яти. Замість банана для приготування смузі можна використовувати й інші фрукти та ягоди: хурма чудово поєднується з нектаринками, персиками, яблуками, грушами, 
малиною, чорницею, полуницею.

Читайте також: ««Хай про мене напишуть у газеті».

Реклама Google

Telegram Channel