Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Золотий сніп років аграрія  Василя Щерблюка

Є для кого жити: ювіляр із дружиною Євгенією й правнучком Остапчиком.

Фото із сімейного архіву ЩЕРБЛЮКІВ.

Золотий сніп років аграрія Василя Щерблюка

На Горохівщині немає людини, яка б не чула про хліборобську родину Щерблюків 

Створивши свого часу сільськогосподарські підприємства «Агропродукт-Горохів» і ПП «Макс Ком», світанки й вечірні зорі вони зустрічають у полях і на фермах, сімейні свята – за великим родинним столом, а християнські празники – в церкві. 21 листопада, в день святого Архистратига Михаїла, молитва родини була особливо душевною: главі родини, засновнику й багаторічному керівнику ТзОВ «Агропродукт-Горохів» Василеві Васильовичу Щерблюку Господь подарував знаковий ювілей!

«У НАШОГО ІМЕНИННИКА ДВА АНГЕЛИ-ОХОРОНЦІ»

Чому прадідуся, який народився 70 років тому якраз на Михайла, назвали не іменем цього покровителя, а на честь Василя, знає навіть його чотирирічний правнучок Остапчик. «Так звали мого прапрадідуся!» – прощебече хлоп’я.

– Тоді Ольга Степанівна й Василь Панасович Щерблюки жили в селі Сільце. У розлуці з чоловіком молода дружина чекала дитя. Василь служив у далекій Кушці на півдні Туркменістану й не таїв від коханої: душмани підступно вбивали радянських солдатів, тож додому міг не повернутися. Тому й просив жінку в скупих на слова листах: якщо народиться хлопчик, назвати на його честь Васильком, – розповіла дружина ювіляра, знана на Горохівщині вчителька української мови і літератури Євгенія Василівна Щерблюк.

…Пані Ользі вже виповнилося 92 роки. «Мати наша – сивая горлиця. Всі ми до її серденька горнемося», – розкажуть вам, перефразовуючи слова вірша Бориса Олійника, про свою повагу до старійшини роду і наймолодші, і найстарші в ньому.

ЮВІЛЯР І ДОСІ З ВДЯЧНІСТЮ ЗГАДУЄ ВЧИТЕЛІВ

А Василь Васильович, як і в молоді літа, у свої поважні 70 до людей приязно усміхається, розмову з кожним веде шляхетно. Завжди з повагою говорить про наставників – учителів математики Лідію Степанівну Шеремету й Марію

Василівну Фещак. Не забуває, як переймав перші професійні навички в  інженера з обслуговування техніки тодішнього управління сільського господарства Якова Яковича Лоскутова (на жаль, уже покійний).

 Не хлібом єдиним живе людина…» – ці слова ще на зорі своєї слави знаний нині аграрій обрав життєвим кредо. 

Після закінчення Львівського сільськогосподарського інституту 26-річний молодий спеціаліст став наймолодшим в області головою колгоспу, до якого входили Охлопів й Квасів. Тамтешні мешканці й досі переповідають, як протягом п’яти років з новоспеченим очільником господарства у їхніх селах з’явилися дороги, збудували ферми, оновили автопарк і створили городню бригаду.

Однак відвертість й погляди Василя Щерблюка не всім подобалися, а його принциповість та сміливі ідеї були не на догоду комуністичному парткерівництву, тож після чергової розмови Василь Васильович одним із перших у районі зрікся  партійного квитка.

НА ЇХНІХ ПОЛЯХ «ШУМЛЯТЬ  ХЛІБА, ЯК ХВИЛЯ  В МОРІ ГРАЄТЬСЯ»

А було ж, що ниви довкола сіл Холонів і Старостав заростали бур’янами. На пропозицію ексголови Горохівської райдержадміністрації Юрія Горбенка господарювати на них погодився Василь Васильович Щерблюк. Відтоді ТзОВ

«Агропродукт-Горохів» є гарантом достатку селян, які довірили  йому свої земельні паї.

«Не хлібом єдиним живе людина…» – ці слова ще на зорі своєї слави знаний нині аграрій обрав життєвим кредо. І дбає про холонівські школу, садочок, церкву – словом, про всі соціальні установи на території Холонева й Старостава.

 

 Та не лише там зарекомендував себе доброчинцем.

Щерблюки кожен на своєму місці воюють проти російських загарбників з першого дня війни. Вони купують на фронт бронежилети, фурами – продукти, медикаменти, переказують кошти на автомобілі… Гордість Василя і Євгенії – їхні діти: Тарас Васильович — ексголова Горохівської районної ради, депутат Волинської обласної ради, природжений аграрій і теж відомий у всій окрузі доброчинець. Андрій Васильович – уже керівник ТзОВ «Агропродукт-Горохів», депутат Луцької районної ради. Ольга Василівна працює помічником судді в міськрайонному суді.

Стежиною діда й батька пішов Василь Тарасович Щерблюк. Сьогодні він разом із мамою Оксаною Володимирівною очолює сімейне підприємство ПП «Макс Ком». Внучка Щерблюків Анна-Марія успішно навчається на агрономічному відділенні Горохівського коледжу ЛНАУ, а малого Остапа навіть гаджетами не виманиш з поля, коли він туди їде з прадідусем. 

Уся родина бажає ювілярові многоліття й врожаїв радості від кожного дня у непереможній, мирній і багатій 
Україні! 

Читайте також: «У сім’ї лікарів, які через війну переїхали у Нововолинськ, народилася донька».

Реклама Google

Telegram Channel